14 wedstrijden om te volgen vanavond! 3 in de voorrondes van de Europa League en 11 in de voorrondes van de Conference League. De nummers 6 tot en met 10 op de ranglijst komen vanavond met minimaal 2 clubs in actie. Nummer 13, België, heeft vanavond ook 2 ijzers in het vuur. Afgelopen dinsdag zagen we PSV de play-offs van de Champions League bereiken. Door een goal in de slotfase wisten zij ook nog 0.200 coëfficiëntenpunt te verzamelen. Shakhtar Donetsk en Benfica wisten dit voorbeeld te volgen. Het doek viel voor Spartak Moskou, Rangers FC en Racing Genk. Voor Rangers wacht nu de play-offs voor de EL en de andere twee plaatsen zich nu voor het hoofdtoernooi van ditzelfde toernooi. Voor Kolos Kovalivka (Oekraïne) eindigde het Europese avontuur definitief, waardoor de Oekraïners nu nog maar 3 actieve clubs hebben. Vavavond staan er weer veel coëfficiëntenpunten op het spel.

#7 🇳🇱 Nederland 32.300

Vanavond bijt Feyenoord het spits af voor Nederland. Om 20.00 uur spelen zij in de eigen Kuip tegen FC Luzern uit Zwitserland. In principe moet deze wedstrijd een formaliteit worden. In de heenwedstrijd waren de Rotterdammers duidelijk de betere en er werd dan ook verdiend met 0-3 gewonnen. Niets wijst er dan ook op dat Feyenoord de play-offs niet gaat halen. In deze play-offs moeten zij het dan opnemen tegen Velez (Bosnië) of Elfsborg (Zweden). Om 21.00 uur komt Vitessa aan bod. De Arnhemmers staan voor een grotere uitdaging. Vorige week kwamen zij in eigen huis niet verder dan een 2-2 gelijkspel. Vanavond moet er dan ook gewonnen worden, wil Vitesse de volgende ronde bereiken. Mocht dit lukken dan wacht in de volgende, met grote zekerheid, Anderlecht. Nederland zou vanavond 0.400 punt kunnen verdienen.

#8 🇷🇺 Rusland 30.582

De Russische clubs zijn dit seizoen Europees nog niet bepaald succesvol. Afgelopen dinsdag kwam daar de uitschakeling van Spartak Moskou bij. Hierdoor is de ploeg uit Moskou dit seizoen actief in de Europa League. Vanavond kunnen twee ploegen zich plaatsen voor de play-offs van de ECL. Om 18.00 uur neemt Rubin Kazan het in eigen huis op tegen het Poolse Rakow Czestochowa. De heenwedstrijd eindigde in een doelpuntloos gelijkspel. Rubin lijkt vanavond dan ook de favoriet. De uitgangspositie van de andere Russiche ploeg is minder rooskleurig. PFK Sotsji kwam vorig week in eigen huis niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Partizan Belgrado. Vanavond in Servië moet er dan ook gewonnen worden om de volgende ronde te bereiken. Ook Rusland kan vanavond 0.400 coëfficiëntenpunt verzamelen.

#9 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Schotland 30.300

De Schotten hadden afgelopen dinsdag hele goede zaken kunnen doen. Rangers FC leek zich te gaan plaatsen voor de play-offs van de CL. Met een man meer op het veld lieten zij zich echter verrassen, waardoor zij nu veroordeeld zijn tot de play-offs van de EL. Celtic en St. Johnstone hopen zich daar vanavond bij te voegen. Tegelijkertijd proberen Aberdeen en Hibernian de play-offs van de ECL te bereiken. Om 20.00 uur is eerst St. Johnstone aan de beurt. Zij spelen in eigen huis tegen Galatasary. De heenwedstrijd eindigde in 1-1, dus het kan vanavond nog alle kanten op. Celtic lijkt het een stuk makkelijker te gaan krijgen. Zij verdedigen vanaf 20.45 uur een 4-2 voorsprong in eigen huis tegen FK Jablonec. Ook om 20.00 uur neemt Hibernian het in Kroatië op tegen NK Rijeka. De heenwedstrijd eindigde in 1-1 en dus lijken de Schotten licht in het nadeel. Aberdeen deed vorige week betere zaken. Zij verdedigen vanavond een 3-2 voorsprong om 20.45 uur tegen het IJslandse Breidablik.
Schotland kan vanavond dus 0.800 punt verdienen en kan zich verzekeren van minimaal 3 clubs in de Europese hoofdtoernoeien. Plaats 8, lijkt dan ook een haalbaar streven voor vanavond.

#10 🇦🇹 Oostenrijk 29.150

Oostenrijk is dit seizoen nog het op 4 na slechts presterende land op de coëfficiëntenranglijst. Vorige week hebben zij wel twee goede resultaten behaald, waardoor Rapid Wien en LASK zich vanavond waarschijnlijk plaatsen voor de play-offs van respectievelijk de EL en ECL. Rapid neemt het om 19.00 uur in eigen huis op tegen Anorthosis Famagusta in de voorrondes van de Europa League. Op Cyprus werd er vorige week met 0-3 gewonnen en de Oostenrijkers staan dus al met 1,5 been in de volgende ronde. Ook LASK wist vorige week de uitwedtrijd te winnen. Uit in Servië eindigde de heenwedstrijd in 0-1. Vanavond om 21.00 uur zal LASK gaan proberen deze voorsprong te verdedigen. Mochten beide teams vanavond winnen, dan wordt er 0.400 punt verdiend.

#11 🇺🇦 Oekraïne 29.100

Er komen vanavond geen clubs uit Oekraïne in actie.

#6 🇵🇹 Portugal 42.799 & #13 🇧🇪 België 25.300

Portugal heeft dit seizoen al veel punten verzameld. Dinsdag plaatste Benfica zich voor de play-offs van de CL, waarin zij het op gaan nemen tegen PSV. Vanavond verdedigen Santa Clara en Paços de Ferreira beide een voorsprong in een uitwedstrijd. Santa Clara neemt het om 20.00 uur op tegen Olimpija Ljubljana in Slovenië. Daar verdedigen zij een 0-2 voorsprong. Paços speelt om 20.30 uur haar uitwedstrijd in Ierland tegen Larne FC. De Portugezen verdedigen op haar beurt een 0-4 voorsprong.

Zowel KAA Gent als Anderlecht hebben gunstig geloot in de deze ronde. Alleen Anderlecht wist vorige week haar favorietenrol waar te maken. Zij wonnen eenvoudig van het Albanese KF Laci, 0-3. Vanavond wordt de return om 20.00 uur gespeeld in Brussel. KAA Gent had het vorige week lastig tegen het Letse FK Rigas. In eigen huis kwamen zij niet verder dan 2-2. Vanavond moeten zij dan ook winnen om de volgende ronde te bereiken. Aanvang is om 19.00 uur.

Het belooft weer een mooie, drukke voetbalavond te worden. Er zijn nog voldoende spannende wedstrijden om te volgen. Voor Nederland lijkt Feyenoord vanavond zeker van plaatsing voor de volgende ronde. Vitesse moet nog flink aan de bak in Ierland. Schotland kan vanavond plaats 8 veroveren en Portugal kan het gat naar de vijfde plaats van Frankrijk nog kleiner maken.

Wordt vervolgd.