Nu de wedstrijden uit het Miljardenbal geweest zijn, is het de beurt aan de Europa- en Conference League. Ook hierin worden deze week de heenwedstrijden in de derde voorronde gespeeld. In de Europa League worden er in deze ronde maar 8 wedstrijden gespeeld. Deze bevat wel 2 Schotse- en 1 Oostenrijkse club. In de Conference League bestaat deze ronde uit 32 wedstrijden, waarin veel clubs uit onze coëfficiënregio komen. Voor Nederland komen Feyenoord en Vitesse aan bod.

#7 🇳🇱 Nederland 31.800

Vitesse trapt voor Nederland de avond af. Om 19.00 uur beginnen zij aan hun thuiswedstrijd tegen Dundalk FC. Deze Ierse club heeft al twee voorrondes overleefd. Terwijl voor Vitesse dit de eerste officiële wedstrijd van het seizoen is. Voetballend zouden de Arnhemmers de betere moeten zijn, maar fysiek zijn de Ieren in het voordeel. Toch zou Vitesse vanavond een goede uitgangspositie moeten kunnen verwerven en Nederland 0.200 coëfficiëntenpunt bezorgen. Om 20.30 uur begint Feyenoord aan haar uitwedstrijd in Zwitserland tegen FC Luzern. Luzern is de competitie niet goed begonnen met slechts 1 punt uit de eerste 2 wedstrijden. Vanavond spelen zij hun eerste Europese wedstrijd van het seizoen. Dat geldt niet voor de Rotterdammers. Zij hadden in de vorige ronde de grootst mogelijke moeite met de nummer 3 van Kosovo. Normaliter zou Feyenoord de betere moeten zijn, maar gezien de vorige wedstrijden lijkt dat geen zekerheid. Ook hier staat er 0.200 punt op het spel en uiteraard een goede uitgangspositie.

#8 🇷🇺 Rusland 30.382

Vooralsnog wordt de achterstand van Rusland op Nederland groter. De Russen hebben voor vanavond ook twee ijzers in het vuur om deze achterstand te verkleinen. Eerst is PFK Sotsji aan de beurt. Zij nemen het in eigen huis om 18.00 uur op tegen Partizan Belgrado. Beide clubs hebben al 1 ronde overleefd en zullen onderling uitmaken wie er naar de play-offs mag. Drie uur later (om 21.00 uur) begint Rubin Kazan aan haar uitwedstrijd in Polen tegen Rakow Czestochowa. Voor Rubin is dit de eerste Europese wedstrijd. Beide competitiewedstrijden werden wel winnend afgesloten. Rakow heeft zich als Poolse bekerwinnaar geplaatst voor Europees voetbal en heeft al 1 voorronde, ternauwernood, overleefd. In beide wedstrijden werd niet gescoord, waarna de Polen de penalties beter namen. Voor Rusland staan er vanavond ook 0.400 punt op het spel.

#9 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Schotland 29.700

Voor Schotland komen er vanavond maar liefst 4 clubs in actie. Celtic en St. Johnstone in de Europa League en Hibernian en Aberdeen in de Conference League. Celtic verloor in de tweede voorronde van de CL en is zodoende afgegleden naar de EL. Zij beginnen vanavond om 17.45 uur tegen FK Jablonec in Tsjechië. Celtic is dit seizoen slechts begonnen met 0 winstpartijen uit 3 wedstrijden. Om 20.00 uur komt St. Johnstone in actie. Zij treden uit aan tegen Galatasary. De Turken verloren in de voorrondes CL kansloos van PSV. Voor St. Johnstone is dit de eerste Europese wedstrijd van het seizoen. In de voorrondes van de ECL neemt Hibernian het om 20.45 uur in eigen huis op tegen HNK Rijeka uit Kroatië. Aberdeen speelt om 21.00 uur uit tegen het IJslandse Breidablik. Beide Schotse ploegen hebben al 1 voorronde overleefd. Mochten alle Schotse clubs vanavond winnen, dan verzamelen zij 0.800 punt en kunnen ze de achtste plaats veroveren.

#10 🇦🇹 Oostenrijk 28.750

Voor Oostenrijk verloopt het huidige seizoen voorlopig dramatisch. Zij zagen vorige week Rapid Wien uitgeschakeld worden in de voorronde van de CL en voor Austria Wien viel het doek in de ECL. Hierdoor hebben de Oostenrijkers nog maar 4 actieve ploegen over. Rapid mag het nu proberen in de Europa League en lijkt daarin gunstig geloot te hebben. Zij nemen op tegen Anorthosis Famagusta uit Cyprus. Om 20.30 uur spelen zij deze week eerst thuis. Om 19.00 uur begint LASK haar Europese avontuur in Servië. Daar nemen zij het op tegen FK Vojvodina. LASK is ingestroomd in deze voorronde terwijl de Serven al 1 voorronde hebben weten te overleven. Voor Oostenrijk staat er 0.400 coëfficiëntenpunt op het spel, welke zij goed kunnen gebruiken.

#11 🇺🇦 Oekraïne 28.700

Door de overwinning van Shakhtar van gisteren is Oekraïne, Oostenrijk tot 0.050 punt genaderd. Vanavond kan Kolos Kovalivka ervoor zorgen dat Oekraïne te 10de plaats verovert. Vorig seizoen maakte deze ploeg haar Europese debuut en gingen zij onderuit in de derde voorronde. Dit seizoen beginnen zij in de derde voorronde (zij het van de Conference League) en nemen zij het op tegen Shakhtar Karagandy uit Kazachstan. Om 20.00 uur spelen zij eerst thuis. Omdat FC Vorskla Poltava vorige week is uitgeschakeld, heeft Oekraïne vanavond maar 1 ijzer in het vuur. Zodoende staat er 0.200 punt op het spel.

#6 🇵🇹 Portugal 42.299 & #13 🇧🇪 België 25.000

De Portugeze clubs doen het vooralsnog erg goed in Europa. Datzelfde kan niet gezegd worden over de Belgische clubs, ook al zijn ze allemaal nog Europees actief. Voor Portugal komen vanavond Paços de Ferreira en Santa Clara uit in de derde voorronde ECL. Paços speelt om 20.00 uur in eigen huis tegen Larne FC uit Ierland. Santa Clara speelt om 21.30 uur ook in eigen huis tegen het Sloveense Olimpija Ljubljana.

Voor België lijkt het vanavond een ideaal moment om een einde te maken aan de slechte reeks. Zowel Anderlecht als KAA Gent komen in de derde voorronde ECL uit tegen een op papier zwakkere tegenstanders. Anderlecht speelt om 19.00 uur uit tegen KF Laci in Albanië. Om 20.30 uur speelt KAA Gent thuis tegen FK Rigas uit Letland. Twee uitgelezen mogelijkheden om in totaal 0.400 coëfficiëntenpunt toe te voegen aan het totaal.

15 wedstrijden om te volgen vanavond. Celtic trapt de avond af om 17.45 uur en Santa Clara eindigt de voetbalavond om ongeveer 23.15 uur. De Nederlandse voetbalavond begint om 19.00 uur als Vitesse het opneemt tegen Dundalk. Niet veel later, om 20.30 uur, speelt Feyenoord de lastige uitwedstrijd tegen FC Lutzern. Kortom, een heerlijke voetbalavond.

Wordt vervolgd.