Vandaag ook weer 8 wedstrijden in de 4e speelronde van de Champions League groepsfase op het programma. Met vanavond wel Nederlandse inbreng. Gisteren hebben Bayern München en Juventus zich als eerste twee clubs geplaatst voor de knock-out fase van de CL. Na vanavond kunnen Liverpool en Ajax zich ook hebben geplaatst voor de laatste 16 van het miljardenbal. Daarnaast bestaat er een theoretische kans dat Nederland voorbijgaat aan Portugal op de virtuele ranglijst van volgend seizoen. Portugal heeft vanavond echter twee ijzers in het vuur wat bovengenoemde kans enorm verkleint. Uiteraard is ook Frankrijk vanavond vertegenwoordigd en werpen we een korte blik op Oekraïne en op onze zuiderburen.

#7 🇳🇱 Nederland 38.100

Ajax kan vanavond voor het eerst in haar historie de eerste 4 groepswedstrijden in de Champions League winnen. Dan moet er wel gewonnen worden van Borussia Dortmund. De Amsterdammers nemen het vanavond om 21.00 uur op tegen de nummer 2 uit Groep C. Bij een overwinning is Ajax zeker van de eerste plaats in de groep en daarmee geplaatst voor de volgende ronde. Dit levert Nederland 1.000 bonuspunt op, naast de 0.400 coëfficiëntenpunt dat de overwinning oplevert. Ook een gelijkspel kan voldoende zijn om zich te plaatsen voor de laatste 16. In dat geval moet Sporting Portugal verliezen van Besiktas. Een nederlaag van Ajax en een overwinning van Sporting maakt Groep C inene weer heel spannend. Al heeft Ajax waarschijnlijk wel het voordeel van een beter onderling resultaat met zowel Dortmund als Sporting. Om van alle onzekerheid af te zijn zal Ajax “gewoon” moeten winnen. Een overwinning is vanavond dus 1.400 punt waard. De virtuele achterstand op Portugal bedraagt 1.350 punt en kan dus vanavond al worden overbrugd.

#5 🇫🇷 Frankrijk 48.415

OSC Lille won gisterenavond enigszins verrassend in en tegen Sevilla. Hierdoor bezetten de Fransen nu de 2e plaats in Groep G al zijn de verschillen in deze groep enorm klein. PSG kan vanavond een enorme stap zetten richting de volgende ronde. Om 21.00 uur nemen zij het in Duitsland op tegen RB Leipzig. Een overwinning voor PSG brengt de Franse club op 10 punten uit 4 wedstrijden. Het moet heel raar lopen in deze Groep A wil dat niet voldoende zijn om bij de bovenste twee te eindigen. Twee weken geleden ging de thuiswedstrijd moeizaam met 3-2 gewonnen. Een overwinning vanavond is dan ook geen vanzelfsprekendheid. Mocht PSG wel weten te winnen dan ontvangt Frankrijk 0.333 coëfficiëntenpunt.

#6 🇵🇹 Portugal 46.216

Benfica ging gisteren kansloos onderuit tegen Bayern München. Door de overwinning van Barcelona in diezelfde groep is Benfica afgezakt naar de 3e plaats in de groep. Over drie weken speelt Benfica uit tegen Barcelona, waar zal worden gestreden voor de 2e plaats. Vanavond spelen FC Porto en Sporting Portugal hun 4e groepswedstrijd. Om 18.45 uur neemt eerst Porto het uit op tegen AC Milan. Porto bezet met 4 punten de 3e plaats in Groep B terwijl AC Milan puntloos onderaan staat. De heenwedstrijd werd met 1-0 gewonnen door FC Porto. Milan moet vanavond winnen om zicht te houden op Europese overwintering. Om 21.00 uur neemt Sporting het thuis op tegen Besiktas in de groep van Ajax. Uit in Turkije was Sporting al met 1-4 te sterk. Daarnaast wonnen de Portugezen hun laatste 6 wedstrijden en dus zijn zij vanavond ook de favoriet. Voor de Turken geldt dat er gewonnen moet worden om zicht te houden op de 3e plaats. Als Sporting haar favorietenrol waarmaakt, maken zij nog volop kans op de volgende ronde. Portugal kan bij twee overwinningen vanavond 0.666 punt behalen.

Achterstand Frankrijk en Portugal

# LandSeizoen 18 t/m 22Verschil NL
🇫🇷 Frankrijk36.9151.715
🇵🇹 Portugal36.5501.350
🇳🇱 Nederland35.200

#11 🇺🇦 Oekraïne 31.000 & #13 🇧🇪 België 28.600

Dinamo Kiev is na de 0-1 nederlaag van gisterenavond nagenoeg uitgeschakeld voor Europese overwintering. Shakhtar Donetsk wacht hetzelfde lot als ook zij vanavond verliezen. Om 18.45 uur nemen ze het in Madrid op tegen Real en dus lijkt hun lot al beslecht. Twee weken geleden walste de Koninklijke nog met 0-5 over de Oekraïners heen. Zo lijkt het erop dat er geen enkele Oekraïense club meer Europees actief is na de winterstop. Vanavond kan er toch 0.400 coëfficiëntenpunt behaald worden.

Club Brugge begon voortvarend aan Groep A in de Champions League met 4 punten uit 2 wedstrijden. Daarna stond er echter een tweeluik op het programma met Manchester City. Waarvan het eerste duel twee weken geleden met 1-5 verloren ging in België. Vanavond lijkt Club dan ook kansloos in Engeland, waardoor hun kansen voor de laatste 16 minimaal worden. Voor overwintering in de Europa League lopen de Belgen nog wel op schema. Mochten de Belgen vanavond stunten dan worden er 0.400 punt verdiend.

In theorie kan er vanavond een enorme polonaise gaan plaatsvinden. Ajax neemt het om 21.00 uur tegen Borussia Dortmund en plaatst zich bij een overwinning voor de laatste 16. PSG speelt tegelijkertijd ook in Duitsland tegen RB Leipzig en voor Portugal komen FC Porto en Sporting Portugal in actie.

Wordt vervolgd.