Onze Nederlandse trots wordt dit jaar goed vertegenwoordigd in Europa. De vijf clubs maken na drie speeldagen allemaal nog een goede kans op Europese overwintering. In dit artikel lees je alles over het resterende programma en bijbehorende kansen.

Ajax

Allereerst beginnen we met Ajax. De club uit de hoofdstad kent een geweldige start en staat na drie wedstrijden met negen punten bovenaan in de poule. Na de klinkende 4-0 overwinning op Borussia Dortmund zal er aan zelfvertrouwen geen gebrek zijn bij de Amsterdammers. Er moet een hoop misgaan wil de ploeg van Erik ten Hag niet na de winter nog in Europees verband actief zijn. Allereerst treft Ajax Borussia Dortmund nogmaals op 3 november. Opsteker is het uitvallen van Noorse topspits Erling Braut Håland. Vandaag werd bekend dat de blonde spits de return mist. Bij een goed resultaat in Dortmund is Champions League haast niet meer te missen. Tot slot mogen de Amsterdammers nog afreizen naar het tot op heden puntloze Besiktas. In de eigen Johan Cruijff Arena wacht Sporting Clube de Portugal. Gezien de eerdere ontmoetingen wordt een goede afloop verwacht.

PSV

PSV is dit seizoen als enige Nederlandse ploeg actief in de Europa League. Tot op heden kent de ploeg uit de lichtstad een gemixte start. Een gelijkspel tegen Real Sociedad, een ruime overwinning op Sturm Graz, maar ook een nipte nederlaag tegen AS Monaco. Na drie wedstrijden staan de Eindhovenaren dan ook op vier punten. De verschillen in groep B zijn niet groot, maar PSV moet een resultaat halen in een van de lastige uitwedstrijden bij AS Monaco of Real Sociedad. Bij een goed resultaat is de kans zeer aannemelijk dat PSV na de winter nog actief is in de Europa League. Bij verlies mag de focus langzaam op de Conference League.

Feyenoord

Een kolkende Kuip was gisteren getuige van een overtuigende 3-1 zege op Union Berlin. Met deze overwinning op zak staan de Rotterdammers eerste in de groepsfase en is Europese overwintering realistisch. De ploeg van Arne Slot mag 4 november afreizen naar Berlijn voor de lastige wedstrijd tegen opnieuw, Union Berlin. De wedstrijd die de Europese toekomst van Feyenoord dit seizoen gaat beslissen is de thuiswedstrijd tegen Maccabi Haifa. In de heenwedstrijd werd dit een bloedeloze 0-0. De Israëliërs zijn tot op heden de grootste uitdager en het onderlinge resultaat kan doorslaggevend zijn in de Europese uitkomst. Uiterlijk 9 december weten alle Feyenoord-supporters waar ze aan toe zijn.

AZ

AZ staat er na drie wedstrijden uitstekend voor. Zeven punten is een goede uitgangspositie voor de Alkmaarders. Daarbij komen CFR Cluj en Randers nog op bezoek in de ‘Kaasstad’. Met vijf overwinningen op een rij in zowel Europees als nationaal verband is de ploeg van Pascal Jansen in goede vorm. Als AZ de goede vorm vasthoudt en in twee wedstrijden een goed resultaat boekt, is Europese overwintering een zekerheid. CFR Cluj komt op 4 november op bezoek in Alkmaar en na de 1-0 overwinning in Roemenië, moet dat goedkomen.

Vitesse

Tot slot Vitesse. Na de prachtige 1-0 overwinning op de Engelse grootmacht Tottenham Hotspur FC staat Vitesse er goed voor. Zes punten in de lastige groep met onder andere Stade Rennais en AS Mura is een prima start. De onderlinge wedstrijden met Tottenham Hotspur en Stade Rennais worden bepalend voor het Europese vervolg van de Arnhemmers. Allereerst wachten de Spurs opnieuw in het Tottenham Hotspur Stadium op 4 november.

Andere uitdager Stade Rennais kan ook nog eens roet in het eten gooien. In het voorgaande duel met Stade Rennais waren de Fransen met 2-1 te sterk. Bij een goed resultaat in Rennes heeft de ploeg van Thomas Letsch alles in eigen hand. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Boris