Na de vorige Europese speelronde ging Nederland op de virtuele ranglijst van volgend seizoen voorbij aan Portugal. Voor het grootste gedeelte werd dit veroorzaakt door de bonuspunten die Ajax behaalde voor het bereiken van de laatste 16 van de CL. Portugal heeft voor deze bonuspunten nog drie ijzers in het vuur. Voor het bereiken van de knock-out fase CL ontvang je 5.000 bonuspunt. Echter, niet alleen in de CL zijn er bonuspunten te verdienen in de groepsfase maar ook in de Europa- en Conference League. De groepswinnaars in de Europa League ontvangen ook 5.000 bonuspunt (4.000 voor de groepswinst en 1.000 voor het bereiken van de laatste 16). De nummer 2 uit elke groep van de EL ontvangt 2.000 bonuspunt. In de Conference League geldt dat de groepswinnaar 2.000 bonuspunt ontvangt terwijl de nummer 2, 1.000 bonuspunt verdient. Al de bovengenoemde bonuspunten moeten uiteraard gedeeld worden door het aantal startbewijzen van het betreffende land. In deze en de volgende speelronde kunnen dus veel punten verdiend worden. Te beginnen met vanavond, wanneer er weer 8 wedstrijden op het programma staan. Met onder andere één club uit Frankrijk, Portugal, Oostenrijk, Rusland en Oekraïne.

#5 🇫🇷 Frankrijk 50.415

De Franse clubs presteren dit seizoen erg sterk. Alle zes de teams maken nog kans op overwintering of hebben zich daar al van verzekerd. Vanavond komt om 21.00 uur alleen Lille in actie. In Groep G van de Champions League maken alle clubs nog kans op een plek bij de bovenste twee. Lille neemt het vanavond in eigen huis op tegen koploper RB Salzburg. De Oostenrijkers leiden de groep met 7 punten. De Fransen bezetten samen met VFL Wolfsburg de 2e plaats met 5 punten. Lille kan bij een overwinning dan ook hele goede zaken doen, maar kan zich nog niet verzekeren van overwintering in de CL. Wel kunnen zij zich bij een gunstige uitslag op het andere veld verzekeren van Europese overwintering. Frankrijk kan vanavond dan ook “slechts” 0.333 coëfficiëntenpunt verdienen.

#6 🇵🇹 Portugal 47.049

Drie Portugese clubs maken nog kans om de knock-out fase van de Champions League te bereiken. Van deze drie bezet alleen FC Porto op dit moment een plaats bij de bovenste 2 van hun groep. In theorie kunnen FC Porto en Benfica aan het einde van de groepsfase al Europees uitgeschakeld zijn. Deze kans is echter voor beide clubs niet groot. In totaal kan Portugal dus nog 2.500 bonuspunt verdienen in de CL. Vanavond gaat dat in ieder geval nog niet gebeuren. Alleen Benfica komt namelijk in actie en zij kunnen zich vanavond nog niet plaatsen voor de laatste 16. Wel kunnen zij een grote stap zetten naar de volgende ronde. Om 21.00 uur spelen zij in en tegen Barcelona. De Spanjaarden bezetten op dit moment de 2e plaats met 6 punten. Benfica volgt met 2 punten minder op plaats 3. De kans is dan ook groot dat de winnaar van deze wedstrijd zich plaatst voor de volgende ronde. Bij een gelijkspel lijkt Benfica ook de morele winnaar aangezien zij het volgende ronde in eigen huis opnemen tegen Dinamo Kiev en Barcelona uit moet naar, het al geplaatste, Bayern München. Als Barcelona weet te winnen dan is de derde plaats het hoogst haalbare voor Benfica. Portugal kan dan ook 0.333 coëfficiëntenpunt verdienen, wat genoeg zou zijn om de virtuele achterstand op Nederland (0.217) teniet te doen.

#8 🇦🇹 Oostenrijk 34.850

Oostenrijk verzamelde in het seizoen 17/18 veel punten en heeft dus ook veel punten te verdedigen in dit seizoen. Vooralsnog doen de Oostenrijkse clubs het met een 8e plaats in het huidige seizoen niet slecht. Desalniettemin verliezen zij op de virtuele ranglijst twee plekken aan Schotland en België. Vanavond kan RB Salzburg er echter voor zorgen dat Oostenrijk 1.400 punt mag bijschrijven (0.400 punt voor een overwinning en 1.000 bonuspunt voor het bereiken van de volgende ronde). Dan moeten zij vanavond om 21.00 uur wel zien te winnen van Lille in Frankrijk. Bij elk ander resultaat is Salzburg nog niet verzekerd van de volgende ronde. Wel kunnen zij na vanavond al zeker zijn van een plek bij de bovenste drie en dus Europese overwintering.

#10 🇷🇺 Rusland 32.082 & #11 🇺🇦 Oekraïne 31.400

Voor Rusland komt vanavond FC Zenit in actie. Om 21.00 uur nemen zij het in Zweden op tegen Malmö FF. De Russen maken nog een theoretische kans op het bereiken van de knock-out fase van de CL. De kans dat dat gebeurt is echter nagenoeg nihil. Zenit moet zich zodoende focussen op het behalen van de 3e plaats. Bij minimaal een gelijkspel is deze derde plaats een zekerheid. Rusland kan vanavond 0.400 coëfficiëntenpunt behalen.

Dinamo Kiev is de enige Oekraïense club die deze avond in actie komt. Om 18.45 uur nemen zij het in eigen huis op tegen Bayern München. Bayern heeft zich met 12 punten uit 4 wedstrijden al geplaatst voor de volgende ronde. Dinamo Kiev staat op dit moment laatste in Groep E met slechts 1 punt. In theorie hebben zij nog een kans op 3e te worden in deze groep. Dan moet er vanavond in ieder geval niet verloren worden. Ook Oekraïne kan vandaag dus 0.400 coëfficiëntenpunt verdienen.

Vanavond staan er dus nog geen bonuspunten op het spel in onze coëfficiëntenregio. Voor het Nederlandse voetbal zou het echter wel gunstig zijn als Lille en Benfica vanavond niet weten te winnen.

Wordt vervolgd.