Gisterenavond deed Nederland goede zaken in de strijd om plaats 6. Ajax versloeg, directe concurrent, Sporting Portugal en FC Porto plaatste zich niet voor de knock-out fase van de CL, maar is veroordeeld tot de EL. Van de 1.500 coëfficiëntenpunt die Portugal kon halen, behaalden zij er geen enkele. Nederland kreeg voor de overwinning 0.400 punt, waardoor de virtuele voorsprong op Portugal nu 1.484 punt bedraagt. Nederland komt vanavond niet in actie. Portugal kan bij goed presteren van Benfica “slechts” 1.167 punt verdienen en zal Nederland vanavond niet kunnen inhalen. Voor Frankrijk staat hetzelfde puntenaantal op het spel. Salzburg kan veel punten verdienen voor Oostenrijk en Rusland en Oekraïne spelen vanavond voor de eer en de punten.

Ter verduidelijking, in de tussenrondes van de Europa- en Conference League zijn er geen coëfficiëntenpunten te verdienen. Om dus evenveel punten te behalen in de Europa League als de 5 bonuspunten die je ontvangt voor het bereiken van de knock-out fase CL moet je én de tussenronde overleven én (bijvoorbeeld) twee overwinningen boeken in de EL.

#5 🇫🇷 Frankrijk 53.915

PSG won gisteren eenvoudig van Club Brugge. Het sloot daarmee de groepsfase als 2e af en behaalde 0.333 coëfficiëntenpunt. Lille kan bij een overwinning vanavond voor veel meer punten zorgen. In Groep G is vanavond alles nog mogelijk, elke ploeg kan zich nog plaatsen voor de volgende ronde CL. Om 21.00 uur nemen de Fransen het in Duitsland op tegen VFL Wolfsburg. Lille staat momenteel bovenaan en is al zeker van minimaal de Europa League tussenronde. Een nederlaag vanavond betekent dat het avontuur in de CL voorbij is, de mogelijke scenario’s.

  • Bij een overwinning is Lille groepshoofd en verdient het 1.167 coëfficiëntenpunt (incl. 0.833 bonuspunt).
  • Bij een gelijkspel is Lille zeker van de knock-out fase CL. Als Salzburg wint van Sevilla eindigen de Fransen als 2e. Bij elk ander resultaat in Oostenrijk wint Lille de groep. Goed voor 1.000 coëfficiëntenpunt (incl. 0.833 bonuspunt)
  • Bij een nederlaag eindigt Lille als 3e in de groep ongeacht het resultaat in Oostenrijk. Bij een gelijkspel tussen Salzburg en Sevilla, eindigt Lille namelijk o.b.v. onderling resultaat op de 3e plaats. In dit scenario behaalt Frankrijk geen coëfficiëntenpunten.

#6 🇵🇹 Portugal 48.382

Beide Portugese ploegen verloren gisteren hun wedstrijd. Voor Sporting had dit geen gevolgen, maar FC Porto liep hierdoor plaatsing voor de volgende ronde CL mis. FC Porto is nu veroordeeld tot de tussenronde van de EL. Vanavond om 21.00 uur komt Benfica thuis in actie tegen, het al uitgespeelde, Dinamo Kiev. Benfica bezet op dit moment de 3e plaats met 2 punten minder dan nummer 2, FC Barcelona. De Catalanen spelen tegelijkertijd uit tegen Bayern München. Een overwinning van Benfica lijkt dan ook voldoende om de volgende ronde van het Miljardenbal te bereiken. Ervan uitgaande dat Barcelona niet wint in München. De Portugezen moeten vanavond in ieder geval winnen om kans te houden op de 2e plaats. Alleen als Barcelona ook wint eindigt Benfica als nummer 3. Bij elke andere uitkomst in Duitsland bereikt Benfica de knock-out fase van de CL. Portugal kan vanavond 1.167 punt behalen, inclusief de 0.833 bonuspunt die op het spel staat.

#8 🇦🇹 Oostenrijk 35.450

Oostenrijk heeft een ruime marge op nummer 9, Schotland. Vanavond kan deze voorsprong worden uitgebreid naar 3.350 coëfficiëntenpunt. Voor Oostenrijk staat er vanavond namelijk 1.400 punt op het spel. RB Salzburg ontvangt in eigen huis het Spaanse Sevilla om 21.00 uur in Groep G van de CL. Salzburg heeft aan minimaal een gelijkspel voldoende om de laatste 16 van de CL te bereiken en zodoende 1.000 bonuspunt te verdienen. Bij een nederlaag is de 3e plaats het hoogst haalbare. In dat geval mag Wolfsburg niet winnen van Lille. Als de Duitsers wel weten te winnen, eindigt Salzburg als laatste in de groep en is het Europees uitgespeeld.

#10 🇷🇺 Rusland 32.682 & #11 🇺🇦 Oekraïne 31.600

FC Zenit speelde in de vorige speelronde in extremis gelijk bij Malmö FF en verzekerde zich zo van de 3e plaats in Groep H. Vanavond spelen zij thuis om 18.45 uur tegen Chelsea. Voor de Russen staat er niets meer op het spel terwijl Chelsea zich bij winst verzekerd van de 1ste plaats in de groep. Rusland is virtueel afgezakt naar de 19e plaats en kan de 0.400 coëfficiëntenpunt dan ook goed gebruiken.

Dinamo Kiev speelt vanavond haar laatste Europese wedstrijd van het seizoen. Om 21.00 uur nemen zij het in Portugal op tegen Benfica. Kiev kan niet meer van de laatste plaats af, maar kan Nederland wel een goede dienst bewijzen in de strijd om plaats 6. Als de Oekraïners niet weten te verliezen, versperren zij de weg van Benfica naar de volgende ronde van de CL. Een overwinning is goed voor 0.400 punt.

Geen Nederlandse clubs in actie vanavond en dus ook geen coëfficiëntenpunten vanavond. Dat betekent echter niet dat het een saaie avond gaat worden. Zowel Lille als Benfica spelen om veel punten.

Wordt vervolgd.