Net als dinsdag- pakte de concurrentie ook punten op de woensdagavond. Club Brugge behaalde tegen FC Zenit 0.400 punt voor België en verzekerde zich van Europees voetbal na de winterstop. Zenit is hierdoor nu Europees uit gevoetbald. FK Krasnodar deed het beter voor Rusland, zij zorgden voor 0.333 punt en een plek in de Europa League. De achterstand op Rusland bedraagt nu 2.415 punt en de voorsprong op België is geslonken tot 0.300 punt. Gezien de wedstrijden van vanavond zouden de Belgen zomaar de 8e plaats kunnen heroveren. Vooral de Nederlandse en Oostenrijkse clubs spelen vanavond hele belangrijke wedstrijden met het oog op overwinteren. De donderdagen leveren altijd veel punten op in onze coëfficiëntenregio en die kans is vanavond ook groot.

Welke wedstrijden moeten we vanavond in de gaten houden?

TijdThuisUit
18:55🇳🇱 FeyenoordDinamo Zagreb
18:55🇺🇦 ZoryaLeicester City
18:55AC Milanschotland-cl Celtic
18:55🇦🇹 LASKTottenham Hotspur
18:55🇧🇪 AntwerpLudogorets
18:55🇷🇺 CSKA Moskou🇦🇹 Wolfsberger
18:55🇧🇪 GentSlovan Liberec
21:00Granada🇳🇱 PSV
21:00🇳🇱 AZNapoli
21:00Arsenal🇦🇹 Rapid Wien
21:00schotland-cl Rangers🇧🇪 Standard Luik

#8 🇳🇱 Nederland

Vanavond is het de beurt aan Feyenoord om de avond te openen om 18.55 uur. Doordat de Rotterdammers vier punten wisten te verzamelen in de wedstrijden tegen CSKA Moskou, doen zij weer helemaal mee in Groep K. Op dit moment bezetten zij plaats 2. Een overwinning vanavond tegen Dinamo Zagreb kan leiden tot plaatsing voor de volgende ronde. Dan dient CSKA haar wedstrijd echter ook te winnen. In alle andere gevallen vindt de beslissing volgende week plaats. Zelfs bij een nederlaag maakt Feyenoord nog kans op de volgende ronde. In de uitwedstrijd in Kroatië was Feyenoord echter de betere, dus een winstpartij moet erin zitten. Om 21.00 uur trappen de andere Nederlandse clubs af. AZ doet dat in eigen huis tegen Napoli. Welke zij uit heel knap wisten te verslaan. Voor de Alkmaarders geldt dat alleen bij een overwinning het lot in eigen handen blijft. Bij een gelijkspel wordt het een hele spannende laatste speeldag en een nederlaag betekent vrijwel zeker uitschakeling. In het meest gunstige geval wint AZ vanavond haar wedstrijd en wint Sociedad in eigen huis niet van Rijeka. Alleen dan is AZ zeker van de volgende ronde. Ook PSV kan zich vanavond plaatsen voor de knock-outfase. Dan moeten zij vanavond winnen uit tegen Granada en dan moet PAOK verliezen op Cyprus. Het belooft echter een hels karwei te worden om van de Spanjaarden te winnen. Thuis werd er met 1-2 verloren en Granada heeft vanavond genoeg aan een punt. Drie lastige wedstrijden op het programma die in theorie 1.200 punt kunnen opleveren.

#7 🇷🇺 Rusland

Een belangrijke avond in Groep K (de groep met ondere Feyenoord). CSKA Moskou ontvangt om 18.55 uur het Oostenrijkse Wolfsberger AC. De Russen moeten winnen om nog uitzicht te houden op de volgende ronde. De Oostenrijkers weten dat ze hun lot in eigen handen houden bij ten minste een gelijkspel. De heenwedstrijd eindigde in 1-1. Beide teams zijn niet bepaald in vorm en kunnen een succesje wel gebruiken.

