Virtueel heeft Nederland de 6e plaats op de coëfficiëntenranglijst moeten afstaan aan Portugal. Door de overwinning van Ajax mocht Nederland 0.400 punt bijschrijven. Portugal deed het dinsdag en gisteren een stuk beter. Sporting Portugal was door hun overwinning goed voor 1.167 (inclusief 0.833 bonuspunt) en Benfica zorgde met hun gelijkspel voor 0.166 punt. PSG verloor gisteren van Manchester City, maar plaatste zich alsnog voor de volgende ronde. Samen met de overwinning van Lille was dat goed voor 1.166 voor Frankrijk. Vanavond is het aan de 4 Nederlandse clubs om de opgelopen achterstand weer goed te maken. Frankrijk komt ook met 4 teams in actie. Terwijl voor Portugal alleen Braga op de donderdag uitkomt. Oostenrijk, Schotland, Rusland, Oekraïne en België komen ook weer langs in deze voorbeschouwing. In speelronde 5 van de Europa- en Conference League kunnen al veel beslissingen gaan vallen en ook in deze toernooien zijn er bonuspunten te verdienen. Welke uiteraard gedeeld moeten worden door het aantal startbewijzen per land.

  • Groepswinnaar Europa League, 5.000 bonuspunt.
  • Nummer 2 Europa League, 2.000 bonuspunt
  • Groepswinnaar Conference League, 2.000 bonuspunt
  • Nummer 2 Conference League, 1.000 bonuspunt

De opzet van de Europa- en Conference League is dit seizoen anders dan we gewend zijn. Lees hier de nieuwe opzet. Lees na de ad de voorbeschouwing op de wedstrijden van vanavond per land.

#7 🇳🇱 Nederland 40.900

Nederland is sinds deze week niet meer het best presterende land van dit seizoen. Dat komt vooral doordat 3 Engelse clubs zich deze week verzekerden van de knock-out fase CL. Met een 2e plek doen de Nederlandse clubs het nog wel erg goed. Vanavond biedt weer veel kansen om punten te verzamelen. PSV kan voor de meeste punten zorgen, zij het niet vanavond. Vanavond om 21.00 uur neemt PSV het in eigen huis op tegen Sturm Graz. Een wedstrijd die gewonnen moet worden wilt PSV uitzicht houden op overwintering in de Europa League. Minimaal een gelijkspel betekent dat de Eindhovenaren zich in ieder geval plaatsen voor de Conference League. Deze groep gaat hoogstwaarschijnlijk volgende speelronde beslist worden. PSV kan vanavond nog geen bonuspunten verdienen. In de Conference League kan Nederland wel bonuspunten verdienen. Zowel Feyenoord als AZ kan zich vanavond verzekeren van groepswinst. Dat zou voor beide teams 0.400 bonuspunt opleveren. Feyenoord speelt om 18.45 uur uit tegen Slavia Praag en heeft aan een gelijkspel genoeg. Voor AZ geldt hetzelfde wanneer zij het om 21.00 uur uit opnemen tegen FK Jablonec. Vitesse strijdt voor haar laatste kans om Europees te overwinteren. In Frankrijk nemen zij het om 18.45 uur op tegen, het in bloedvorm verkerende, Stade Rennes. De kans is groot dat alleen een overwinning voldoende is om nog uitzicht te houden op een plaats bij de bovenste 2. Nederland kan vanavond 2.400 coëfficiëntenpunt verdienen.

