Gisteravond was voor Nederland een teleurstellende avond. Zowel PSV als AZ leed een uitnederlaag. Beide uitslagen bieden nog wel perspectief voor de return. PSV en AZ zijn echter wel al verzekerd van een Europese groepsfase. Dat geldt niet voor de Nederlandse clubs die vanavond in actie komen. Vanavond worden namelijk de heenwedstrijden gespeeld in de play-offs van de Europa- en de Conference League. Clubs die in deze ronde van de EL verliezen, plaatsen zich alsnog voor de groepsfase van de ECL. Een nederlaag in deze fase van de ECL betekent Europese uitschakeling. Schotland, Oostenrijk, Oekraïne en België hebben vanavond minimaal 1 deelnemer in de EL. Voor Frankrijk, Portugal, Nederland, Schotland, Oostenrijk en België geldt ditzelfde voor de ECL. De belangen zijn dus weer enorm groot vanavond.

#7 🇳🇱 Nederland 32.700

Nederland was wekenlang ongeslagen, maar moest gisterenavond toch 2 nederlagen slikken. Uitschakeling van PSV en AZ is voor de coëfficiëntenranglijst niet desastreus, omdat beide clubs verzekerd zijn van Europees voetbal tot de winterstop. Uitschakeling van Feyenoord en/of Vitesse betekent dat Nederland minimaal 6 wedstrijden minder speelt, waarin punten kunnen worden gehaald. Feyenoord begint vanavond om 20.00 uur met een thuiswedstrijd tegen het Zweedse IF Elfsborg. De Rotterdammers begonnen nog matig aan het seizoen tegen KF Drita, maar hadden daarna de smaak te pakken. FC Luzern werd eenvoudig aan de kant geschoven en ook van Willem II werd ruim gewonnen. Ook Elfsborg heeft al twee voorrondes overleefd. In de eigen competitie draaien ze mee in de bovenste regionen. Toch lijkt Feyenoord de favoriet om de groepsfase te bereiken. Van Vitesse kunnen wij niet zeggen dat ze de favoriet zijn. Zij treffen Anderlecht in de play-offs. De Arnhemmers beginnen met een uitwedstrijd ook om 20.00 uur. Anderlecht is de afgelopen seizoenen niet meer de absolute topclub die het geweest is. Ook dit seizoen zijn ze wisselvallig begonnen met 7 punten uit 4 wedstrijden. Toch staat Vitesse voor een grote uitdaging om de groepsfase te behalen.

#8 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Schotland 30.900

Celtic deelde gisteren namens Schotland een gevoelige tik uit aan Nederland door AZ te verslaan. Vanavond komen ze met 3 teams in actie en kunnen de Schotten het gat met Nederland verder verkleinen. Rangers FC komt uit in de Europa League, nadat ze zijn uitgeschakeld door Malmö FF in de Champions League voorrondes. Hierin nemen zij het in eigen huis om 21.00 uur op tegen FC Alashkert Yerevan uit Armenië. De huidige nummer 9 uit Armenië begon dit seizoen al in de eerste voorronde van de CL en heeft zich nog nooit geplaats voor een hoofdtoernooi. Dit mag geen probleem zijn voor Rangers FC. Aberdeen en St. Johnstone spelen vanavond in de ECL. Eerstgenoemde neemt het om 18.00 uur op tegen Qarabag FK in Azerbeidzjaan. St. Jonhstone speelt één uur later een uitwedstrijd tegen LASK, een heuse coëfficiëntenkraker. Beide teams lijken niet de favoriet in deze wedstrijden en dus lijkt Schotland weer afhankelijk van Rangers en Celtic.

#9 🇷🇺 Rusland 30.682

Rusland komt de aankomende twee weken niet in actie. Zenit FC is verzekerd van Champions League voetbal en datzelfde geldt voor Spartak- en Lokomotiv Moskou in de Europa League.

#10 🇦🇹 Oostenrijk 29.550

Oostenrijk is ondanks de overwinning van RB Salzburg van afgelopen dinsdag nog steeds één van de slechtst scorende landen van dit seizoen. Alleen Liechtenstein, San Marino, Wit-Rusland, Noord-Macedonië, Montenegro en Gibraltar scoorde minder punten dan het Alpenland. Vanavond hebben zij wel drie ijzers in het vuur om hier verandering in te brengen. Sturm Graz en Rapid Wien komen uit in de Europa League. Sturm Graz neemt het om 20.00 uur in een uitwedstrijd op tegen Mura Murska Sobota uit Slovenië. Om 21.00 uur neemt Rapid het in eigen huis op tegen Zorya Luhansk, de tweede coëfficiëntenkraker van deze avond. LASK neemt het, zoals eerder genoemd, op tegen St. Johnstone. Oostenrijk kan vanavond 0.600 coëfficiëntenpunt verdienen en dat lijkt een reëel streven.

#11 🇺🇦 Oekraïne 29.300

Voor Oekraïne komt vanavond alleen Zorya Luhansk in actie. Afgelopen dinsdag wist Shakhtar Donetsk nog met 0-1 te winnen van AS Monaco. Dat goede voorbeeld zou Zorya graag willen volgen. Dat moet dan wel gebeuren in Oostenrijk tegen Rapid Wien.

#5 🇫🇷 Frankrijk 43.331, #6 🇵🇹 Portugal 42.799 & #13 🇧🇪 België 25.300

Frankrijk en Portugal ontlopen elkaar bijna niets meer. Dit seizoen vormt Nederland nog geen bedreiging voor beide landen. Volgend seizoen zal het verschil tussen Nederland en beide landen, hoogstwaarschijnlijk, veel kleiner zijn. Voor Frankrijk komt vanavond alleen Stade Rennais in actie in de ECL. In eigen huis nemen zij het om 20.00 uur op tegen Rosenborg BK uit Noorwegen.

Santa Clara en Paços de Ferreira zijn de troeven van Portugal voor vanavond. Beide teams komen uit in de play-offs van de ECL. Paços zou voor een enorme stunt moeten zorgen, willen zij de groepsfase bereiken. In eigen huis nemen zij het namelijk om 20.30 uur op tegen Tottenham Hotspur. Ook Santa Clara speelt eerst in eigen huis. Zij het tegen een iets makkelijke tegenstander. Om 22.30 uur ontvangt Santa Clara, Partizan Belgrado uit Servië.

België begon dit seizoen nog weifelend, maar hebben vanavond een goede kans om veel punten te scoren. Antwerp neemt het uit in Cyprus op tegen AC Omonia in de Europa League, aanvang 19.00 uur. KAA Gent begint één uur eerder aan haar heenwedstrijd in de Conference League. Daarin nemen zij het in Polen op tegen Rakow Czestochowa. Ook Anderlecht speelt in de Conference League. Zij nemen het om 20.00 uur in eigen huis op tegen Vitesse. België maakt dus serieus kans om zich met 5 teams te plaatsen voor een groepsfase.

De donderdag blijft vooralsnog de mooiste avond in onze coëfficiëntenregio. Vanavond zijn er 12 wedstrijden om te volgen. Waar vooral de wedstrijden in de Conference League van groot belang zullen zijn.

Wordt vervolgd.