Donderdagavond blijft vooralsnog de mooiste voetbalavond tijdens een Europese speelweek. Vandaag ook weer een avondvullend programma in onze coëfficiëntenregio. Nederland is net zoals de vorige donderdagen uiteraard weer sterk vertegenwoordigd met 4 clubs. Ditzelfde geldt voor Frankrijk terwijl nummer 6, Portugal, slechts 1 ijzer in het vuur heeft. Op de virtuele ranglijst is Nederland zowel Frankrijk als Portugal genaderd tot op minder dan 0.500 coëfficiëntenpunt. Vooral veroorzaakt door de overwinning van Ajax gisteren op Dortmund waardoor de Amsterdammers zich hebben geplaatst voor de volgende ronde. Dit leverde totaal 1.400 punt op (0.400 voor de overwinning en 1.000 bonuspunt voor plaatsing knock-out fase CL). Frankrijk en Portugal deden het met respectievelijk 0.166 en 0.500 punt aanzienlijk minder. Al geeft het bonuspunt van Ajax wel een vertekend beeld. Voor Frankrijk zijn PSG en Lille beide nog in de race voor dit bonuspunt en Portugal heeft met FC Porto, Benfica en Sporting nog 3 kansen om de laatste 16 te bereiken. Desalniettemin kan Nederland vanavond op de virtuele 5e plaats komen op de coëfficiëntenranglijst. Hoe? Daarop blikken we uiteraard weer vooruit.

#7 🇳🇱 Nederland 39.500

Nederland heeft dit seizoen al evenveel punten behaald als in het volledige seizoen ‘19/’20. Wat vooralsnog het beste seizoen van de afgelopen jaren was. Vanavond kunnen we daar 1.600 coëfficiëntenpunt aan toe voegen. Het programma van de Nederlandse clubs is wel dusdanig zwaar dat dit schier onmogelijk lijkt. PSV neemt het om 18.45 uur op in en tegen Monaco. Een rechtstreeks duel tussen Frankrijk en Nederland. Monaco bezet op dit moment de 1ste plaats van Groep B in de Europa League. PSV is terug te vinden op de 3e plaats met 4 punten uit de eerste 3 wedstrijden. Wilt PSV zicht houden op de volgende ronde van de EL dan mogen de Eindhovenaren niet verliezen. Ook om 18.45 uur speelt AZ in eigen huis tegen CFR Cluj. AZ gaat aan kop in Groep D van de Conference League en zet bij winst een reuzestap richting de knock-out fase. Uit in Roemenië werd er met 0-1 gewonnen en dus lijkt AZ vanavond onze grootste kans op punten. Om 21.00 uur spelen Feyenoord en Vitesse beide een uitwedstijd. Feyenoord neemt het op tegen Union Berlin. Bij een overwinning van Feyenoord en tegelijkertijd van Maccabi Haifa, zijn de Rotterdammers zeker van een plaats bij de bovenste 2. Vitesse zorgde twee weken geleden voor de grootste stunt in die speelronde door thuis met 1-0 te winnen van Tottenham Hotspur. Vanavond treffen zij dezelfde tegenstander in Londen. Vitesse staat op dit moment 2e in Groep G. Gevolgd door de Spurs met 2 punten minder. Om de 2e plaats vast te houden zullen de Arnhemmers vanavond weer moeten stunten. Als alles meezit kan Nederland vanavond dus 1.600 punt behalen.

#5 🇫🇷 Frankrijk 48.581

De vorige donderdag was een hele goede avond voor het Franse voetbal. Alle vier de clubs speelden een uitwedstrijd met 3 overwinningen en 1 gelijkspel als resultaat. Vanavond spelen ze logischerwijs allemaal thuis. Om 18.45 uur neemt AS Monaco het op tegen PSV en tegelijkertijd speelt Olympique Lyon tegen Sparta Praag. Monaco is bij een overwinning verzekert van een plaats bij de bovenste 2 en datzelfde geldt voor Lyon. Uit in Praag won Lyon na een spektakelstuk met 3-4. Vanavond lijken zij dan ook de favoriet. Om 21.00 uur neemt Olympique Marseille het op tegen Lazio Roma. Marseille bewees zichzelf een goede dienst door twee weken geleden met 0-0 gelijk te spelen in Rome. Hierdoor staan ze slechts 1 punt achter de Romeinen wat vanavond bij een overwinning overbrugt kan worden. In de Conference League speelt Stade Rennes om 21.00 uur tegen NS Mura. De Slovenen staan nog puntloos onderaan terwijl Rennes de groep leidt met 7 punten. Frankrijk kan vanavond 1.333 punt verdienen en ondanks dat 3 van de 4 clubs tegen een sterke tegenstander spelen lijkt het vanavond weer een goede avond voor het Franse voetbal te gaan worden.

#6 🇵🇹 Portugal 46.716

Portugal is met 3 deelnemers sterk vertegenwoordigd in de Champions League. Deze week leverde 1 overwinning, 1 gelijkspel en 1 nederlaag op. Alle drie de clubs hebben overwintering nog in eigen hand en dus kan Portugal nog een flink aantal bonuspunten scoren. In tegenstelling tot Nederland levert elke Portugese club bij de laatste 16, 0.833 bonuspunt op. De kans dat Braga zich vanavond al verzekert van Europese overwintering is aannemelijk. Vanavond nemen zij het in eigen huis om 21.00 uur op tegen Ludogorets in Groep F van de Europa League. Als Braga en Rode Ster Belgrado beide winnen zijn ze beide verzekert van een plaats bij de bovenste 2. Portugal kan vanavond “slechts” 0.333 coëfficiëntenpunt verdienen.

