Vanavond is de eerste van de aankomende vier belangrijke avonden voor het Nederlandse voetbal. PSV en AZ spelen hun heenwedstrijd in de Champions- en Europa League. Beide teams zijn dus al verzekerd van Europees voetbal, maar zullen geen genoegen nemen met de respectievelijke Europa- of Conference League. In beide gevallen betreft het een duel tegen een directe concurrent. Portugal en Schotland komen namelijk ook in actie en nemen het beide op tegen een Nederlandse opponent. Gisterenavond zagen we Shakhtar Donetsk met 0-1 winnen van AS Monaco en wist RB Salzburg vlak voor tijd de winnende te maken tegen Brøndby IF, 2-1. Oostenrijk en Oekraïne hebben dus goede zaken gedaan, terwijl Frankrijk geen punten wist te halen. Vanavond is het aan PSV en AZ om de coëfficiëntenpunten te verzamelen.

#7 🇳🇱 Nederland 32.700

PSV heeft dit seizoen 6 wedstrijden gespeeld en heeft deze alle 6 winnend afgesloten. In de vorige twee voorrondes rekende ze eenvoudig af met Galatasary en Midtjylland. Ajax werd met 4-0 verpulverd in de strijd om de Johan Cruijff Schaal en afgelopen weekend werd er, relatief eenvoudig, gewonnen van Heracles Almelo. Vanavond spelen de Eindhovenaren echter de belangrijkste wedstrijd tot dusver. In Portugal nemen zij het om 21.00 uur op tegen SL Benfica. De Portugezen zijn vooralsnog ook nog ongeslagen. Beide competitiewedstrijden werden gewonnen en in de vorige voorronde werd simpel afgerekend met Spartak Moskou. Het belooft dan ook een lastige opgave te worden voor PSV om met een goed resultaat huiswaarts te gaan. In de jacht op plaats 6, zou het wel een heel welkom resultaat zijn. De winnaar van dit tweeluik plaats zich voor de groepsfase van de CL en schrijft 0.667 (Portugal) of 0.800 (Nederland) coëfficiëntenpunt bij. De verliezer speelt Europa League en ontvangt geen bonuspunten.

Tegelijkertijd speelt AZ uit tegen Celtic om 20.45 uur. Schotland bezet op dit moment de achtste plaats en volgt op 2.000 punt van Nederland. Ook hier kunnen wij dus goede zaken doen. AZ speelde nog maar één officiële wedstrijd, welke verloren ging tegen RKC. Zonder Wijndal, Koopmeiners, Midtsjø, Svensson, Boadu, Stengs en Bizot lijkt AZ een stuk zwakker dan vorig seizoen. Midtsjø en Koopmeiners zitten vanavond wel gewoon bij de selectie. Al moeten de Alkmaarders het wel zonder de geschorste Karlsson doen. Celtic begon dit seizoen teleurstellend met uitschakeling in de Champions League en een nederlaag in de eerste competitiewedstrijd. De laatste vier wedstrijden werden echter gewonnen. In de derde voorronde van de EL werd er eenvoudig afgerekend met FK Jablonec en ook in de competitie werd er twee keer gewonnen. AZ lijkt dan ook een moeilijke uitwedstrijd tegemoet te gaan op Celtic Park.

#8 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Schotland 30.700

In Schotland zijn Rangers FC en Celtic al zeker van Europees voetbal tot en met de winterstop. Beide teams komen deze week in actie in de play-offs voor de Europa League. Waarin winst deelname aan de groepsfase betekent en een nederlaag je veroordeelt tot Conference League voetbal. Celtic neemt het vanavond dus in eigen huis op tegen AZ. Gesteund door hun fanatieke aanhang hebben zij in ieder geval het thuisvoordeel. Een overwinning levert ook vanavond 0.200 coëfficiëntenpunt op. Rusland komt deze en volgende week niet in actie, dus plaats 8 is voorlopig veilig.

#6 🇵🇹 Portugal 42.966

Net zoals Nederland is ook Portugal bezig aan een goede Europese campagne. Hierdoor ligt de vijfde plaats in het verschiet voor de Portugezen. De achterstand op Frankrijk bedraagt nog maar 0.365 punt. AS Monaco zag gisteren haar kansen op de Champions League verkleind worden na hun thuisnederlaag. Wanneer Benfica zich wel weet te plaatsen, gaan de Portugezen de Fransen voorbij op de ranglijst. Benfica neemt het in eigen huis op tegen PSV. Vorig seizoen speelde Benfica voor het eerst in 10 jaar geen Champions League voetbal. Een nederlaag tegen PSV zal ze weer veroordelen tot de Europa League.

Vanavond worden er in totaal vier wedstrijden gespeeld. Drie wedstrijden in de play-offs van de Champions League en één in de Europa League. Naast PSV – Benfica en Celtic – AZ, worden ook nog de wedstrijden Malmö – Ludogorets en Young Boys – Ferencváros. Voor Nederland liggen er 0.400 coëfficiëntenpunten in het verschiet.

Wordt vervolgd.