Sinds gisteravond zijn er weer twee clubs extra geplaatst voor de laatste 16 van de Champions League. Chelsea en Manchester United zijn door hun overwinning niet meer te achterhalen door de nummer 3. In Groep H zijn zelfs alle tickets al verdeeld. FC Zenit mag zich opmaken voor de EL en Chelsea en Juventus maken in de laatste speelronde uit wie er als nummer 1 de koker in gaat. Vanavond zijn er ook weer 8 CL wedstrijden waarin veel beslissingen kunnen gaan vallen. Ter herinnering, plaatsing voor de knock-out fase van de CL is goed voor 5.000 bonuspunt. Met clubs uit Frankrijk, Portugal en Nederland valt er dan ook weer voldoende voor te beschouwen.

#7 🇳🇱 Nederland 40.500

Voor Ajax staat er vanavond weinig op het spel. De Amsterdammers zijn al zeker van de volgende ronde en de eerste plaats kan alleen in theorie nog verspeeld worden. Om 18.45 uur nemen zij het in Turkije op tegen een gehavend Besiktas. De Turken maken nog een theoretische kans om te mogen overwinteren in de Europa League. Dan moet er vanavond gewonnen worden van Ajax, moet Sporting winnen van Dortmund en dan moet Besiktas de volgende speelronde met minimaal 2 goals verschil winnen bij Dortmund. Ajax verzekert zich bij minimaal een gelijkspel van de eerste plaats in Groep C. Daarnaast levert een overwinning 2.8M euro op voor de clubkas en mogen de coëfficiëntenpunten uiteraard niet vergeten worden. De bonuspunten zijn al bijgeschreven dus Ajax speelt vanavond alleen voor de 0.400 punt. Onze vrienden bij BetCity hebben daarnaast een mooie odd (voor nieuwe spelers) van maar liefst 5.00 voor een overwinning van Ajax!

#5 🇫🇷 Frankrijk 50.748

Lille zette gisteren een grote stap naar de volgende ronde. Door de 1-0 thuisoverwinning op RB Salzburg bezet Lille op dit moment de 1ste plaats in Groep G en zijn zij verzekerd van minimaal Europa League voetbal. PSG komt vanavond in actie wanneer zij het om 21.00 uur opnemen tegen Manchester City in Engeland. De opdracht is simpel. Bij winst zijn de Parijzenaren verzekerd van een plek bij de bovenste twee. PSG bezet op dit moment de 2e plaats in Groep A met 4 punten meer dan nummer 3, Club Brugge. Bij een nederlaag of gelijkspel vanavond kan PSG zich dus evengoed plaatsen, afhankelijk van de uitslag op het andere veld. Frankrijk kan vanavond maximaal 1.167 (0.333 voor een overwinning en 0.833 bonuspunt) coëfficiëntenpunt verdienen.

#6 🇵🇹 Portugal 47.216

Portugal deed gisteren ook goede zaken. Door het 0-0 gelijkspel van Benfica in Barcelona, bezetten de Portugezen nog steeds de 3e plaats in Groep E. Gezien het resterende programma lijkt Benfica echter de favoriet om ten koste van Barcelona de volgende ronde te bereiken. FC Porto en Sporting Portugal maken beide ook nog kans om de laatste 16 te bereiken. Portugal is dus nog in de race voor 2.500 bonuspunt. De virtuele achterstand op Nederland bedraagt maar 0.050 punt. Vanavond komen beide clubs om 21.00 uur in actie. In de groep van Ajax neemt Sporting Portugal het in eigen huis op tegen Borussia Dortmund. Beide teams staan op 6 punten na 4 wedstrijden. De heenwedstrijd werd door Dortmund met 1-0 gewonnen. Bij een nieuwe overwinning van de Duitsers zijn zij verzekerd van de 2e plaats. Ditzelfde geldt voor een overwinning van Sporting met minimaal 2 goals verschil. In dat geval zijn de Portugezen zeker van de laatste 16. Bij elk ander resultaat valt de beslissing in de volgende speelronde. FC Porto wacht een uitwedstrijd tegen Liverpool. Liverpool is al zeker van de 1ste plaats in groep B. Porto staat op dit moment 2e met 5 punten, gevolgd door Atlético op 4 punten. Een overwinning van Porto en een nederlaag van Atlético zou betekenen dat Porto zich plaats voor de laatste 16. Bij elk ander resultaat valt ook hier de beslissing in de laatste speelronde. Het kan dus een mooie avond worden voor het Portugese voetbal met 2.333 (0.667 voor 2 overwinningen en 1.666 bonuspunt) coëfficiëntenpunt in het verschiet.

#11 🇺🇦 Oekraïne 31.400 & #13 🇧🇪 België 29.200

Dinamo Kiev is na gisteren Europees uitgeschakeld. Ditzelfde lot wacht Shakhtar Donetsk vanavond. Shakhtar neemt het om 18.45 uur uit op tegen Internazionale. De Oekraïners moeten winnen om nog uitzicht te houden op de 3e plaats. De achterstand op FC Sheriff bedraagt namelijk 5 punten. Geen bonuspunten te verdienen voor Oekraïne. Een overwinning is wel goed voor 0.400 punt.

Club Brugge strijdt vanavond voor haar laatste kans om te overwinteren in de CL. Plaats 3 lijkt echter een realistischer doel. Om 21.00 uur nemen ze het in eigen huis op tegen RB Leipzig. Bij minimaal een gelijkspel zijn de Belgen verzekerd van de 3e plaats. Brugge won de heenwedstrijd namelijk met 1-2 in Duitsland en zal op basis van het onderlinge resultaat dan niet meer in te halen zijn. Om de CL droom levend te houden zal er vanavond echter gewonnen moeten worden. Ook voor België geen kans op bonuspunten vanavond, maar wel op 0.400 coëfficiëntenpunt.

Een avond waarop vooral onze concurrentie veel punten kan scoren. Voor Nederland moet Ajax gaan zorgen voor 0.400 punt als zij het om 18.45 uur opnemen tegen Besiktas. Vanaf 21.00 uur zijn er 6 wedstrijden met onder andere PSG, Sporting Portugal en FC Porto.

Wordt vervolgd.