Na de, deels ingecalculeerde, teleurstellend verlopen avond van gisteren is het vandaag een kwestie van consolideren. Geen enkele Nederlandse club komt vanavond in actie. Daarentegen spelen er wel twee Russische, een Belgische en een Oekraïense club. De achterstand op Rusland is deze week nog ongewijzigd, maar de voorsprong op zowel Oostenrijk als op Oekraïne is geslonken met 0.400 punt. Hierdoor is de marge op het Alpenland niet meer groot genoeg om ze ook volgend jaar achter ons te houden. België en Oekraïne strijden vanavond voor 0.400 punt en voor Rusland ligt er maar liefst 0.667 punt in het verschiet. Voor 3 van 4 de clubs staat wel vast dat het vanavond do-or-die is.


🇷🇺 FK Krasnodar – Rennes

Om 18.55 uur wordt de avond afgetrapt in Rusland als Krasnodar het opneemt tegen Rennes. Beide teams zijn al uitgeschakeld in de Champions League maar strijden om plek 3. Zowel de Russen als de Fransen hebben pas 1 punt gehaald, logischerwijs tegen elkaar. In de heenwedstrijd kwam Rennes op voorsprong en maakte Krasnodar snel gelijk, eindstand 1-1. Voor vanavond is de uitgangspositie eenvoudig. De winnaar plaats zich voor de volgende ronde. Bij een gelijkspel zal de beslissing volgende week vallen. Uiteraard verschaffen de Fransen zich een betere positie wanneer zij meer uitgoals scoren dan de Russen. Voor het Nederlands voetbal is een overwinning van Rennes en dus Europese uitschakeling van Krasnodar het meest gunstig.

🇧🇪 Club Brugge – 🇷🇺 FC Zenit

Net als gisteren staat er ook vanavond een coëfficiëntenkraker op het programma. Dit keer neemt een Russische ploeg het op tegen Club uit België. Gisteren liep de kraker voor Rusland niet goed af. Lokomotiv kan zich niet meer plaatsen voor de volgende ronde van de CL en heeft ook Europese overwintering niet meer in eigen hand. Voor Zenit ziet het er nog minder rooskleurig uit. De achterstand op nummer 3, Club Brugge, bedraagt 3 punten. Door de thuisnederlaag in de heenwedstrijd, moeten de Russen winnen om nog kans te maken op overwintering. In verband met het onderling resultaat zullen zij er bij gebaat zijn om minimaal twee keer te scoren. Voor de Belgen betekent niet verliezen dat zij in ieder geval Europa League voetbal spelen na de “winterstop”. Ook maken zij nog kans op een plek bij de beste twee in Groep F. Stel dat Lazio vanavond niet wint en Club wint of gelijk speelt, dan heeft Club genoeg aan een overwinning in de uitwedstrijd tegen Lazio.

De vraag wat de meest gunstige uitslag is in deze wedstrijd is lastig te beantwoorden. Voorlopig lijkt de kans dat Nederland uit de top9 valt dit seizoen klein. De noodzaak om naar beneden te kijken lijkt dan ook niet zo groot. Vanuit dat oogpunt is een overwinning voor Club het meest gunstig. Hierdoor pakt Rusland geen punten en overwintert Zenit niet. Dit zal wel betekenen dat de voorsprong op België krimpt tot 0.300 punt. Gezien de strijd om plaats 8 lijkt dan een gelijkspel het meest gunstig. Hierdoor pakken Rusland en België een minimaal aantal punten en is Zenit evengoed Europees uitgespeeld.

Juventus – 🇺🇦 Dinamo Kiev

Shaktar Donetsk wist gisteren weer te winnen van Real en daarmee kon Oekraïne 0.400 punt bijschrijven. Met 7 punten uit 5 wedstrijden is voor hen alles nog mogelijk. Bij een overwinning volgende week plaatsen zij zich voor de volgende ronde, maar een nederlaag kan betekenen dat zij Europees volledig uitgespeeld zijn. Voor Dinamo Kiev is het bereiken van de volgende ronde niet meer mogelijk. Ongeacht de uitslagen van vanavond maken zij volgende week in een rechtstreeks duel met Ferencváros uit wie er door gaat naar de Europa League. In een uitwedstrijd vanavond tegen het al geplaatste Juventus ligt het niet voor de hand dat Oekraïne vanavond weer 0.400 punt kan bijschrijven.

Voor de concurrentie staan er vanavond dus belangrijke wedstrijd op het programma. Dat biedt voor de fervent volgers van de coëfficiëntenlijst weer een avond vol vermaak. Beginnend op 18.55 uur met Krasnodar – Rennes en eindigend met twee wedstrijden om 21.00 uur. Over de wedstrijd Club Brugge – FC Zenit zullen de meningen verschillen over wie er moet winnen. De andere wedstrijd is eenvoudig, daar juichen we voor Juventus.

Wordt vervolgd.