Na vanavond weten we welke clubs zich geplaatst hebben voor de laatste 16 in de Europa- en Conference League. De winnaars van de tussenronde in de EL verdienen 1.000 bonuspunt. In de ECL worden er in deze fase geen bonuspunten uitgedeeld. Voor zowel Nederland als Portugal is het vandaag een belangrijke avond. Beide landen hebben 2 ijzers in het vuur waarvan 1 een voorsprong verdedigt en 1 een achterstand moet goedmaken. Voor Portugal liggen er ook nog bonuspunten in het verschiet. Voor Nederland geldt dit niet. Buiten de strijd om plaats 6 komen Frankrijk, Oostenrijk, Schotland en Rusland ook nog aan bod.

#7 🇳🇱 Nederland 45.100

PSV en Vitesse zijn er verantwoordelijk voor dat er vrijdag (25 februari) 4 Nederlandse clubs in de koker gaan van de Conference League. Wat zou betekenen dat Nederland in maart nog met 5 clubs Europees actief is. Vanavond heeft PSV de beste papieren. Zij verdedigen vanaf 18.45 uur in Israël een minimale 1-0 voorsprong op Maccabi Tel Aviv. In de heenwedstrijd waren de Eindhovenaren duidelijk een maatje te groot, maar de krachtsverhouding werd niet in doelpunten uitgedrukt. Een gelijkspel of overwinning vanavond is voldoende om als winnaar uit dit tweeluik te komen. Een scenario wat zeker tot te mogelijkheden hoort. Vitesse staat vanavond voor een lastiger parket. Zij ontvangen om 21.00 uur Rapid Wien en moeten een 1-2 achterstand zien om te buigen. In de heenwedstrijd had Vitesse het de eerste helft enorm lastig met de Oostenrijkers. Geholpen door een rode kaart in de tweede helft wisten ze de schade nog te beperken tot 2-1. Vanavond is dan ook alles nog mogelijk, maar moet er wel gewonnen worden. De Arnhemmers zijn bezig aan een slechte serie en wachten al 6 wedstrijden op een overwinning. Voor Nederland zou het een goed moment zijn om eindelijk weer eens te winnen. In totaal kan er vanavond 0.800 punt verdienen, maar belangrijker is dat er geen Nederlandse clubs worden uitgeschakeld.

#5 🇫🇷 Frankrijk 56.748

Frankrijk weet sinds dinsdag ook weer wat verliezen is. Lille ging in Londen met 2-0 onderuit tegen Chelsea en moet in eigen huis flink aan de bak om deze achterstand goed te maken. Vanavond komt alleen Olympique Marseille. In de ECL nemen zij het om 18.45 uur op tegen Qarabag in Azerbeidzjan. Waar ze een 3-1 voorsprong verdedigen. De heenwedstrijd was een enorm vermakelijke wedstrijd waar de Fransen uiteindelijk aan het langste eind trokken. Gezien het wedstrijdbeeld is Qarabag vanavond zeker niet kansloos, maar Marseille lijkt de favoriet. Winst vanavond is goed voor 0.333 punt.

#6 🇵🇹 Portugal 50.549

Waar Sporting Portugal in eigen huis kansloos ten onder ging tegen Manchester City, daar speelde Benfica in een vermakelijke wedstrijd met 2-2 gelijk tegen Ajax. Daarmee sloegen de Portugezen de eerste aanval van Nederland af. Vandaag kan Portugal goede zaken doen. Zowel FC Porto als Sporting Braga speelt vanavond haar return in de tussenronde van de Europa League. Om 18.45 uur is het eerst de beurt aan Porto. In Rome verdedigen zij een 2-1 voorsprong. Porto was in eigen huis duidelijk de betere partij, maar wist dit niet in meer doelpunten uit te drukken. Hierdoor is Lazio vanavond zeker niet kansloos en lijkt dit nog een spannende wedstrijd te gaan worden. Braga neemt het later op de avond om 21.00 uur op tegen FC Sheriff. De Moldaviërs wisten in de Champions League al te verrassen en deden dat vorige week weer. De heenwedstrijd werd met 2-0 gewonnen al was dit gezien het spelbeeld niet een geheel terechte uitslag. Sheriff heeft voor vanavond wel de beste papieren in handen al mag Braga zeker niet kansloos worden geacht. Portugal kan vanavond 1.000 coëfficiëntenpunt behalen, 0.667 punt voor 2 overwinningen en 0.333 bonuspunt als beide clubs als winnaar uit het tweeluik komen.

#8 🇦🇹 Oostenrijk 38.450

De Oostenrijkers beleven tot nog toe een goed seizoen. Dit seizoen wisten zij al 10.000 punt te verzamelen. Vanavond kan er aan het totaal nog eens 0.400 punt worden toegevoegd als Rapid Wien als winnaar van het veld stapt in Arnhem. Dat zou ook beteken dat er naast LASK Linz nog een Oostenrijkse ploeg zich bij de laatste 16 van de Conference League voegt.

#9 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Schotland 34.500

Door de knappe 4-2 uitoverwinning van Rangers FC op Borussia Dortmund wisten de Schotten Rusland te passeren op de coëfficiëntenranglijst. Door deze overwinning lijken de Rangers vanavond ook de favoriet om zich te plaatsen voor de laatste 16, aanvang 21.00 uur. Om 18.45 uur speelt Celtic haar return uit tegen Bodo/Glimt. Thuis werd er met 1-3 verloren waardoor er vanavond minimaal 1 Schotse club uitgeschakeld lijkt te gaan worden. Mocht alles meezitten vanavond dan verdient Schotland vanavond 1.000 punt.

#10 🇷🇺 Rusland 34.282

De kans is aannemelijk dat Rusland na vanavond nog maar 1 ploeg over heeft in Europa. Om 21.00 uur speelt FC Zenit haar return in Spanje tegen Real Betis. In de thuiswedstrijd werd een snelle 0-2 achterstand nog gelijkgetrokken, maar de wedstrijd ging uiteindelijk toch met 2-3 verloren. Hierdoor staan de Russen vanavond voor een loodzware opgave om de tussenronde te overleven. Mocht dat lukken dan verzamelen zij, inclusief bonus, 0.600 coëfficiëntenpunt.

Op de donderdagavond zoals gewoonlijk weer een heerlijke voetbalavond in onze coëfficiëntenregio. PSV en Vitesse zijn verantwoordelijke voor de punten voor Nederland en datzelfde geldt voor Porto en Braga voor Portugal. Verder probeert Marseille haar goede uitgangspositie te benutten en liggen er ook punten in het verschiet voor Oostenrijk, Schotland en Rusland.

Wordt vervolgd.