Deze week vallen de laatste beslissingen in de Europese toernooien. In deze 6e speelronde zijn er dan ook nog veel bonuspunten te verdienen. Voor Nederland weten Ajax, AZ en Feyenoord al waar ze na winterstop aan toe zijn. Datzelfde geldt voor Sporting Portugal, PSG, Olypmique Lyon, AS Monaco en Stade Rennes. Alle overige clubs uit Nederland, Frankrijk en Portugal strijden deze week nog voor overwintering in 1 van de 3 Europese toernooien. Hoe en wat, dat leggen wij uiteraard per land weer uit. Te beginnen met de wedstrijden van vanavond. Daarnaast werpen we nog een blik op Oekraïne en België.

Ter verduidelijking, in de tussenrondes van de Europa- en Conference League zijn er geen coëfficiëntenpunten te verdienen. Om dus evenveel punten te behalen in de Europa League als de 5 bonuspunten die je ontvangt voor het bereiken van de knock-out fase CL moet je én de tussenronde overleven én (bijvoorbeeld) twee overwinningen boeken in de EL.

#7 🇳🇱 Nederland 42.700

Nederland is nog in de race voor 0.600 bonuspunt. Een 2e plaats van PSV zal goed zijn voor 0.400 punt terwijl een 2e plaats voor Vitesse nog 0.200 bonuspunt waard is. Beide teams komen donderdag in actie. Vanavond neemt Ajax het om 21.00 uur thuis op tegen het eveneens geplaatste Sporting Portugal. Ajax is al zeker van de 1ste plaats maar is nog in de race voor 18 uit 6. Wanneer de Amsterdammers vanavond winnen zijn zij pas de 7e club die dit bewerkstelligt. Daarnaast levert dit nog 2.8 miljoen euro en 0.400 coëfficiëntenpunt op. Voldoende om nog voor te spelen dus. Voor Sporting staat ook alleen de eer, het geld en de punten op het spel. De eerste berichten zijn dan ook dat beide teams niet in hun sterkste opstelling zullen aantreden. Voor de coëfficiëntenranglijst is dit echter wel een hele belangrijke wedstrijd, aangezien Nederland en Portugal strijden om de 6e plaats. Een heus 0.733 punt duel.

#5 🇫🇷 Frankrijk 53.581

Bij Frankrijk is alleen Lille nog in de race voor 0.833 bonuspunt. Op Olympique Marseille na zijn de overige clubs allemaal al verzekerd van Europese overwintering. Vanavond komt alleen PSG in actie. Zij nemen het om 18.45 uur in eigen huis op tegen Club Brugge. PSG is al zeker van de laatste 16, maar door de nederlaag 2 weken geleden in Manchester kunnen de Fransen geen groepshoofd meer worden. Er staat dan ook niets meer dan de eer op het spel vanavond. Dat geldt niet voor de tegenstanders. Die moeten minimaal gelijk spelen om nog kans te maken op Europa League voetbal. Frankrijk kan vanavond 0.333 coëfficiëntenpunt behalen.

#6 🇵🇹 Portugal 48.382

Portugal kan deze week verschrikkelijk goede zaken doen. In totaal kan er nog 2.500 bonuspunt behaald worden. Dan moeten Benfica en FC Porto zich kwalificeren voor de knock-out fase van de Champions League en moet Braga groepshoofd worden in de Europa League. Vanavond komt naast Sporting Portugal ook FC Porto in actie. Om 21.00 uur nemen zij het thuis op tegen Atlético Madrid. In Groep B van de CL is Liverpool al zeker van de eerste plaats. Porto bezet op dit moment de 2e plaats met 5 punten. AC Milan en Atlético Madrid volgen met 4 punten. De Portugezen hebben plaatsing in eigen hand, maar kunnen ook nog met lege handen eindigen. De mogelijke scenario’s zijn eenvoudig:

  • Bij een overwinning is Porto zeker van de 2e plaats.
  • Bij een gelijkspel van Porto én een nederlaag/gelijkspel van AC Milan wordt Porto ook 2e. Bij een overwinning van AC Milan eindigen de Portugezen als 3e.
  • Bij een nederlaag van Porto eindigen zij maximaal op de 3e plaats. Als AC Milan thuis wint van Liverpool dan eindigen de Portugezen als laatste en zijn zij Europees uitgeschakeld.

Twee overwinning van Portugal zijn vanavond goed voor 1.500 punt (inclusief 0.833 bonuspunt).

#11 🇺🇦 Oekraïne 31.400 & #13 🇧🇪 België 29.800

Na de winterstop zal er geen enkele Oekraïense club meer actief zijn in Europa. Shakhtar Donestk en Dinamo Kiev eindigen als laatste in het CL groep. Zorja Loegansk eindigt als nummer 3 in haar Conference League groep. Shakhtar komt vanavond om 21.00 uur thuis in actie tegen FC Sheriff. Voorafgaand leek de ploeg uit Moldavië de gedoodverfde nummer laatst in Groep D. Deze ondankbare plek is echter voor de Oekraïners. Desalniettemin staat er 0.400 punt op het spel.

België kan deze week nog 0.400 bonuspunt verdienen als Racing Genk zich plaatst voor de tussenronde van de Europa League. In het slechtste geval overwintert alleen KAA Gent voor de Belgen. Vanavond komt alleen Club Brugge in actie. Om 18.45 uur nemen zij het in Parijs op tegen PSG. Club staat obv het onderlinge resultaat onderaan in Groep A. Zij moeten vanavond dan ook meer punten halen dan RB Leipzig om zich nog te plaatsen voor de tussenronde van de Europa League. Een overwinning vanavond is hoe dan ook goed voor 0.400 coëfficiëntenpunt.

Voor Nederland staan er vanavond niet veel punten op het spel. De wedstrijd tegen directe concurrent Portugal is wel degelijk van belang. Daarnaast is vooral de wedstrijd van FC Porto belangrijk. Club Brugge strijdt voor haar laatste kans en de overige wedstrijden gaan om de baard van de keizer.

Wordt vervolgd.

Author

Fervent voetballiefhebber, cijfergoeroe en geobsedeerd door de Coëfficiëntenpolonaise.

1 Comment

Write A Comment