#5 🇫🇷 Frankrijk 51.581

Frankrijk is met 3 clubs goed vertegenwoordigd in de Europa League. Lyon heeft zich al als groepswinnaar geplaatst voor de laatste 16, AS Monaco staat bovenaan in de Groep van PSV en Olympique Marseille maakt als nummer 3 nog alle kans op overwintering. Laatstgenoemde neemt het vanavond om 18.45 uur in Turkije op tegen de koploper Galatasaray. Om overwintering in de Europa League in eigen hand te houden moet er gewonnen worden vanavond. Bij een gunstige uitslag op het andere veld kan Marseille na vanavond wel zeker zijn van Europese overwintering. Het al geplaatste Lyon speelt om 21.00 uur een uitwedstrijd tegen Bröndby IF. De Fransen spelen nergens meer om terwijl de Denen strijden voor hun laatste kans. AS Monaco speelt eveneens om 21.00 uur. In een thuiswedstrijd nemen zij het op tegen Real Sociedad. Bij minimaal een gelijkspel zijn de Fransen verzekerd van een plek bij de bovenste 2. Bij een overwinning is Monaco zeker van groepswinst. Voor Stade Rennes geldt dat een overwinning op Vitesse hen verzekert van Europese overwintering. In dat geval zou puntverlies van Tottenham Hotspur, groepswinst betekenen.
Frankrijk kan vanavond maximaal 2.500 punt bijschrijven. 4 overwinningen zijn goed voor 1.333 punt, groepswinst Monaco levert 0.833 bonuspunt op en groepswinst van Rennes is goed voor 0.333 bonuspunt.

#6 🇵🇹 Portugal 48.382

De Portugezen maken nog steeds kans op 3 clubs bij de laatste 16 van het miljardenbal. In de overige twee Europese toernooien zijn zij slecht vertegenwoordigd. Braga is de enige deelnemer aan de Europa League en in de Conference League is Portugal niet vertegenwoordigd. Braga doet het als koploper van Groep F echter wel uitstekend. Vanavond is een gelijkspel voldoende om zich te verzekeren van een plek bij de bovenste 2 terwijl Europese overwintering al een feit is. Om 18.45 uur spelen zij uit tegen FC Midtjylland. De Denen bezetten de 3e plaats met 4 punten minder dan Braga. Wanneer Braga haar wedstrijd weet te winnen en Rode Ster Belgrado niet wint, dan zijn de Portugezen zeker van de 1ste plaats. Logischerwijs kan Portugal dus 1.167 punt behalen.

Achterstand Frankrijk en Portugal

# LandSeizoen 18 t/m 22Verschil NL
5. 🇫🇷 Frankrijk40.0812.081
6. 🇵🇹 Portugal38.7160.716
7. 🇳🇱 Nederland38.000

#8 🇦🇹 Oostenrijk 34.850

Het zag er zo goed uit voor RB Salzburg in de CL. Twee nederlagen op een rij betekenden echter dat Salzburg nog niet zeker is van Europese overwintering. Vooralsnog is er slechts 1 Oostenrijkse club zeker van Europees voetbal na de winterstop. In de Europa League strijden Rapid Wien en Sturm Graz voor hun laatste kans. Voor Graz behoort overwintering in de Europa League al niet meer tot de mogelijkheden en ook voor Rapid Wien lijkt dit een utopie. Waardoor de 3e plaats en dus plaatsing voor de tussenronde van de Conference League het hoogst haalbare lijkt. Rapid Wien neemt het om 18.45 uur in eigen huis op tegen West Ham United. Om 21.00 uur neemt Sturm Graz het uit op tegen PSV. LASK Linz is al zeker van een plaats bij de bovenste 2 en kan zich vanavond ook verzekeren van de groepswinst. Dan moet er om 21.00 uur gewonnen worden van Maccabi Tel Aviv. De thuiswedstrijd eindigde in 1-1, waardoor ze dan op basis van het onderlinge resultaat niet meer achterhaald kunnen worden. 3 overwinning vanavond zijn dan ook goed voor 1.600 coëfficiëntenpunt.

