Vanavond is de laatste avond waar er voorlopig volop coëfficiëntenpunten te verdienen zijn. In de Europa- en Conference League zijn al een aantal beslissingen gevallen, maar vanavond worden (bijna) alle groepen beslist. In onze regio spelen veel clubs vanavond alleen nog voor de eer. Portugal en Nederland zijn nog in de race voor bonuspunten en voor Frankrijk en Nederland geldt dat er nog één club strijdt voor Europese overwintering. Door de overwinningen van Lille en Benfica is Frankrijk voorlopig even uit zicht en bedraagt de virtuele voorsprong op Portugal nog slechts 0.317 coëfficiëntenpunt. De Nederlandse clubs kunnen vanavond een karrevracht aan punten binnenhalen en kunnen deze marge dus vergroten. Voor België belooft het vandaag ook een belangrijke avond te worden. Dat en meer vandaag in onze voorbeschouwing. Beginnend met de te behalen bonuspunten en extra toelichting op de tussenronde.

  • Groepswinnaar Europa League: 5 bonuspunten
  • Nummer 2 Europa League: 2 bonuspunten
  • Groepswinnaar Conference League: 2 bonuspunten
  • Nummer 2 Conference League: 1 bonuspunt

Ter verduidelijking, in de tussenrondes van de Europa- en Conference League zijn er geen coëfficiëntenpunten te verdienen. Om dus evenveel punten te behalen in de Europa League als de 5 bonuspunten die je ontvangt voor het bereiken van de knock-out fase CL moet je én de tussenronde overleven én (bijvoorbeeld) twee overwinningen boeken in de EL.

#7 🇳🇱 Nederland 43.100

De Nederlandse clubs spelen vanavond 2 wedstrijden louter voor de eer en 2 wedstrijden met enorme belangen. AZ en Feyenoord zijn beide al zeker van de eerste plaats in hun Conference League Groep. Om 18.45 uur speelt AZ in eigen huis tegen Randers FC uit Denemarken en om 21.00 uur ontvangt Feyenoord het Israëlische Maccabi Haifa. De tegenstander van AZ strijdt nog om plaats 2, terwijl Haifa Europees uitgespeeld is. Hoe anders is dat bij PSV en Vitesse? PSV speelt om 18.45 uur een hele belangrijke uitwedstrijd tegen Real Sociedad. De Eindhovenaren bezetten op dit moment de 2e plaats met 2 punten voorsprong op de Spanjaarden. Bij winst of een gelijkspel gaat PSV dus door naar de tussenronde van de Europa League en ontvangt Nederland 0.400 bonuspunt. Bij een nederlaag zijn zij veroordeeld tot de tussenronde in de Conference League. Vitesse leek vanavond ook een enorm spannende ontknoping tegemoet te zien. De wedstrijd van Tottenham Hotspur is echter discutabel afgelast, waardoor Vitesse na vanavond de wachtkamer in moet. De opdracht blijft echter eenvoudig en dat is zo dik mogelijk winnen van NS Mura. Vitesse en Tottenham staan beide op 7 punten. Het onderlinge resultaat is gelijk, maar het doelsaldo is in het voordeel van de Engelsen. Vitesse moet daardoor met minimaal 2 doelpunten meer verschil winnen dan de Spurs én tegelijkertijd minimaal 2 doelpunten meer scoren de Spurs. Ter verduidelijking:

  • Bij een 3-0 winst van Vitesse en een 1-0 overwinning van Tottenham gaat Vitesse door op basis van meer gescoorde uitdoelpunten in de groepsfase.
  • Bij een 3-0 winst van Vitesse en een 2-1 overwinning van Tottenham gaan de Engelsen door op basis van meer gescoorde doelpunten in de groepsfase.

In totaal kan Nederland deze speelronde nog 2.200 coëfficiëntenpunt behalen. 4 overwinning zijn goed voor 1.600 punt en een 2e plaats voor PSV (0.400) en Vitesse (0.200) leveren 0.600 bonuspunt op.

#5 🇫🇷 Frankrijk 55.081

Het Franse clubvoetbal beleeft tot nog toe een enorm succesvol Europees seizoen. PSG en Lille zijn beide geplaats voor de laatste 16 van de CL, Olympique Lyon en AS Monaco hebben beide hun EL groep gewonnen en datzelfde geldt voor Rennes in de Conference League. In totaal leverde dat al 3.667 bonuspunt op. Nederland heeft tot dusver “slechts” 1.800 bonuspunt behaald. Vanavond kan Frankrijk in ieder geval geen bonuspunt behalen. Olympique Lyon en AS Monaco spelen voor de eer in de EL, de wedstrijd van Stade Rennais is afgelast en Olympique Marseille speelt nog voor Europese overwintering. Om 18.45 uur mag Monaco uit naar Sturm Graz en tegelijkertijd ontvangt Lyon, Rangers FC. Om 21.00 huur maken Marseille en Lokomotiv Moskou onderling uit wie er doorgaat naar de tussenronde van de Conference League. Marseille heeft genoeg aan een gelijkspel. Bij een nederlaag gaat Moskou door o.b.v. onderling resultaat. Frankrijk kan deze speelronde nog 1.333 punt scoren.

