De komende twee weken gaan van grote invloed zijn op de coëfficiëntenranglijst. Van zowel de Champions League als de Europa League als de Conferecence worden de play-offs gespeeld. Nederland kan zich in deze ronde verzekeren van 0.800 bonuspunt en 30 groepswedstrijden in de drie Europese toernooien. Dan moeten Feyenoord en Vitesse wel zien af te rekenen met hun tegenstander. In onze coëfficiëntenregio is het belang van de aankomende twee weken ook groot. Oostenrijk en Oekraïne spelen ook voor 0.800 bonuspunt. Ditzelfde geldt voor Frankrijk en Portugal, zij het voor 0.667 punt. Voor Schotland(2), Oostenrijk (1), Portugal(2), Frankrijk(1) en België(2) komen er nog clubs uit in de play-offs van de Conference League. Een nederlaag betekent Europese uitschakeling. Een nederlaag in de play-offs van de Europa League betekent plaatsing voor de groepsfase van de Conference League. Hierom komen naast Nederland ook Schotland(2), Oostenrijk(2), Oekraïne(1) en België(1) uit. Aangezien Portugal en Frankrijk elkaar nauwelijks meer ontlopen, nemen we de Fransen ook mee in onze voorbeschouwing.

#10 🇦🇹 Oostenrijk 29.350

Oostenrijk is nog steeds één van de slechts scorende landen in dit seizoen. Alle 4 de resterende clubs komen deze week in actie in de play-offs van 1 van de 3 toernooien. RB Salzburg komt vanavond in actie in de heenwedstrijd van de play-offs voor de Champions League. In eigen huis nemen zij het om 21.00 uur op tegen het Deense Brøndby IF. Beide teams werden vorig seizoen kampioen in hun eigen land en plaatsten zich zodoende voor de play-offs van de CL. Voor beide geldt dus ook dat dit de eerste Europese wedstrijd van het seizoen is. Brøndby is het huidige seizoen slecht begonnen. Van de eerste vijf competitiewedstrijde, gingen er twee verloren en eindigde drie wedstrijden in een gelijkspel. Salzburg heeft op haar beurt alle vier de competitiewedstrijden gewonnen. Voor de Denen geldt dat zij zich voor het eerst sinds 1999 weer kunnen kwalificeren voor het miljardenbal. Na die tijd, strandden zij vier keer in de kwalificaties van de CL. Salzburg lijkt voor vanavond dan ook de favoriet.

#11 🇺🇦 Oekraïne 29.100

Oekraïne is nog slechts met drie teams Europees actief. Alle drie de teams zijn wel verzekerd van deelname aan de groepsfase van 1 van de 3 Europese toernooien. Dinamo Kiev is vooralsnog de enige Oekraïnsche club in de Champions League. Als kampioen zijn zij namelijk rechtstreeks geplaats. Shakhtar zal zich via de play-offs moeten plaatsen. Dat zal geen gemakkelijke opgave worden, aangezien ze aan AS Monaco zijn gekoppeld. De heenwedstrijd vindt vanavond plaats in Frankrijk en wordt gespeeld om 21.00 uur. Shakhtar rekende in de vorige ronde af met KRC Genk. Monaco wist te winnen van Sparta Praag. Gezien de voorsprong van Nederland op Oekraïne en de jacht op plaats 6, lijkt een overwinning van Oekraïne het meest gunstige scenario.

#5 🇫🇷 Frankrijk 43.331

De voorsprong van nummer 5, Frankrijk, op nummer 7, Nederland, bedraagt op dit moment 10.631 punt en lijkt dus een onoverbrugbare achterstand. Aan het einde van dit seizoen valt echter seizoen ‘17/’18 weg. Hierin haalde Frankrijk 8.600 coëfficiëntenpunt meer dan Nederland. De virtuele achterstand bedraagt dus ‘slechts’ 2.031 punt. Op Portugal bedraagt deze virtuele achterstand 3.500 punt. Frankrijk is deze jaargang nog nauwelijks in actie gekomen in de kwalificatiewedstrijden (slechts 2 wedstrijden) én is al verzekerd van 5 clubs in de groepsfase van de Champions- en Europa League. Stade Rennais kan daar nog bijkomen als zij zich weten te plaatsen voor de Conference League. Vanavond komt zoals gezegd AS Monaco in eigen huis in actie tegen Shakhtar Donetsk. Mochten zij als winnaar uit dit tweeluik komen, dan zijn zij naast PSG en Lille de derde Franse club in de groepsfase van de Champions League.

Vanavond dus maar 2 wedstrijden van belang om te volgen. Beide wedstrijden zijn voor de betreffende clubs echter wel van groot belang. Naast deze wedstrijd speelt ook FC Sheriff (Moldavië) tegen Dinamo Zagreb (Kroatië) in dezelfde ronde.

Wordt vervolgd.