Tijdens alle hectiek rondom de toekomst van Steven Berghuis is Feyenoord op de achtergrond al druk bezig met de voorbereiding op het komende seizoen. Ondertussen heeft Feyenoord al twee oefenduels achter de rug, op Varkenoord werd met 1-1 gelijkgespeeld tegen KAA Gent en met 3-1 gewonnen van AEK Athene. Bovendien zijn de Rotterdammers ondertussen vertrokken naar Oostenrijk voor een trainingskamp. Op donderdag 22 juli, ruim 3 weken voor de start van de Eredivisie, dient Feyenoord al aan te treden in de tweede kwalificatieronde van het nieuwe toernooi de Conference League. De loting voor deze ronde heeft reeds plaatsgevonden en heeft duidelijk gemaakt dat Feyenoord het opneemt tegen de winnaar van het affiche FC Drita – FK Decic uit de eerste kwalificatieronde. Aangezien dit niet de meest gerenommeerde namen zijn in het Europese voetbal zullen we in dit artikel deze clubs duiken.

FC Drita

Drita komt uit de Kosovaarse stad Gjilan, de derde stad van het land. De club speelt zijn wedstrijden dan ook in het Gjilan City Stadium, waar plaats is voor 9.000 bezoekers. Echter laat de UEFA in deze fase van het toernooi nog geen uitsupporters toe. De club eindigde afgelopen seizoen op de tweede plaats met twee punten minder dan recordkampioen FC Prishtina. Drita is in haar historie drie keer de beste van Kosovo geweest, waarvan de laatste keer in het seizoen 2019/20 was. Na het debuut in Europa in 2018/19 wordt dit de derde deelname aan het continentale voetbal.  Tijdens de vorige twee avonturen hebben ze het niet verder weten te schoppen dan de 3e voorronde van de Europa League, waarin het vorig seizoen werd uitgeschakeld door Legia Warschau.

De selectie bestaat voor de meesten vooral uit onbekende namen, met name uit Kosovo zelf. Een naam om op te letten is de 23-jarige middenvelder Muharrem Jashari. Deze aanwinst komt over van competitiegenoot Trepca ’89. Met deze transfer heeft Drita een Kosovaarse international binnengehaald. De Noord-Macedonische spits Marko Simonovski heeft ook een binnenlandse transfer gemaakt richting Drita. De nieuwe spits heeft volgens Transfermarkt.nl de hoogste transferwaarde (300.000 euro) van de gehele selectie. Deze hoogste transferwaarde steekt natuurlijk schril af tegen de transferwaardes van de Feyenoord-spelers.

FK Decic

Decic is zowaar een nog onbekendere naam op het Europese toneel. De club maakt tegen Drita haar debuut op de Europese velden. Dit debuut verdiende de club door als derde te eindigen in de Montenegrijnse hoogste divisie, 31(!) punten achter kampioen Buducnost. De derde plaats is voor Decic de beste eindnotering ooit. De club maakte pas in het seizoen 2006-07 haar debuut op het hoogste niveau en mocht sindsdien elf keer uitkomen in deze competitie. De twee seizoenen voorafgaand aan het afgelopen successeizoen kwam de club zelfs nog uit op het tweede niveau. De plaatsing voor Europees voetbal kwam dan ook als een grote verrassing en ging gepaard met een allereerste bekerfinale die helaas verloren ging. De club heeft zijn thuisbasis in het dorp Tuzi, waar slechts zo’n 10.000 mensen wonen. Hun stadionnetje heeft maar 1 tribune en biedt toegang aan 2.000 mensen.

De selectie bestaat bijna uitsluitend uit Montenegrijnen. Een naam die we wellicht bekend kan voorkomen is Andjelo Rudovic, die nog 16 wedstrijden voor Jong PSV speelde in het seizoen 2014-15. Twee spelers van Decic zijn onderdeel van de huidige Montenegrijnse nationale ploeg. Dit zijn verdediger Adrijan Rudovic (niet te verwarren met de oud-PSV’er) en middenvelder Kristijan Vulaj, die met 11 doelpunten in de Prva Crnogorska Liga clubtopscorer werd afgelopen seizoen.

De wedstrijden tussen Drita en Decic zullen plaatsvinden op 8 en 15 juli. Hierna zal Feyenoord weten of ze zich kunnen op maken voor een reis naar Kosovo of naar Montenegro. De loting voor de derde voorronde vindt plaats op 19 juli, dan zal ook Vitesse zichzelf terugvinden in de balletjes.