#6 🇵🇹 Portugal 49.549

De Portugezen zagen in de voorrondes twee clubs uitgeschakeld worden. De overige 4 teams hebben vervolgens prima gepresteerd. Sporting Portugal en SL Benfica werden 2e in hun CL Groep. FC Porto moest genoegen nemen met de 3e plaats en dus tussenronde EL en Sporting Braga strijdt vanavond nog voor een plaats bij de bovenste 2 in de EL. In Groep F is Ludogorets al uitgeschakeld. De overige drie clubs bepalen wie er doorgaan in de EL en wie er in de ECL verder mag. Braga neemt het in Portugal om 21.00 uur thuis op tegen koploper Rode Ster Belgrado. De scenario’s zijn als volgt.

  • Bij een overwinning is Braga zeker van groepswinst en verdient het 1.167 coëffciëntenpunt (incl. 0.833 bonuspunt).
  • Bij een gelijkspel in Portugal én geen overwinning van FC Midtjylland in Bulgarije eindigt Braga als 2e in de groep. Dit zou 0.500 punt opleveren (incl. 0.333 bonuspunt).
  • Bij een gelijkspel in Portugal én een overwinning van FC Midtjylland eindigt Braga als 3e in de groep. Dit is goed voor 0.167 punt.
  • Bij een nederlaag van Braga van minder dan 4 goals verschil heeft Midtjylland een overwinning nodig om 2e te worden. Bij een grotere nederlaag hebben zij aan een gelijkspel genoeg. Een nederlaag en een 2e plaats is goed voor 0.333 bonuspunt.

Portugal kan vanavond maximaal 1.167 coëfficiëntenpunt behalen.

#8 🇦🇹 Oostenrijk 36.850

Gisteren plaatste een Oostenrijkse club zich voor het eerst voor de knock-out fase van de CL. RB Salzburg behaalde daarmee 1.400 punt. Vanavond zijn er 1.200 coëfficiëntenpunt te verdienen, omdat er geen bonuspunten meer in het verschiet liggen. Sturm Graz eindigt laatste in haar EL groep, LASK Linz is al verzekerd van groepswinst in de ECL en Rapid Wien kan zich hoogstens nog plaatsen voor de tussenronde van de ECL. Sturm Graz speelt om 18.45 uur thuis tegen AS Monaco en tegelijkertijd ontvangt Linz het Finse HJK Helsinki. Om 21.00 uur speelt Rapid Wien een uitwedstrijd tegen Racing Genk. Alleen een overwinning is voldoende om de 3e plaats te veroveren op de Belgen.

#9 schotland-cl Schotland 33.500

Zowel Rangers FC als Celtic spelen vanavond om de baard van de keizer. Rangers eindigt als 2e in Groep A en speelt om 18.45 uur uit tegen Olympique Lyon. Celtic eindigt Groep G als nummer 3 en neemt het om 21.00 uur thuis op tegen Real Betis. Geen bonuspunten en dus slechts 0.800 punt op het spel.

#10 🇷🇺 Rusland 32.882 ,#11 🇺🇦 Oekraïne 31.600 & #13 🇧🇪 België 29.800

Rusland kan na de winter nog met drie clubs actief zijn in Europa. FC Zenit heeft zich al geplaatst voor de tussenronde van de EL. Spartak Moskou neemt het om 18.45 uur uit op tegen Legia Warschau. In Groep C is alles nog mogelijk en staat dus veel op het spel. Lokomotiv Moskou speelt om 21.00 uur uit tegen Marseille. Lokomotiv moet winnen om de tussenronde van de ECL te bereiken. Rusland kan vanavond 1.800 punt behalen, de helft van het totaal aantal verzamelde punten in dit seizoen.

Zorja Loegansk is dit seizoen de laatste Oekraïnsche club die in actie komt en speelt een wedstrijd voor de eer. Om 18.45 uur ontvangen zij Bodö/Glimt. De Noren strijden nog om de eerste plaats terwijl de Oekraïners als 3e eindigen in Groep C van de Conference League. Oekraïne kan nog 0.400 coëfficiëntenpunt toevoegen aan het totaal.

België is na de winter met maximaal twee teams vertegenwoordigd in Europa. Club Brugge eindigde als laatste in haar CL groep. Datzelfde geldt voor Antwerp in de EL al spelen zij vanavond nog om 18.45 uur thuis tegen Olympiakos. KAA Gent is de enige Belgische club die al zeker is van overwintering. Zij sluiten Groep B in de ECL als groepswinnaar af en ontvangen vanavond nog FC Flora om 18.45 uur. Racing Genk heeft aan een gelijkspel genoeg om zich te plaatsen voor de tussenronde van de ECL. Om 21.00 uur spelen zij thuis tegen Rapid Wien. Mochten de Belgen weten te winnen en Dinamo Zagreb verliest, dan eindigt Genk als 2e in de groep. Onze zuiderburen kunnen nog 1.600 coëfficiëntenpunten verdienen.

Waarschijnlijk is vanavond de laatste avond van dit seizoen met zo veel wedstrijd in onze coëfficëntenregio. Nederland kan vanavond weer voor heel veel punten zorgen. Aanzienlijk meer als dat Frankrijk en Portugal kunnen. De Belgische hoop is gevestigd op Racing Genk.

Wordt vervolgd.