Het is vandaag een belangrijke dag voor de Nederlandse clubs in het Europees voetbal. Vooral voor PSV en Vitesse staat er veel op het spel. In deze live blog houden we je de hele dag uptodate over de laatste ontwikkelingen. En geven we antwoorden op vragen als: welk resultaat moeten PSV en Vitesse behalen om door te gaan, moet concurrent Tottenham Hotspur ondanks vele coronabesmettingen spelen tegen Stade Rennais, en welke tegenstanders kunnen de Nederlandse ploegen treffen in de volgende ronde? Scrol naar onder voor het programma en stand van de Nederlandse clubs.


20:45 PSV naar tussenronde Conference League
PSV is veroordeeld tot het spelen van de tussenronde van de Conference League. Tegen Sociedad gingen de Eindhovenaren met 3-0 onderuit. In de tussenronde speelt PSV tegen een van de volgende tegenstanders:

 • Maccabi
 • Partizan
 • Bodo/Glimt
 • Randers
 • Slavia Praag / 1. FC Union Berlin
 • Slovan Bratislava / PAOK
 • FC Basel / Qarabag
 • Mogelijk Tottenham Hotspur

AZ heeft met 1-0 gewonnen van Randers en pakt 0.400 coëfficiëntpunten voor Nederland.


19:38 Rust AZ & PSV
Het is rust in Alkmaar en San Sebastian.

AZ – Randers FC 0-0
Real Sociedad – PSV 1-0

PSV moet aan de bak en in de tweede helft minstens een keer scoren om kans te maken op de volgende ronde.


18:45 AZ en PSV begonnen
AZ en PSV zijn begonnen aan hun wedstrijden. AZ is als 1e geplaatst in de groep, voor PSV wordt het spannend. De Eindhovenaren mogen niet verliezen tegen Real Sociedad om als nummer 2 de tussenronde van de Europa League te bereiken.


17:55 Volledige voorbeschouwing
Hieronder bekeken we de prestaties van Frankrijk, Portugal en België al. Benieuwd naar de volledige voorbeschouwing op vanavond? Check dan de speciale blog: Coëfficiënten Matchday (9 dec). Hier worden o.a. ook de Nederlandse clubs uitgelicht.


17:00 Waar staat België?

#13 🇧🇪 België 29.800
België is na de winter met maximaal twee teams nog vertegenwoordigd in Europa. Club Brugge eindigde als laatste in haar CL groep. Datzelfde geldt voor Antwerp in de EL al spelen zij vanavond nog om 18.45 uur thuis tegen Olympiakos. KAA Gent is de enige Belgische club die al zeker is van overwintering. Zij sluiten Groep B in de ECL als groepswinnaar af en ontvangen vanavond nog FC Flora om 18.45 uur. Racing Genk heeft aan een gelijkspel genoeg om zich te plaatsen voor de tussenronde van de ECL. Om 21.00 uur spelen zij thuis tegen Rapid Wien. Mochten de Belgen weten te winnen en Dinamo Zagreb verliest, dan eindigt Genk als 2e in de groep. Onze zuiderburen kunnen nog 1.600 coëfficiëntenpunten verdienen.


16:38 Blik op de concurrentie

#5 🇫🇷 Frankrijk 55.081
Het Franse clubvoetbal beleeft tot nog toe een enorm succesvol Europees seizoen. PSG en Lille zijn beide geplaats voor de laatste 16 van de CL, Olympique Lyon en AS Monaco hebben beide hun EL groep gewonnen en datzelfde geldt voor Rennes in de Conference League. In totaal leverde dat al 3.667 bonuspunt op. Nederland heeft tot dusver “slechts” 1.800 bonuspunt behaald. Vanavond kan Frankrijk in ieder geval geen bonuspunt behalen. Olympique Lyon en AS Monaco spelen voor de eer in de EL, de wedstrijd van Stade Rennais is afgelast en Olympique Marseille speelt nog voor Europese overwintering. Om 18.45 uur mag Monaco uit naar Sturm Graz en tegelijkertijd ontvangt Lyon, Rangers FC. Om 21.00 huur maken Marseille en Lokomotiv Moskou onderling uit wie er doorgaat naar de tussenronde van de Conference League. Marseille heeft genoeg aan een gelijkspel. Bij een nederlaag gaat Moskou door o.b.v. onderling resultaat. Frankrijk kan deze speelronde nog 1.333 punt scoren.

#6 🇵🇹 Portugal 49.549
De Portugezen zagen in de voorrondes twee clubs uitgeschakeld worden. De overige 4 teams hebben vervolgens prima gepresteerd. Sporting Portugal en SL Benfica werden 2e in hun CL Groep. FC Porto moest genoegen nemen met de 3e plaats en dus tussenronde EL en Sporting Braga strijdt vanavond nog voor een plaats bij de bovenste 2 in de EL. In Groep F is Ludogorets al uitgeschakeld. De overige drie clubs bepalen wie er doorgaan in de EL en wie er in de ECL verder mag. Braga neemt het in Portugal om 21.00 uur thuis op tegen koploper Rode Ster Belgrado. De scenario’s zijn als volgt.

 • Bij een overwinning is Braga zeker van groepswinst en verdient het 1.167 coëffciëntenpunt (incl. 0.833 bonuspunt).
 • Bij een gelijkspel in Portugal én geen overwinning van FC Midtjylland in Bulgarije eindigt Braga als 2e in de groep. Dit zou 0.500 punt opleveren (incl. 0.333 bonuspunt).
 • Bij een gelijkspel in Portugal én een overwinning van FC Midtjylland eindigt Braga als 3e in de groep. Dit zou 0.167 punt opleveren.
 • Bij een nederlaag van Braga van minder dan 4 goals verschil heeft Midtjylland een overwinning nodig om 2e te worden. Bij een grotere nederlaag hebben zij aan een gelijkspel genoeg. Een nederlaag en een 2e plaats is goed voor 0.333 bonuspunt.

