Wat een weelde vanavond in onze coëfficiëntenregio. Nederland en Frankrijk komen beide 4 keer in actie. Onze grote concurrent, Portugal, heeft vanavond 2 ijzers in het vuur. België strijdt voor haar laatste kans en we werpen een korte blik op de overige landen uit de top10. Dinsdag had het begin van een fantastische week moeten worden, maar niets bleek minder waar. Ajax ‘heerste’ op zijn Hollands, maar stond aan het einde toch met lege handen. Waardoor Portugal en niet Nederland goede zaken deed op de ranglijst. De virtuele voorsprong in de cyclus ‘18/’23 bedraagt daardoor nog maar 0.684 punt. Vandaag liggen er voor ons meer punten in het verschiet, maar of die ook gehaald gaan worden is de vraag.

Op ons Twitter-account (https://twitter.com/uefacoef) hebben we een poll online geplaatst met de vraag hoeveel punten de Nederlandse clubs vanavond gaan behalen. Op moment van schrijven denkt bijna de helft van alle stemmers dat er slechts 3 of 4 punten gehaald worden. Tien procent van de stemmen gaan naar 7 of (de maximale score) van 8 punten.

#7 🇳🇱 Nederland 46.300

Ajax vond deze week zijn Waterloo in de 1/8ste finales van de Champions League en is daarmee de eerste Nederlandse club welke Europees uitgeschakeld is in dit seizoen. Vanavond komen AZ, Feyenoord, PSV en Vitesse in actie en kan de Nederlandse exodus worden voortgezet. Om 18.45 uur is het eerst de beurt aan AZ en PSV. AZ (5x inzet bij winst) neemt het in eigen huis op tegen Bodo/Glimt na in Noorwegen met 2-1 te hebben verloren. Een, op zijn zachtst gezegd, curieuze penalty in de blessuretijd zorgde er voor dat AZ vanavond moet winnen. PSV (6x inzet bij winst) moet uit naar FC Kopenhagen in Denemarken. De heenwedstrijd eindigde in een spectaculaire 4-4 gelijke stand. Waarbij de Eindhovenaren de tegengoals kinderlijk eenvoudig weggaven. Voetballend waren zij echter de bovenliggende partij, waardoor er nog voldoende kans is om de volgende ronde te bereiken. Feyenoord (20x inzet bij winst) lijkt haast zeker van deze volgende ronde. Om 21.00 uur verdedigen zij in eigen huis een 5-2 voorsprong tegen Partizan Belgrado. Ondanks de afwezigheid van Bijlow en Trauner moet Feyenoord in staat zijn om deze voorsprong vast te houden. Vitesse (30x je inzet bij winst) staat voor de lastigste opgave. Ook om 21.00 uur spelen zij uit tegen AS Roma. In eigen huis wisten de Arnhemmers zich kranig te weren, maar werd er toch met 0-1 verloren. Vitesse moet dan ook winnen om de kwartfinale te bereiken.

Er bestaat nog een minieme kans dat Nederland, Portugal dit seizoen nog achterhaalt. Nederland kan nog 8.000 punt behalen en de achterstand bedraagt 6.082 punt. Dan moeten echter minimaal 3 van de 4 vanavond de kwartfinales halen. Vanavond kan er 1.600 coëfficiëntenpunt behaald worden.

#5 🇫🇷 Frankrijk 57.748

De Fransen zagen gisteren ook haar 2e club in de CL uitgeschakeld worden. Door de nederlaag van Lille tegen Chelsea is Frankrijk niet meer actief in het miljardenbal. Met 2 clubs in de EL en nog eens 2 in de ECL zijn zij echter nog wel goed vertegenwoordigd in Europa. In de Europa League neemt AS Monaco het om 18.45 uur in eigen huis op tegen Sporting Braga. Om 21.00 uur is het de beurt aan Olympique Lyon. Die het ook thuis opneemt tegen FC Porto. Monaco moet een 0-2 achterstand zien goed te maken, terwijl Lyon een 1-0 voorsprong verdedigt. In de Conference League komen Stade Rennais en Olympique Marseille tegelijk om 18.45 uur in actie. Rennes ontvangt Leicester City nadat de heenwedstrijd met 2-0 verloren ging. Marseille verdedigt in Zwitserland een 2-1 voorsprong tegen FC Basel. Aangezien het bereiken van de kwartfinales EL 1.000 bonuspunt oplevert, kan Frankrijk vanavond 1.667 punt verdienen.

