Vorige week vond er geen Europees voetbal plaats, maar werd er doordeweeks wel gevoetbald in de verschillende nationale (beker)competities. Deze week wordt er gelukkig weer gespeeld voor de coëfficiëntenpunten en zal Nederland de jacht op de zesde plaats voortzetten. Gezien de prestaties van de Nederlandse clubs wordt dit een steeds realistischer doel. Mede hierdoor zal de focus meer komen te liggen op Frankrijk en Portugal en minder op Rusland en Oekraïne. Vanavond komt voor Nederland, Ajax in actie. Frankrijk is met 1 club vertegenwoordigd en Portugal heeft twee ijzers in het vuur. Shakhtar Donetsk zal voor de Oekraïense punten moeten zorgen en uiteraard werpen we ook een blik op onze zuiderburen.

#7 🇳🇱 Nederland 34.900

Ajax is dit seizoen furieus begonnen in de Champions League. Er werd in een uitwedstrijd met maar liefst 1-5 gewonnen van Sporting Portugal. Na deze winstpartij wist Ajax de daaropvolgende competitiewedstrijden allemaal ruim te winnen. Vanavond kunnen de Amsterdammers goede zaken doen in Groep C van de CL. Wanneer zij om 18.45 uur een gehavend Besiktas ontvangen in de Johan Cruijff ArenA. De Turken missen vanwege blessures een groot aantal spelers en zullen niet in de sterkste opstelling kunnen aanvangen. Dit probleem leidde ertoe dat de competitiewedstrijd dit weekend verloren ging. Mocht Ajax de favorietenrol van vanavond waar weten te maken dan zetten zij een grote stap richting Europese overwintering en verdient Nederland 0.400 coëfficiëntenpunt. Wat weer zou betekenen dat Nederland, voorlopig, het best scorende land van dit seizoen zal zijn.

#5 🇫🇷 Frankrijk 45.081

Het is de afgelopen weken stuivertje wisselen tussen Portugal en Frankrijk. Op dit moment bezetten de Fransen de 5e plaats op de coëfficiëntenranglijst, maar dit zou na vanavond alweer anders kunnen zijn. PSG zal vanavond ook flink aan de bak moeten, willen zij punten verzamelen. Om 21.00 uur vindt er in Parijs namelijk een topduel plaats tussen PSG en Manchester City. City won haar eerste thuiswedstrijd met 6-3 van RB Leipzig. De Parijzenaren speelden verrassend gelijk in België tegen Club Brugge en zullen gebrand zijn om vanavond wel met de volle buit aan de haal te gaan.  Een overwinning van PSG is 0.333 punt waard voor Frankrijk.

#6 🇵🇹 Portugal 44.549

De Portugezen zijn vanavond goed vertegenwoordigd. FC Porto en Sporting Portugal komen vanavond beide om 21.00 uur in actie. Porto speelt haar eerste thuiswedstrijd tegen Liverpool nadat ze twee weken geleden met 0-0 gelijk hebben gespeeld in Madrid tegen Atlético. De Engelsen wonnen daarentegen in eigen huis met 3-2 van AC Milan. Beide clubs speelden in het verleden al 8 keer eerder tegen elkaar (officiële wedstrijden) en nog nooit wisten de Portugezen te winnen. Om niet achter de feiten aan te lopen in Groep B, zal Porto daar vanavond verandering in moeten brengen. Sporting Portugal neemt het in de Groep van Ajax op tegen Borussia Dortmund. Sporting heeft zich met twee overwinning in de eigen competitie prima hersteld van de 1-5 thuisnederlaag tegen Ajax. Voor hen geldt echter ook dat er vanavond een resultaat moet worden behaald om niet na twee speelrondes al achter de feiten aan te moeten lopen. De Portugezen hebben geen makkelijk programma, maar kunnen vanavond wel 0.666 coëfficiëntenpunt behalen.

#11 🇺🇦 Oekraïne 30.401 & #13 🇧🇪 België 27.200

Shakhtar Donetsk beleefde in de eerste speelronde een valse start op bezoek bij FC Sheriff. In Moldavië werd er, tegen de verhouding in, met 2-0 verloren. Met een thuiswedstrijd tegen Internazionale en een dubbele confrontatie met Real Madrid voor de boeg was dit niet het gewenste resultaat. Oekraïne kan in de strijd met Rusland om plaats 10d e punten goed gebruiken. Om 18.45 uur neemt Shakhtar het op tegen Internazionale. Bij winst ontvangt Oekraïne 0.400 punt.

Onze zuiderburen beleefde de vorige speelronde een prima week. Club Brugge speelde knap gelijk tegen PSG en zowel KAA Gent als Racing Genk wist hun uitwedstrijd te winnen. Hierdoor behield België de 13e plaats en houdt het zicht op plaats 12. Wilt Club vanavond weer een resultaat halen, dan zullen zij opnieuw boven zichzelf uit moeten stijgen. Uit tegen RB Leipzig zijn zij namelijk weer de underdog. Om 21.00 uur vindt de aftrap plaats. Winst levert naast de drie punten in Groep A ook 0.400 coëfficiëntenpunt op.

Vanavond vinden er zes van de acht wedstrijden plaats in onze coëfficiëntenregio. Voor de echte liefhebbers dus een heerlijke voetbalavond. Vanaf 18.45 uur kan Ajax goede zaken doen in Groep C. In diezelfde groep nemen Dortmund en Sporting het tegen elkaar op. Daarnaast komen ook PSG, FC Porto, Shakhtar Donestk en Club Brugge in actie.

Wordt vervolgd.