Portugal kan vanavond maximaal 1.167 coëfficiëntenpunt behalen.


15:40 Bonuspunten
Hoeveel coëfficiëntpunten kunnen de Nederlandse ploegen vanavond behalen? Een overzicht:

ClubPuntenBonus
PSV0.4000.400 (plek 2 EL)
AZ 0.400
Feyenoord 0.400
Vitesse 0.400 0.200 (plek ECL)*
Totaal1.6000.600
* De mogelijke bonuspunten van Vitesse kunnen vanavond nog niet worden bijgeschreven omdat Tottenham Hotspur – Stade Rennais later wordt ingehaald.

In bovenstaande tabel gaan we er vanuit dat alle Nederlandse ploegen winnen. Voor een gelijkspel krijgen de Nederlandse clubs 0.200 punten, voor een verlies geen. Als alles meezit kan Nederland dus 2.200 coëfficiëntpunten bijschrijven (Vitesse is dus wel een uitzondering). Benieuwd hoe de bonuspunten precies werken? Check de coëfficiënten puntentelling.


15:17 100e Europa League overwinning?
PSV kan vanavond voor een mooie mijlpaal zorgen. VI zocht uit dat de 100e overwinning van Nederlandse clubs in de Europa League geboekt kan worden. PSV heeft tegen Real Sociedad genoeg aan een gelijkspel, maar een overwinning zou ook voor de coëfficiëntpunten lekkerder zijn.


14:45 Atalanta – Villarreal
Door alle wedstrijden in de Europa- & Conference League wedstrijden zou je bijna vergeten dat er vanavond ook nog een Champions League duel op het programma staat. Atalanta en Villarreal strijden in een rechtstreeks duel om de laatste CL plek in de achtste finale. Atalanta móet winnen, Villarreal heeft genoeg aan een gelijkspel. Na deze wedstrijd zijn ook alle mogelijke tegenstanders van Ajax bekend in de volgende ronde:


Update 14:00 Wedstrijd definitief verplaatst
De wedstrijd Tottenham Hotspur – Stade Rennais wordt definitief verplaatst. We konden het niet laten om er een stukje over te schrijven: Meet de UEFA met twee maten?

Update 10:33 “UEFA bevestigt afgelasting”
Volgens SkySports wordt het duel tussen Tottenham en Stade Rennais vanavond niet gespeeld. Zeer bijzonder omdat de UEFA , nieuwe, regelementen heeft opgesteld vanwege covid en hier nu vanaf wordt geweken. Daarnaast zou het competitievervalsing zijn als Vitesse en Tottenham niet op hetzelfde moment spelen. Het is ook nog de vraag wanneer het duel tussen Rennes en de Spurs ingehaald wordt want Tottenham heeft bijna geen ruimte in het speelschema, to be continued…

09:26 Situatie Tottenham Hotspur – Stade Rennais
Een vreemde situatie in Londen. Tottenham heeft last van vele coronabesmettingen en heeft woensdagavond een statement uitgebracht. Hierin zegt het dat het vanavond niet gaat spelen in de Conference League. Daaropvolgend heeft ook Stade Rennais een communiqué gepubliceerd. De Franse club club zegt dat het statement van Tottenham eenzijdig is en het de wedstrijd gewoon wil spelen. Een bijzondere situatie waar de UEFA waarschijnlijk in de loop van de dag uitsluitsel over zal geven. Het is extra pikant omdat Vitesse afhankelijk is van het resultaat van Tottenham. De Arnhemmers spelen vanavond om 21:00 uur tegen NŠ Mura en moeten, als Tottenham wint, met twee doelpunten verschil meer winnen én minimaal 2 goals meer scoren.


09:00 Programma en stand Nederlandse clubs

 • 18:45 🇪🇸 Real Sociedad – 🇳🇱 PSV
 • 18:45 🇳🇱 AZ – 🇩🇰 Randers FC
 • 21:00 🇳🇱 Feyenoord – 🇮🇱 Maccabi Haifa
 • 21:00 🇳🇱 Vitesse – 🇸🇮 NŠ Mura
#ClubWP+-
1AS Monaco511+3
2🇳🇱 PSV58+4
3🇪🇸 Real Sociedad 560
4🇦🇹 Sturm Graz51-7
PSV moet gelijk spelen of winnen om 2e te worden. Plek 1 zit er vanwege onderling resultaat niet meer in.
#ClubWP+-
1🇳🇱 Feyenoord511+4
2🇨🇿 Slavia Praag 57+1
3🇩🇪 FC Union Berlin56-1
4🇮🇱 Maccabi Haifa54-4
Feyenoord is al verzekerd van plek 1.
#ClubWP+-
1🇳🇱 AZ511+4
2🇩🇰 Randers FC 57+1
3🇨🇿 FC Jablonec560
4🇷🇴 CFR Cluj51-5
AZ is al verzekerd van plek 1.
#ClubWP+-
1🇫🇷 Stade Rennais511+3
2engeland-cl Tottenham Hotspur57+3
3🇳🇱 Vitesse57+1
4 🇸🇮 NŠ Mura53-7
Vitesse moet met minimaal 2 goals verschil meer winnen én minimaal 2 goals meer scoren