Na 2 weken wachten is het dan vanavond eindelijk tijd voor de halve finales Europa- en Conference League. Met onder andere Feyenoord! In de Champions League wisten Manchester City (vs Real Madrid) en Liverpool (vs Villarreal) hun heenwedstrijd te winnen. Mede hierdoor sluit Engeland het huidige seizoen af als beste scorende land op de coëfficiëntenranglijst. Gezien het kleine aantal wedstrijden dat nog gespeeld hoeft te worden en de onderlinge verschillen zal de ranglijst dit seizoen niet meer wijzigen. In deze fase van de Europese toernooien zijn de punten (waarschijnlijk) van ondergeschikt belang en draait het vooral om het eremetaal. Uiteraard denken wij daar anders over en zijn er gewoon weer belangrijke coëfficiëntenpunten te verdienen.

#7 🇳🇱 Nederland 48.500

PSV vond helaas haar Waterloo in de kwartfinales van de ECL. Hierdoor is Feyenoord de enig overgebleven Nederlandse club. Ongeacht de verdere resultaten hebben de Rotterdammers dit seizoen het groots aantal punten gehaald voor Nederland. Zij kunnen daar nog maximaal 1.400 coëfficiëntenpunt aan toevoegen door beide halve finales en de eindstrijd te winnen. Het bereiken van de finale levert 0.200 bonuspunt op. De huidige achterstand in cyclus ‘18/’23 op nummer 5, Frankrijk, bedraagt 2.815 punt en kan dus verkleind worden tot 1.415 punt. De belangen zijn zodoende nog steeds groot. Helemaal wanneer je bedenkt dat Feyenoord het opneemt tegen Olympique Marseille. Vanavond om 21.00 uur ontvangt Feyenoord de Fransen eerst in De Kuip. De ploeg van Arne Slot bereikte de halve finale door hun groep te winnen en vervolgens af te rekenen met Partizan Belgrado en Slavia Praag. Winst vanavond zal goed zijn voor 0.400 coëfficiëntenpunt.

#5 🇫🇷 Frankrijk 59.415

Net als Nederland beleeft ook Frankrijk een enorm goed Europees seizoen. Ondertussen wisten de Fransen al 18.250 punt te verzamelen tegenover 18.400 punt voor Nederland. Hierdoor staan zij aan het begin van volgend seizoen nog steeds op plaats 5 op de coëfficiëntenranglijst. Doordat Olympique Lyon twee weken geleden niet was opgewassen tegen West-Ham United heeft Frankrijk ook nog ‘maar’ 1 ijzer in het vuur. Om 21.00 uur speelt Olympique Marseille uit tegen Feyenoord. Marseille bereikte de halve finale door 3e te worden in hun Europa League groep en in de knock-out fase achtereenvolgens af te rekenen met FK Qarabag, FC Basel en PAOK. Doordat Frankrijk 6 Europese tickets heeft kunnen zij nog maximaal 1.167 punt behalen. Beginnend met 0.333 coëfficiëntenpunt als Marseille vanavond weet te winnen.

#9 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Schotland 35.500

Schotland is het laagst geklasseerde land met nog een club actief in Europa. Dat hebben zij de danken aan Rangers FC. De Schotten zijn bezig aan een hele knappe Europese campagne in de Europa League. In de groepsfase eindigde zij op een 2e plaats achter Olympique Lyon, waardoor zij veroordeeld waren tot het spelen van de tussenronde. In deze ronde wisten zij af te rekenen met Borussia Dortmund om vervolgens Rode Ster Belgrado en SC Braga uit te schakelen. In de halve finale zijn de Rangers gekoppeld aan RB Leipzig. Leipzig komt vanuit de Champions League, won in de tussenronde van Real Sociedad, mocht vanwege de uitsluiting van Spartak Moskou de 1/8ste finale overslaan en wist in de kwartfinale af te rekenen met Atalanta Bergamo. Het belooft dan ook een lastige opgave te worden voor de ploeg van Giovanni van Bronckhorst. Vanavond spelen zij om 21.00 uur eerst een uitwedstrijd. Winst is goed voor 0.400 punt.

Vanavond is het aan Feyenoord om de punten voor Nederland te behalen. Om 21.00 uur spelen zij thuis tegen Olympique Marseille. Rangers FC speelt een uitwedstrijd tegen RB Leipzig. West-Ham United en Eintracht Frankfurt nemen het tegen elkaar op in de andere halve finale van de EL. Datzelfde geldt voor Leicester City en AS Roma in de Conference League.

Wordt vervolgd.