Nederland is in een felle strijd met Frankrijk en Portugal om plek 6 op de coëfficiënten ranglijst.  Algemeen bekend is dat deze positie onder andere recht geeft op een extra Champions League ticket. Nederland heeft deze plek virtueel in handen. De concurrentie is hevig. In dit artikel lichten we de landen Frankrijk en Portugal uit. Hoe presteren hun clubs in Europa? Wat zijn hun perspectieven?

We hanteren in dit artikel het aantal coëfficiëntenpunten, waarbij seizoen 17/8 is weggevallen.

5. Frankrijk 42.081 coëfficiënten punt

Champions League

Paris Saint-Germain

De Parijzenaren zijn één van de titelkandidaten om beslag te leggen op de Champions League titel. Echter, het team vol met sterspelers is nog geen geoliede machine en weet nog niet echt te imponeren. Paris Saint-Germain heeft zich geplaatst als nummer twee voor de 1/8e finales van de Champions League. Hierdoor is de mogelijkheid dat ze aan Ajax gekoppeld worden. Een mogelijk affiche waar dus meer op het spel staat dan alleen een plek in de kwartfinale.

Doordat Paris Saint-Germain zich wist te kwalificeren voor de volgende ronde van het miljardenbal, heeft dit voor Frankrijk 0.833 bonuspunt opgeleverd.

Lille

Poule G is wellicht de spannendste poule uit de Champions League op dit moment. De nummers 1 tot en met 4 kunnen zich allemaal nog plaatsen voor de volgende ronde van de Champions League.

De stand is als volgt:

StandGespeelde wedstrijden – aantal punten
1. 🇫🇷 Lille5-8
2. 🇦🇹 RB Salzburg5-7
3. 🇪🇸 Sevilla5-6
4. 🇩🇪 Wolfsburg5-5

Mocht Lille zich weten te kwalificeren voor de volgende ronde, levert dit wederom 0.833 bonuspunt op voor Frankrijk. Het kan ook dat ze worden veroordeeld tot de Europa League, dan spelen ze een extra tussenronde. Laatste speelronde is het programma:
FC Salzburg – Sevilla
Wolfsburg – Lille

Europa League

Olympique Lyon

De ploeg van Peter Bosz presteert uitstekend in de Europa League. Olympique Lyon is als groepswinnaar van poule A door naar de knock-out fase van het tweede toernooi van Europa. In een poule met Sparta Praag, Rangers en Brondby kende het geen problemen. Door deze prestatie is er een bonus van 0.833 punt gepakt.

StandGespeelde wedstrijden – aantal punten
1. 🇫🇷 Olympique Lyon5-15
2. Schotland Rangers FC5-7
3. 🇨🇿 Sparta Praag5-4
4. 🇸🇪 Brondby IF4-2

AS Monaco

In de competitie presteert AS Monaco zeer wisselvallig. Echter in Europa presteert het uitstekend. De Monegasken staan momenteel bovenaan in de poule met PSV. De Eindhovenaren hebben een kans laten liggen om de Fransen in een rechtstreeks duel pijn te doen in de strijd om plaats 6, door in de onderlinge wedstrijden slechts 0.200 punt te pakken (een 0-0 gelijkspel in het uitduel).
Doordat AS Monaco als nummer 1 in de poule eindigt, heeft het 0.833 bonuspunt behaald.

StandGespeelde wedstrijden – aantal punten
1. 🇫🇷 AS Monaco5-11
3. 🇳🇱 PSV5-8
2. 🇪🇸 Real Sociedad5-6
4. 🇦🇹 Sturm Graz4-1

Olympique Marseille

Olympique Marseille presteert als Franse club als minste in Europa. In poule E vecht het in een rechtstreeks duel in de laatste speelronde met Lokomotiv Moskou om kwalificatie voor de Conference League. Hier zijn geen extra bonuspunten voor te verkrijgen.

StandGespeelde wedstrijden – aantal punten
1. 🇹🇷 Galatasaray5-11
2. 🇮🇹 Lazio 5-8
3. 🇫🇷 Olympique Marseille5-4
4. 🇷🇺 Lokomotiv Moskou5-2

Conference League

Stade Rennes

Stade Rennes is aan een uitstekend Europees seizoen bezig. In een poule met Vitesse en Tottenham Hotspur zijn ze groepswinnaar geworden. Door de overwintering in de Conference League weten ze 0.333 bonuspunt te pakken.

