Vanavond barst het geweld in onze coëfficiëntenregio weer los. Op het programma staan namelijk de tussenrondes van de Europa- en Conference League. In deze tussenronde nemen de nummers 3 van de CL het op tegen de nummers 2 uit de EL en ditzelfde geldt voor de nummers 3 uit de EL en de nummers 2 uit de ECL. In tegenstelling tot eerdere berichten zijn er in deze tussenronde WEL coëfficiëntenpunten te verdienen. Deze punten tellen wel mee voor het landcoëfficiënt, maar niet voor het clubcoëfficiënt. Naast de 2.000 punt die er per wedstrijd te verdienen is, levert plaatsing voor de 1/8ste finales van de Europa League ook nog 1.000 bonuspunt op. In de Conference League worden er geen bonuspunten uitgedeeld in deze fase. Nederland heeft vanavond 2 ijzers in het vuur en kan dus weer punten verzamelen. Datzelfde geldt voor Portugal, terwijl Frankrijk het met 1 ijzer moet doen. De Schotten zijn ook goed vertegenwoordigd en ook Rusland komt nog in actie.

#7 🇳🇱 Nederland 44.500

Nederland heeft na Frankrijk en Engeland het meeste punten verzameld in het huidige seizoen. Als PSV en Vitesse vanavond beide weten te winnen dan staan wij na vanavond bovenaan op deze ranglijst. Op de volledige ranglijst bezet Nederland de 7e plaats met 5.549 punt achterstand op nummer 6, Portugal. Virtueel zijn we de Portugezen echter met 1.217 voorbij gestoven. In de jacht op deze plaats 6 is het van belang dat zowel PSV als Vitesse zich plaatsen voor de volgende ronde. Beide teams spelen vanavond om 18.45 uur. PSV ontvangt in eigen huis Maccabi Tel Aviv. De Eindhovenaren eindigde als nummer 3 in haar groep van de EL achter Monaco en Sociedad. De Israëliërs werden 2e in hun ECL groep achter het Oostenrijkse LASK. Op papier moet dat te doen zijn. Datzelfde geldt voor Vitesse, zij lijken het met Rapid Wien ook getroffen te hebben met de loting. Andere opties waren onder andere Olympique Marseille, Celtic of Sparta Praag. Vitesse speelt eerst uit in Oostenrijk. Rapid Wien heeft zich voor deze ronde geplaatst door op de laatste speeldag te winnen van Genk en zodoende als derde te eindigen in de groep achter West Ham United en Dinamo Zagreb. Vitesse wist zich na een ware soap knap te plaatsen door boven Tottenham Hotspur te eindigen en zo de groep als 2e te eindigen. Als beide Nederlandse clubs vanavond weten te winnen, levert dat 0.800 coëfficiëntenpunt op.

#5 🇫🇷 Frankrijk 56.415

Voor de Fransen komt vanavond alleen Olympique Marseille in actie. Dat komt doordat AS Monaco, Olympique Lyon en Stade Rennais al geplaatst zijn voor de laatste 16 van EL/ECL. Marseille kan zich bij Rennes voegen in de Conference League als ze over 2 wedstrijden weten af te rekenen met FK Qarabag. Vanavond om 21.00 uur speelt Marseille eerst thuis tegen de club uit Azerbeidzjan. Qarabag eindige als nummer 2 in haar groep achter FC Basel. Marseille stelde enigszins teleur door in een groep met Galatasaray, Lazio Roma en Lokomotiv Moskou als 3e te eindigen. Een overwinning vanavond is goed voor 0.333 punt.

#6 🇵🇹 Portugal 50.049

Voorlopig is Portugal de grootste concurrent van Nederland voor plaats 6. De Portugezen zijn nog actief met 4 clubs welke allemaal in deze speelronde aan bod komen. In de CL verloor Sporting Portugal thuis met 0-5 van Manchester City en Benfica neemt het in een tweeluik op tegen Ajax. FC Porto (3e in de CL) en Sporting Braga (2e in de EL) spelen in de tussenronde van de Europa League. Winst over 2 wedstrijden in deze ronde levert 1.000 (0.167 voor Portugal) bonuspunt op naast de punten die per wedstrijd te verdienen zijn. Om 18.45 uur speelt Braga in Moldavië tegen FC Sheriff. De Moldaviërs waren toch wel 1 van de verrassingen uit de Champions League door in een groep met Real Madrid, Internazionale en Shakhtar Donetsk 7 punten te verzamelen en als nummer 3 te eindigen. Braga ‘verspeelde’ op de laatste speeldag de eerste plaats in hun Europa League groep. Zodoende eindigde zij achter Rode Ster Belgrado als nummer 2.

FC Porto verzekerde zich op de laatste speeldag pas van overwintering door als derde te eindigen achter Liverpool en Atlético, maar voor AC Milan. In de tussenronde nemen zij het op tegen Lazio Roma. Om 21.00 uur speelt Porto eerst thuis. De Italianen eindigde achter Galatasaray als 2e in hun groep. Winst van zowel Porto als Braga is goed voor 0.667 coëfficiëntenpunt en brengt hen dichterbij de te verdienen bonuspunten.

#9 🇷🇺 Rusland 34.282

De Russen zijn bezig aan een vrije val op de ranglijst. Virtueel zijn zij al afgezakt naar de 14e plaats en zij zijn dus hun vaste CL plaats kwijt. Rusland heeft nog 2 clubs actief in Europa, beide in de Europa League. Spartak Moskou heeft zich als groepswinnaar geplaatst voor de laatste 16. FC Zenit eindigde derde in haar groep van de CL en is zodoende veroordeeld tot de tussenronde. In deze tussenronde nemen zij het vanavond thuis op tegen Real Betis om 18.45 uur. Op het spel staan 0.400 coëfficiëntenpunt.

#10 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Schotland 34.100

Schotland is de huidige nummer 10, maar virtueel bezetten zij de 8e plaats op de ranglijst met 11.500 punt minder dan Nederland. Met nog 2 clubs actief in Europa zijn er echter nog voldoende punten te verdienen. Rangers FC speelt in de tussenronde van de EL tegen Borussia Dortmund. Om 18.45 uur spelen zij eerst een uitwedstrijd. Celtic ontvangt om 21.00 uur Bodo/Glimt in eigen huis in de tussenronde van de Conference League. Vanavond kunnen de Schotten maximaal 0.800 punt behalen.

Een heerlijke voetbalavond om naar uit te kijken. PSV en Vitesse kunnen goede zaken doen voor Nederland door te winnen van Maccabi tel Aviv en Rapid Wien. Tegelijkertijd hebben ook Frankrijk en Portugal kans om punten te verzamelen. De avond kan eindigen in een heuse polonaise, wanneer Nederland de koppositie in het huidige seizoen overneemt.

Wordt vervolgd.

Author

Fervent voetballiefhebber, cijfergoeroe en geobsedeerd door de Coëfficiëntenpolonaise.

2 Comments

Write A Comment