#9 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Schotland 32.700

Beide Schotse ploegen presteren wisselvallig in de Europa League. Celtic is al zeker van een plaats bij de beste 3. Terwijl Rangers nog strijdt om überhaupt te overwinteren. Om 18.45 uur neemt Celtic het uit op tegen Bayer Leverkusen. De Duitsers zijn bij een overwinning verzekerd van groepswinst. Wanneer ook Real Betis haar thuiswedstrijd weet te winnen dan is Celtic veroordeeld tot de Conference League. Als Celtic vanavond niet weet te verliezen dan valt de beslissing in de laatste speelronde. De Schotten nemen het dan in eigen huis in een rechtstreeks duel met Real Betis op voor een plaats bij de bovenste 2. Rangers FC heeft een overwinning met minimaal 2 doelpunten verschil nodig om zich vanavond te plaatsen voor de tussenronde van de Europa League. Zij zijn dan wel nog afhankelijk van het resultaat op het andere veld. Om 21.00 uur spelen de Rangers een thuiswedstrijd tegen Sparta Praag. De heenwedstrijd ging met 1-0 verloren. Schotland speelt vanavond voor 1.200 coëfficiëntenpunt.

#10 🇷🇺 Rusland 32.682 ,#11 🇺🇦 Oekraïne 31.400 & #13 🇧🇪 België 29.200

Zenit wist zich dinsdag te plaatsen voor de tussenronde van de Europa League. Spartak Moskou won gisteren met 2-1 van Napoli en deed zodoende goede zaken in Groep C van de Europa League. In deze groep is echter alles nog mogelijk. Lokomotiv Moskou is vanavond de enige Russische troef. Om 18.45 uur nemen zij het thuis op tegen Lazio Roma. Een nederlaag zou Europese uitschakeling kunnen betekenen. Rusland speelt vanavond om slechts 0.400 punt.

Dinamo Kiev en Shakhtar Donetsk zijn beide Europees uitgeschakeld. Zorja Loegansk is de enige Oekraïnsche hoop. Echter is de kans groot dat ook zij na vanavond zijn uitgespeeld en er geen enkele Oekraïnsche club meer Europees voetbal speelt na de winterstop. Zorja neemt het om 21.00 uur uit op tegen AS Roma. Een nederlaag betekent vrijwel zeker dat een plek bij de bovenste 2 niet meer haalbaar is. Ook Oekraïne kan vanavond 0.400 coëfficiëntenpunt verdienen.

Club Brugge leek af te stevenen op een knappe derde plaats in hun CL groep. Door de 0-5 thuisnederlaag van gisteren lijken zij echter Europees uitgespeeld. Datzelfde lot wacht Antwerp. Zij spelen vanavond in de Europa League om 21.00 uur een uitwedstrijd tegen Eintracht Frankfurt. Antwerp moet winnen om nog zicht te houden op de 3e plaats. RC Genk speelt eerder op de avond ook in de Europa League. Om 18.45 uur wacht ook hen een uitwedstrijden. Zij nemen het op tegen Dinamo Zagreb. Een nederlaag betekent dat plek 3 het hoogst haalbare wordt. Bij een overwinning hebben zij overwintering in de EL in eigen hand. Gent kan zich vanavond verzekeren van groepswinst in de Conference League. Dan moet er om 21.00 uur uit worden gewonnen van Anorthosis Famagusta. Drie overwinningen zijn goed voor 1.600 coëfficiëntenpunt voor België.

Donderdagavond is weer een avond bomvol voetbal. Deze avond staan er echter bijzonder veel punten op het spel. Nederland kan vanavond de virtuele 6e plaats weer overnemen van Portugal. Andersom kunnen Portugal en Frankrijk ook verder uitlopen op ons. Voor onze zuiderburen staan er vanavond ook belangrijke wedstrijden op het programma.

Overzicht wedstrijden

TijdToernooiThuisUit
18:45ELGalatasaray🇫🇷 Olympique Marseille
18:45ELFC Midtjylland🇵🇹 Sporting Braga
18:45 ECL🇫🇷 Stade Rennes 🇳🇱 Vitesse
18:45 ECLSlavia Praag🇳🇱 Feyenoord
21:00EL🇫🇷 AS Monaco Real Sociedad
21:00ELBröndby IF 🇫🇷 Olympique Lyon
21:00EL🇳🇱 PSVSturm Graz
21:00ECLFK Jablonec🇳🇱 AZ

Wordt vervolgd.

Author

Fervent voetballiefhebber, cijfergoeroe en geobsedeerd door de Coëfficiëntenpolonaise.

Write A Comment