#6 🇵🇹 Portugal 52.382

Er zijn nog ‘slechts’ 3 Portugese clubs Europees actief, maar doordat Benfica de kwartfinale van de CL wist te bereiken is Portugal het enige land buiten de top4 welke nog actief is op het hoogste niveau. Één niveau lager spelen Sporting Braga en FC Porto beide een uitwedstrijd in Frankrijk in de returns van de Europa League. Braga verdedigt een 2-0 voorsprong tegen AS Monaco om 18.45 uur. Om 21.00 uur moet Porto een 1-0 achterstand zien om te draaien tegen Olympique Lyon. Inclusief bonuspunten kan Portugal vanavond 1.000 punt bijschrijven.

#8 🇦🇹 Oostenrijk 38.450

LASK Linz is de enige nog overgebleven troef van de Oostenrijkers. Na vanavond lijken zij echter ook uitgespeeld. Vorige week werd er namelijk met 4-1 verloren in Tsjechië van Slavia Praag. Vanavond ontvangen zij om 21.00 uur de Tsjechen in eigen huis en moet er met minimaal 4 doelpunten verschil gewonnen worden. Mocht dat lukken dan mag Oostenrijk 0.400 coëfficiëntenpunt aan het totaal toevoegen.

#9 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Schotland 35.300

Rangers FC blijft maar goed presteren in de Europa League. Vorige week werd er in eigen huis overtuigend met 3-0 gewonnen van Rode Ster Belgrado. De return vanavond lijkt dan ook een formaliteit. Om 18.45 uur wordt er vanavond in Servië afgetrapt. Het bereiken van de volgende ronde levert al 0.200 bonuspunt op. Wanneer de Rangers vanavond weer weten te winnen, verdient Schotland 0.600 punt.

#13 🇧🇪 België 30.600

De hoop van onze zuiderburen is gevestigd op KAA Gent. De enige nog overgebleven Belgische ploeg moet ervoor zorgen dat België stijgt naar de 11e plaats op de coëfficiëntenranglijst. Deze plaats is vrijwel zeker voldoende om ook volgend seizoen de kampioen naar de groepsfase van de CL te mogen sturen. Servië lijkt de grootste concurrent voor deze felbegeerde plek. Beide nog overgebleven Servische clubs lijken na vanavond echter Europees uitgeschakeld te worden. Gent heeft daarentegen nog voldoende kans om de volgende ronde van de ECL te behalen. Om 21.00 uur nemen zij het thuis op tegen PAOK. In Griekenland werd er vorige week met 1-0 verloren. Winst vanavond is goed voor 0.400 coëfficiëntenpunt.

Vorige week kondigden wij het begin van 8 belangrijke dagen aan. Vooralsnog zijn deze dagen niet verlopen zoals wij hadden gehoopt. Vanavond kunnen we echter weer goede zaken doen. Dat is dan wel de taak aan AZ, Feyenoord, PSV en Vitesse. Pas als zij de punten hebben binnengehaald kunnen we kijken naar concurrenten Portugal en (in mindere mate) Frankrijk.

OVERZICHT WEDSTRIJDEN

TijdToernooiThuisUit
18:45EL🇫🇷 AS Monaco🇵🇹 Sporting Braga
21:00EL🇫🇷 Olympique Lyon🇵🇹 FC Porto
18:45ECL🇳🇱 AZFC Bodo/Glimt
18:45 ECLFC Kopenhagen🇳🇱 PSV
18:45ECL🇫🇷 Stade RennaisLeicester City
18:45ECLFC Basel🇫🇷 Olympique Marseille
21:00ECL🇳🇱 FeyenoordPartizan Belgrado
21:00ECLAS Roma🇳🇱 Vitesse

Wordt vervolgd.