De Nederlandse clubs zijn in Europa bezig aan een ongekend seizoen. Na de groepsfase staat Nederland op maar liefst 14.200 coëfficiëntpunten. Nu al een record, en er komen zeker nog 4 of 5 clubs in actie na de winterstop. In dit artikel blikken we terug op de resultaten in de groepsfase en het perspectief voor Ajax, AZ, Feyenoord, PSV en Vitesse.

Punten per club

In onderstaand overzicht vind je de punten van de Nederlandse clubs t/m de groepsfase. Waar Ajax voorgaande jaren soms voor de helft van de punten zorgden, zijn ze nu meer verdeeld.

#ClubPuntenCoef (/5)%
1Ajax214.20030%
2Feyenoord16,53.30023%
3AZ132.60018%
4PSV10,52.10015%
5Vitesse*102.00014%
Totaal14.200
* Vitesse kan nog een bonus van 1 punt (0.200 coëfficiënt) ontvangen. Pas duidelijkheid na wedstrijd Tottenham Hotspur – Stade Rennais.

Loting knock-out & tussenronde

De lotingen voor de volgende ronden van de Champions-, Europa- en Conference League vinden plaats op maandag 13 december. Bj de Champions League (Ajax) wordt er geloot voor de achtste finale. Bij de Europa- (PSV) en Conference League (mogelijk VItesse) wordt er eerst nog een tussenronde (lees hier alles over de nieuwe tussenrondes) gespeeld. AZ en Feyenoord zijn als nummer 1 in de groep gekwalificeerd voor de achtste finale van de Conference League.

Mogelijke tegenstanders Ajax

Ajax kan, als nummer 1, een van de volgende nummers 2 uit de groepsfase van de Champions League loten:

🇫🇷 PSG
🇪🇸 Atlético Madrid
🇮🇹 Internazionale
🇵🇹 Benfica
🇪🇸 Villarreal
🇦🇹 RB Salzburg
engeland-cl Chelsea
Sporting CP kan niet geloot worden omdat het in dezelfde groep speelde.

Mogelijke tegenstanders PSV

PSV is derde geworden in de Europa League groep B. Voorgaande jaren was je dan uitgeschakeld, nu is er een achterdeur naar de Conference League beschikbaar. PSV treft in de tussenronde een van de volgende nummers 2 uit de Conference League:

🇮🇱 Maccabi Tel Aviv
🇷🇸 Partizan
🇳🇴 FK Bodø/Glimt
🇩🇰 Randers FC
🇨🇿 Slavia Praag
🇬🇷 PAOK
🇦🇿 Qarabag
PSV kan niet tegen Tottenham loten omdat het inhaalduel tegen Stade Rennais pas ingehaald wordt na de loting.

Mogelijke tegenstanders Vitesse

Vitesse heeft de groepsfase van de ECL afgesloten met 10 punten maar weet nog niet of het door is naar de tussenronde. Het duel tussen Tottenham en Rennes moet namelijk nog ingehaald worden. We hebben een speciaal artikel geschreven over de gang van zaken rond deze wedstrijd. Mocht Tottenham niet winnen dan gaat Vitesse door en kan het een van de volgende nummers 3 uit de Europa League treffen:

🇨🇿 Sparta Praag
🇹🇷 Fenerbache
🇫🇷 Olympique Marseille
🇩🇰 FC Midtjylland
schotland-cl Celtic
🇦🇹 Rapid Wien

We benadrukken nogmaals dat er in de tussenronde geen coëfficiëntpunten te verdienen zijn.

AZ en Feyenoord stromen in de achtste finale in en komen pas in maart in actie. Na het spelen van de tussenronde plaatsen we een nieuwe update over welke teams ze kunnen loten.

Coëfficiëntentempering

We zijn nog moe van de coëfficiëntenpolonaise van donderdag maar moeten de verwachtingen toch een beetje temperen, in perspectief plaatsen. Zonder de nieuwe Conference League zou Nederland een stuk minder punten gehaald hebben. En waar we op ons Twitter account en in de voorbeschouwingen vaak vooruitblikken op Frankrijk lijkt dat land een brug te ver. De strijd om de zesde plek met Portugal is wel interessant. Al lijken de Portugezen in de top sterker met nog 2 clubs in de CL en 2 in de EL. De Portugezen moeten het aantal punten nu ook delen door 6, terwijl Nederland dit nog door 5 clubs kan delen. In de breedte moet Nederland dus komende jaren sterker worden, een club als FC Utrecht zal dus ook structureel mee moeten kunnen draaien in Europa.

Pakken we de virtuele stand (zonder seizoen 17/18) erbij dan heeft Nederland Portugal wel ingehaald:

#LandCoef
5🇫🇷 Frankrijk44.248
6🇳🇱 Nederland41.400
7🇵🇹 Portugal40.383
8schotland-cl Schotland30.100