Dinsdag en woensdag stonden in het teken van de Champions League. In de kwartfinales van de CL zijn alleen nog de top-4 landen vertegenwoordigd, uitgezonderd van Benfica. De Portugezen gingen echter met 1-3 onderuit in eigen huis waardoor het verschil met Nederland onveranderd is gebleven. Vanavond worden de heenwedstrijden in de kwartfinales van de Europa- en Conference League gespeeld. Met vertegenwoordigers vanuit onze gehele coëfficiëntenregio. Frankrijk en Nederland komen beide 2 keer in actie, terwijl Portugal 1 ijzer in het vuur heeft. Het bereiken van de halve finales van elk Europees toernooi is goed voor 1.000 bonuspunt. Uiteraard beschouwen we daar kort op voor.

#7 🇳🇱 Nederland 47.500

Dit jaar eindigt Nederland als nummer 7 op de coëfficiëntenranglijst. Dat betekent dat volgend seizoen de kampioen zich plaatst voor de groepsfase van de CL (‘23/’24), de nummer 2 van de eredivisie is veroordeeld tot de voorrondes en dat Nederland weer 5 Europese tickets mag verdelen. Met het oog op de cyclus ‘18/’23 zijn er echter nog belangrijke punten te verdienen. Vooralsnog begint Nederland volgend seizoen met een voorsprong van 1.384 punt op Portugal en een 2.815 coëfficiëntenpunt achterstand op Frankrijk. Feyenoord en PSV zijn de enige 2 overgebleven Nederlandse vertegenwoordigers. Beide clubs wisten zich te plaatsen voor de kwartfinales van de Conference League. Feyenoord deed dat ten koste van Partizan Belgrado en PSV rekende af met FC Kopenhagen. Vanavond is het eerst de beurt aan de Rotterdammers. Feyenoord neemt het om 18.45 uur thuis op tegen Slavia Praag. In de groepsfase werd Feyenoord ook al gekoppeld aan deze Tsjechische tegenstander. Thuis werd er met 2-1 gewonnen en uit eindigde in een 2-2 gelijkspel. Om 21.00 uur speelt PSV een uitwedstrijd tegen Leicester City. De Engelsen gelden als 1 van de favorieten voor de eindzege. In de vorige ronde rekende zij ternauwernood af met Stade Rennais, 3-2 over 2 wedstrijden. In de eigen competitie bezetten zij de 10e plaats, waardoor het winnen van de ECL de enige weg is naar Europees voetbal in het aankomende seizoen. Mochten Feyenoord en PSV beide zegevieren dan levert dat 0.800 punt op.

#5 🇫🇷 Frankrijk 58.915

Frankrijk is zowel in de Europa- als in de Conference League vertegenwoordigd met 1 club. Olympique Lyon bereikte de kwartfinale van de EL door over 2 wedstrijden af te rekenen met FC Porto. Olympique Marseille deed dit een toernooi lager door te winnen van FC Basel. Vanavond komen beide clubs om 21.00 uur in actie. Lyon speelt een uitwedstrijd tegen West Ham United. De Engelsen wonnen in de vorige ronde knap van, recordkampioen, Sevilla FC. Marseille speelt een thuiswedstrijd tegen het Griekse PAOK. De Grieken zijn er verantwoordelijk voor dat er geen Belgische clubs meer actief zijn door 2 keer te winnen van KAA Gent. 2 winstpartijen vanavond is goed voor 0.667 punt voor Frankrijk.

#6 🇵🇹 Portugal 52.882

Benfica ging afgelopen dinsdag vrij kansloos met 1-3 onderuit tegen Liverpool. Hierdoor ligt het niet voor de hand dat zij nog punten gaan behalen voor Portugal. Die taak is nu aan Sporting Braga. Braga had in de vorige ronde van de EL een zware loting met AS Monaco. Thuis werd er echter met 2-0 gewonnen waardoor het 1-1 gelijke spel in Frankrijk voldoende was om de kwartfinales te bereiken. In deze kwartfinale zijn zij gekoppeld aan Rangers FC. Om 21.00 uur ontvangen zij de Schotten eerst in eigen huis. Een overwinning is niet alleen een goede uitgangspositie, maar levert ook 0.333 coëfficiëntenpunt op.

#9 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Schotland 35.500

Schotland gaat volgend seizoen in als nummer 8 op de coëfficiëntenranglijst. Het virtuele verschil met nummer 7, Portugal, bedraagt 11.716 punt waardoor de 8ste plaats voorlopig het hoogst haalbare lijkt. Na de nederlaag in de Old Firm afgelopen weekend is het kampioenschap voor de Rangers ver weg. In de Europa League weten ze echter al een aantal rondes te verrassen. Zij wisten onder andere Borussia Dortmund uit te schakelen. Vanavond speelt de ploeg van Giovanni van Bronckhorst om 21.00 uur een uitwedstrijd tegen Sporting Braga. Winst voor Rangers levert Schotland 0.400 punt op.

Ondanks dat Nederland dit seizoen niet meer kan stijgen of dalen, zijn er toch nog belangrijke punten te verdienen. Feyenoord neemt het thuis op tegen Slavia Praag en PSV gaat op bezoek bij Leicester City. Olympique Lyon en Marseille komen in actie voor Frankrijk terwijl Sporting Braga voor de Portugese punten moet zorgen.

OVERZICHT WEDSTRIJDEN

TijdToernooiThuisUit
21:00EL🇵🇹 Sporting BragaRangers FC
21:00ELWest Ham United🇫🇷 Olympique Lyon
18:45ECL🇳🇱 FeyenoordSlavia Praag
21:00ECLLeicester City🇳🇱 PSV
21:00ECL🇫🇷 Olympique MarseillePAOK

Wordt vervolgd.