Vorige week zijn de heenwedstrijden gespeeld van de play-offs in alle drie de Europese toernooien. Voor Nederland was dit een week met wisselend succes. PSV verloor, maar was zeker niet kansloos tegen Benfica. AZ moest haar meerdere erkennen in Celtic. Feyenoord won ruim van Elfsborg en kan plaatsing haast niet meer mislopen en Vitesse speelde knap gelijk in België tegen Anderlecht. Deze week worden de returns gespeeld en vallen dus de beslissingen. Vanavond en morgen worden eerst de play-offs van de Champions League afgewerkt. Niet alleen de prestige maar ook de bonuspunten staan op het spel. Op donderdag worden de play-offs van de Europa- en Conference League afgewerkt. Het bereiken van de groepsfase van deze twee toernooien levert geen bonuspunten op. Zoals gezegd beginnen we met de Champions League en worden er vanavond drie wedstrijden gespeeld, waarvan één wedstrijd van belang in onze coëfficiëntenregio. Uitschakeling in deze fase betekent deelname aan de Europa League.

#7 🇳🇱 Nederland 33.000

PSV neemt het vanavond op tegen SL Benfica. Vorige week eindigde deze wedstrijd in een 2-1 thuisoverwinning voor de Portugezen. Na een 2-0 ruststand kwam PSV goed terug in de wedstrijd en leek een gelijkspel in de maak. Zo ver liet Benfica het echter niet komen, waardoor zij nu vanavond een minimale voorsprong verdedigen in Eindhoven. PSV moet vanavond dus winnen om de Champions League te halen. Mochten de Eindhovenaren dit bewerkstelligen, dan levert dat 1.000 coëfficiëntenpunt op. Namelijk, 0.200 punt voor de overwinning en 0.800 bonuspunt voor het bereiken van de groepsfase van de CL. Bijkomend voordeel zou zijn, dat Portugal deze punten dan niet pakt. Een overwinning in de groepsfase van de CL en de EL levert in beide toernooien 0.400 coëfficiëntenpunt op. Twee overwinningen in de Europa League levert dus net zo veel punten op als de bonuspunten voor het bereiken van de groepsfase van de Champions League. Op korte termijn is het dus zeker van belang dat PSV zich vanavond plaatst voor het miljardenbal. Dan moet er vanavond om 21.00 uur wel gewonnen worden en dat wordt nog een hels karwei.

#6 🇵🇹 Portugal 43.466

Portugal kan vanavond de vijfde plaats van Frankrijk overnemen. Dan moet Benfica vanavond wel minimaal gelijk spelen in Eindhoven tegen PSV. Een gelijk spel zal tegelijkertijd betekenen dat Benfica de derde Portugese club in het hoofdtoernooi van de Champions League zal zijn. De club uit Lissabon is dit seizoen nog ongeslagen en zou deze reeks graag willen voortzetten. Mochten de Portugezen vanavond worden uitgeschakeld, dan zijn zij net zoals vorig jaar veroordeeld tot Europa League voetbal. In dat toernooi heeft SC Braga zich al rechtstreeks geplaats voor de groepsfase.

Naast de wedstrijd PSV – SL Benfica, worden er nog twee wedstrijden gespeeld. Malmö verdedigt een 0-2 voorsprong in Bulgarije tegen Ludogorets. Ferencváros ontvangt in eigen huis Young Boys en moet een 2-3 nederlaag zien om te buigen.

Wordt vervolgd.