#9 🇧🇪 België

Voor de Belgische clubs verloopt de groepsfase nog niet zoals gehoopt. KAA Gent is al uitgeschakeld, Standard heeft nog een minieme kans om de volgende ronde te halen en alleen Antwerp heeft haar lot nog in eigen hand. Desalniettemin kunnen ook zij vanavond 1.200 punt verzamelen. Dan moet KAA Gent haar wedstrijd om 18.55 uur tegen Slovan Liberec winnen. Voor de Belgen staat alleen de eer op het spel. De Tsjechen strijden nog om hun laatste kans in Groep L. Antwerp speelt ook om 18.55 uur en kan zich bij winst plaatsen voor de volgende ronde. In eigen huis moet het puntloze Ludogorets te verslaan zijn. Mocht Tottenham Hotspur weten te winnen in Oostenrijk van LASK dan zijn de Engelsen en Belgen zeker van een plek bij de eerste twee. Als LASK de wedstrijd weet te winnen dan vindt de beslissing volgende week plaats. Zoals gezegd strijdt Standard vanavond voor haar laatste kans. Om 21.00 uur nemen ze het in Schotland op tegen het nog ongeslagen Rangers FC. Door een doelpunt in de absolute slotfase vorige week leven de Belgen nog. Alleen een overwinning houdt hun hoop levend, maar dan nog hebben ze het niet in eigen handen. Daarnaast ligt een verliespartij voor Rangers niet bepaald voor de hand gezien hun goede vorm.

#10 🇦🇹 Oostenrijk

Alle drie de Oostenrijke clubs spelen vanavond een moeilijke wedstrijd. Voor allen geldt echter ook dat het een belangrijke wedstrijd betreft. Zoals al besproken spelen Wolfsberger AC en LASK Linz vanavond om 18.55 uur. Wolfsberger zal vooral niet willen verliezen om zodoende hun lot in eigen handen te houden. Voor LASK is de opgave nog zwaarder. Zij zouden moeten winnen van de Spurs om uitzicht te houden op de volgende ronde. Uit in Engeland werd er echter kansloos verloren en ook vanavond lijken de Oostenrijkers een maatje te klein voor de koploper uit Engeland. Om 21.00 uur speelt Rapid Wien uit tegen Arsenal. Op voorhand een kansloze missie, waar het niet dat Arsenal zich al geplaats heeft. Ongeacht de uitslagen van vanavond bepalen Molde FK en de Oostenrijkers volgende week in een onderling duel wie er samen met Arsenal doorgaat. Ook voor het Alpenland is er vanavond 1.200 punt te verdienen.

#11 🇺🇦 Oekraïne & #12 schotland-cl Schotland

Doordat Zorja Loegansk vorige week wist te stunten in Griekenland is ook hun hoop nog levend. Om door te gaan moeten zij dan wel nog twee keer stunten. Te beginnen vanavond in eigen huis tegen het al geplaatste Leicester City. Ook voor de Oekraïners bestaat de kans dat zelfs bij een overwinning het bereiken van de volgende ronde niet meer mogelijk. Dat is het geval als AEK thuis niet verliest van Sporting Braga.

Celtic speelt vanavond om 18.55 uur in Italië tegen AC Milan. Voor de Schotten is de opdracht eenvoudig. Zij moeten winnen om de volgende ronde nog te kunnen bereiken. Echter zelfs bij een overwinning kan het na vanavond over zijn voor Celtic. Alleen een wonder kan hen nog redden in Groep H. Rangers FC gaat het een stuk beter af. Zij plaatsen zich waarschijnlijk vanavond voor de volgende ronde. Al wordt het bij een nederlaag vanavond in eigen huis tegen Standard toch nog een klein beetje spannend in Groep D.

Vorige week eindigde de donderdagavond in een oneindige coëfficiëntenpolonaise. Vanavond kan dat zomaar hetzelfde zijn. De kans op malaise is echter net zo groot. In het beste geval schrijft Nederland vanavond 1.200 punt én plaatsen AZ, Feyenoord en PSV zich voor de volgende ronde. De hoop van de Zuiderburen is gevestigd op Antwerp en op het eergevoel van KAA Gent en Standard. De echte drukte begint om 18.55 uur met zeven wedstrijden en vanaf 21.00 uur hoeven we slechts vier wedstrijden te volgen, waarvan wel twee Nederlandse clubs.

Wordt vervolgd.