Achterstand Frankrijk en Portugal

# LandSeizoen 18 t/m 22Verschil NL
5. 🇫🇷 Frankrijk37.0810.481
6. 🇵🇹 Portugal37.0500.450
7. 🇳🇱 Nederland36.600

#8 🇦🇹 Oostenrijk 34.050

RB Salzburg had afgelopen dinsdag goede zaken kunnen doen door 1.400 punt te behalen voor Oostenrijk. Door de 2-1 nederlaag bij Wolfsburg leverde de dinsdagavond echter 0 punten op en was de spanning in Groep G weer terug. Vanavond heeft Oostenrijk 3 troeven en staat er dus 1.200 punt op het spel. Sturm Graz en Rapid Wien spelen beide een uitwedstrijd in de Europa League. Sturm Graz neemt het om 18.45 uur tegen Real Sociedad en moet winnen om nog uitzicht te houden op overwintering. De Oostenrijkers lijken echter duidelijk een maatje te klein in Groep B. Rapid Wien bewees zichzelf een goede dienst door 2 weken geleden te winnen van Dinamo Zagreb waardoor beide teams nu met 3 punten op een gedeelde 2e plaats staan. Vanavond is de return in Kroatië. LASK Linz gaat een toernooi lager gedeeld aan kop in Groep A. Om 18.45 uur nemen zij het thuis op tegen Alashkert. De kans is aannemelijk dat LASK bij een overwinning verzekerd is van de knock-out fase.

#9 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Schotland 32.100

Rangers FC en Celtic kunnen zich beide vanavond verzekeren van Europese overwintering. Voor beide Schotse clubs betekent een overwinning dat zij een plek bij de top 3 niet meer kunnen ontgaan en dus zeker zijn van de play-offs voor de Conference League. Beide teams willen echter actief blijven in de Europa League en zullen dan vanavond moeten winnen. Rangers speelt om 18.45 uur uit tegen Bröndby IF. Thuis werd er met 2-1 gewonnen. Om 21.00 uur speelt Celtic uit tegen Ferencváros. Ook zij wonnen hun thuiswedstrijd alleen dan met 2-0. Twee overwinningen levert 0.800 coëfficiëntenpunt op.

#10 🇷🇺 Rusland 31.682 ,#11 🇺🇦 Oekraïne 31.000 & #13 🇧🇪 België 28.600

Door de uitnederlaag van Zenit maakt de ploeg alleen nog een theoretische kans op de volgende ronde van de CL. Een plaats in de play-offs van de EL hebben zij echter nog in eigen hand. Ditzelfde geldt nog voor beide Russiche clubs in de Europa League al staan ze er beide niet goed voor. Lokomotiv Moskou speelt om 18.45 uur uit tegen Galatasaray. Spartak Moskou speelt om 21.00 uur uit tegen Leicester City. Rusland staat op de virtuele ranglijst onderhand op de 18e plaats en is dus gebaat bij goede resultaten. Er staat vanavond 0.800 punt op het spel.

Oekraïne lijkt na de winterstop geen enkele vertegenwoordiger meer over te hebben. Shakhtar en Dinamo stevenen af op de laatste plaats in hun Champions League groep. Zorja Loegansk bezet de 3e plaats in Groep C van de Conference League terwijl een plek bij de bovenste 2 vereist is. Vanavond nemen zij het in eigen huis om 18.45 uur op tegen CSKA Sofia. Mochten ze weten te winnen dan houden ze overwintering in eigen hand en mag Oekraïne 0.400 punt bijschrijven.

Onze zuiderburen bezetten op dit moment de 13e plaats en moeten 3.400 punt goed maken op Oekraïne om een vaste CL plek te behouden. Op de virtuele ranglijst staat België echter alweer op de 9e plaats en dus lijken zij die plaats weer snel terug te veroveren. Vanavond spelen alle drie de Belgische clubs een thuiswedstrijd. In de Europa League neemt RC Genk het om 18.45 uur op tegen West Ham United. Om 21.00 uur ontvangt Antwerp. Fenerbahçe. In de Conference League speelt Gent om 18.45 uur tegen Partizan Belgrado. Drie overwinningen staat gelijk aan 1.200 coëfficiëntenpunt en levert de 12e plaats op.

19 wedstrijden in onze coëfficiëntenregio op 1 avond. Al focussen wij ons onderhand vooral op Frankrijk, Portugal en uiteraard Nederland. De Nederlandse clubs staat een zwaar programma te wachten, maar de virtuele 5e plaats is binnen handbereik. Frankrijk wacht weer een topavond en Portugals hoop is gevestigd op Braga.

Overzicht wedstrijden

TijdToernooiThuisUit
18:45EL🇫🇷 AS Monaco🇳🇱 PSV
18:45EL🇫🇷 Olympique LyonSparta Praag
18:45ECL🇳🇱 AZCFR Cluj
21:00EL🇫🇷 Olympique MarseilleLazio Roma
21:00EL🇵🇹 Sporting BragaLudogorets
21:00ECL🇫🇷 Stade Rennes Mura
21:00ECLTottenham Hotspur🇳🇱 Vitesse
21:00ECL 1. FC Union Berlin🇳🇱 Feyenoord

Wordt vervolgd.