StandGespeelde wedstrijden – aantal punten
1. 🇫🇷 Stade Rennes5-13
2. Engeland Spurs5-7
3. 🇳🇱 Vitesse5-7
4. 🇸🇮 Mura5-1

7. Portugal 38.716 coëfficiënten punt

Champions League

De Portugezen zijn goed vertegenwoordigd in de Champions League. Daarnaast presteren ze ook nog eens uitstekend. Een overzicht:

FC Porto

In de schitterende poule B, met Liverpool, AC Milan en Atletico Madrid, heeft FC Porto alles in eigen hand. Momenteel staan de Portugezen op een tweede plaats, met één punt voorsprong op zowel AC Milan als Atletico Madrid. Laatste groepswedstrijd: FC Porto-Atletico Madrid.

StandGespeelde wedstrijden – aantal punten
1. Engeland Liverpool5-15
2. 🇵🇹 FC Porto5-5
3. 🇮🇹 AC Milan5-4
4. 🇪🇸 Atletico Madrid5-4

Sporting CP

Voor iedereen is het wel bekend hoe het Sporting CP vergaat in de Champions League. De regerend landskampioen van Portugal is knap tweede geworden in de poule met Ajax. Hierdoor heeft Sporting CP een bonus van 0.833 coëfficiënten punt verdiend. De laatste speelronde is Ajax-Sporting CP. Aan de Amsterdammers de taak om in een rechtstreeks duel 0.400 punt voor Nederland te bemachtigen.

StandGespeelde wedstrijden – aantal punten
1. 🇳🇱 Ajax5-15
2. 🇵🇹 Sporting CP5-9
3. 🇩🇪 Borussia Dortmund5-6
4. 🇹🇷 Besiktas5-0


Benfica

Benfica weet zich knap staande te houden in een poule met Bayern München, FC Barcelona en Dynamo Kiev. De nummer drie van Portugal afgelopen seizoen, die in de play-offs PSV wisten uit te schakelen, staan momenteel op een derde plaats in poule E. Benfica moet in de laatste wedstrijd thuis winnen van Dynamo Kiev, en FC Barcelona mag niet winnen van Bayern München, om als runner-up door te gaan naar de 1/8e finales van de Champions League. Ook dan weten de Portugezen wederom een bonus van 0.833 coefficient punt te pakken. Het is dan mogelijk dat zij als nummer 2 van de poule de tegenstander worden van Ajax in de knock-outfase.
 

StandGespeelde wedstrijden – aantal punten
1. 🇩🇪 Bayern München 5-15
2. 🇪🇸 FC Barcelona5-7
3. 🇵🇹 Benfica5-5
4. 🇷🇺 Dynamo Kiev5-1

SC Braga

SC Braga is de enige overige Portugese club die niet in de Champions League uitkomt. In poule F van de Europa League spelen ze in de laatste poulewedstrijd thuis om de groepswinst tegen FK Crvena Zvezda. Een belangrijke wedstrijd, als winnaar van de poule krijg je 0.833 coëfficiënt punt bonus. De runner-up krijgt er 0.333. Het kan echter ook zo zijn dat zij als derde eindigen en doorgaan in de Conference League.

StandGespeelde wedstrijden – aantal punten
1. 🇷🇸 FK Crvena Zvezda5-10
2. 🇵🇹 SC Braga5-9
3. 🇩🇰 FC Midtjylland5-8
4. 🇧🇬 Ludogorets5-1
Author

Voetbal verslaafd en 24/7 ermee bezig. Sta ermee op en ga er mee naar bed. Vooral de verrichtingen van Nederlandse clubs in Europa volg ik op de voet. Daar komen automatisch de coëfficiënten bij kijken.

3 Comments

 1. Rene,

  Goed artikel. We zijn gelijk gestemden, niks mooiers dan deze sport en daarbij vertegenwoordiging van Nederlandse clubs in Europa.

  Wordt het geen tijd om een coefficenten podcast op te zetten?

  Groetjes,

  Remi Kuchler

  • Hallo Remi,

   Wat een goed idee. Ik weet wel iemand die daar bij kan helpen, ik laat ze nummer hier achter +31 6 41099579.

   Met vriendelijke groet,

   Steven schilt

Write A Comment