Update 11-12: Het duel tussen Tottenham Hotspur en Stade Rennais lijkt niet meer ingehaald te kunnen worden. Maandag volgt een definitieve uitspraak door de UEFA. Het onderstaande artikel is dus mogelijk niet meer relevant. Het belangrijkste: Vitesse lijkt door te stoten naar de tussenronde van de Conference League.

Vooropgesteld: wij van Coefficienten.nl zijn niet geheel objectief als het aankomt op de prestaties van de Nederlandse clubs in Europa. We hopen natuurlijk op zoveel mogelijk punten voor de Nederlandse deelnemers in de Champions-, Europa- en Conference League. Daarom zit de hele soap rond de wedstrijd Tottenham Hotspur – Stade Rennais ons dwars. Vitesse moet eerst nog maar eens winnen van NS Mura. Maar de UEFA lijkt met twee maten te meten, de regels worden niet nageleefd en er is sprake van competitievervalsing. Middels dit artikel duiken we in de kwestie, de regels en eerdere, vergelijkbare, gevallen.

Tottenham Hotspur – Stade Rennais

Wat is er precies aan de hand? Acht spelers en vijf stafleden van Tottenham Hotspur zijn getroffen door het coronavirus. Om wie het gaat is niet bekend. Woensdagavond bracht Tottengam een statement uit waarin staat dat de Conference League wedstrijd tegen Stade Rennais geen doorgang kan vinden vanwege een aantal COVID-19 gevallen bij de Engelse club. Later zal gekeken wanneer de wedstrijd ingehaald kan worden.

Op dat moment is er vanuit de UEFA of Stade Rennais nog niets gecommuniceerd. Sterker nog, de gehele selectie en staf van de Franse ploeg is al Londen gearriveerd. Kort na het bericht van Tottenham plaatst ook Rennes een communique online. Hier wordt vermeld dat de beslissing van Tottenham om het duel niet te spelen eenzijdig is genomen. De UEFA noch Stade Rennais zou hier dus inspraak in hebben gehad. Inmiddels weten we dat het duel definitief niet doorgaat op donderdag 9 december.

Waarom zoveel ophef over het verplaatsen van een duel? Voor Vitesse is de laatste speelronde van de Conference League zeer belangrijk. Het staat gelijk in aantal punten (7) en ook het onderlinge resultaat geeft geen uitsluitsel (3-3), uitdoelpunten tellen niet meer dubbel bij een gelijke stand. Tottenham heeft echter een doelsaldo van +3 en Vitesse +1. Mocht Tottenham winnen dan moet Vitesse dus met minimaal 2 goals verschil winnen én minimaal 2 goals meer scoren. Als de wedstrijden niet tegelijk worden gespeeld heeft Tottenham dus voorinformatie en weet het precies hoeveel doelpunten verschil het eventueel moet winnen.

Regels UEFA

Kan Tottenham zo maar een duel verplaatsen? De UEFA heeft hier als organisator het laatste woord in. De Europese bond heeft na corona speciale regels opgesteld om in te spelen op dit soort gevallen. De regels van de UEFA schrijven voor dat een ploeg over minimaal dertien veldspelers en een keeper kan beschikken. Met acht positief geteste spelers zou Tottenham zeker aan dit aantal kunnen komen.

Een andere regel van de UEFA is dat alle groepswedstrijden voor 31 december 2021 gespeeld moeten worden. We hebben de wedstrijden op het resterende programma van dit jaar op een rijtje gezet:

DatumTegenstander TottenhamStade Rennais
12 decBrighton (Premier League)OGC Nice (Ligue 1)
16 decLeicester (Premier League)
18 decFC Lorient (Coupe de France)
19 decLiverpool (Premier League)
22 decWest Ham (EFL Cup)AS Monaco (Ligue 1)
26 decCrystal Palace (Premier League)
28 decSouthampton (Premier League)
(competitie)

Mocht Tottenham Hotspur – Stade Rennais nog doorging willen vinden in 2021 dan zal er met (een van) bovenstaande wedstrijden geschoven moeten worden. Maar gaat de Premier League hiermee akkoord? Ook Stade Rennais zal een gaatje moeten vinden, al lijkt de makkelijker gezien het resterende programma dit jaar. De Franse clubs hebben echter wel eerder winterstop.

Update: ook de wedstrijd van Tottenham tegen Brighton ligt eruit vanwege de coronagevallen in de selectie van de Spurs.

Eerdere wedstrijden coronagevallen

De UEFA is meegegaan in het besluit van Tottenham om het duel te verplaatsen. Wat deed de bond bij eerdere, vergelijkbare, gevallen? In de voorrondes van de Champions League is Slovan Bratislava een reglementaire 3-0 nederlaag toegekend nadat het niet kon spelen vanwege coronabesmettingen. Ook FC Prishtina uit Kosovo gold hetzelfde lot in de voorrondes van de Europa League.

Vorig jaar was er een vergelijkbare situatie rond het duel Villarreal – Qarabag FK. Met wel een belangrijk verschil dat deze groepswedstrijd nergens meer om ging. De ploeg uit Azerbaijan had een corona uitbraak in de selectie en de wedstrijd kon niet meer voor 31 december gespeeld worden vanwege het drukke schema. Besloten is toen om Villarreal een 3-0 overwinning toe te kennen. Dit zou ook nog een scenario voor Tottenham – Rennes kunnen zijn.

Meet de UEFA met twee maten? En was dit ook gebeurd bij andere, kleinere clubs? Dit zijn vragen die rijzen na deze beslissing van de UEFA omtrent het besluit om Tottenham Hotspur – Stade Rennais te verplaatsen. Mocht er meer nieuws naar buiten komen rond deze wedstrijd dan updaten we deze blog.

Author

Als coëfficiënten nerd reken ik na Europese speelrondes gelijk uit hoeveel Nederland is in- of uitgelopen. Kan uren op de site van Bert Kassies (held) rond dwalen. Ik probeer deze cijfers zo goed mogelijk te vertalen in blogs.

10 Comments

 1. Belachelijk! Dit is competitievervalsing pur sang! Tottenham moet gewoon een regelementaire 0-3 aan de broek krijgen. Vitesse heeft vanavond dan genoeg aan een klein verlies, gelijkspel of winst met kleine marge.

 2. Pingback: Coëfficienten Matchday 9 dec Liveblog - UEFA Coëfficiënten

 3. Het is misschien relevanter voor dit stuk om het speelschema van Rennes + de winterstop momenten van de andere drie clubs ook te vermelden.

  • Bram Reply

   Goede toevoeging Menno, we hebben het resterende programma van Stade Rennais dit jaar ook toegevoegd.

 4. Pingback: Coëfficiënten Matchday (9 DEC) - UEFA Coëfficiënten

 5. Pingback: Nabeschouwing: Coëfficiëntenrecord Nederland - UEFA Coëfficiënten

 6. Pingback: Coëfficiënten Matchday (17 FEB) - UEFA Coëfficiënten

Write A Comment