Vorige week was een topweek voor het Nederlandse voetbal en eindigde donderdagavond in een massale polonaise. Vooral AZ en Feyenoord wisten knap punten te verzamelen. PSV wist een 0-2 achterstand om te buigen in een 3-2 overwinning en Ajax won zoals verwacht van Midtjylland. Belangrijker dan de uitslagen is dat alle clubs nog kunnen overwinteren in Europa. De achterstand op Rusland bedraagt nog “maar” 2.082 punt en de voorsprong op de achtervolgers is weer toegenomen. Deze week lijken er, gezien het programma, veel punten voor Rusland en België in het verschiet te liggen. Het programma van de Nederlandse clubs is lastig met Liverpool (uit), Napoli (thuis), Granada (uit) en Dinamo Zagreb (thuis). Te beginnen met Ajax dat vanavond speelt in en tegen Liverpool. Daarnaast is er een directe confrontatie tussen Rusland en Oostenrijk en komt Shakhtar Donetsk in actie.


Liverpool – 🇳🇱 Ajax

Op voorhand is dit een onmogelijke opgave voor Ajax. Liverpool zit echter niet in zijn beste fase en mist nog steeds enorm veel spelers. Vanavond lijkt dan ook de uitgelezen kans voor de Amsterdammers om een resultaat te boeken. De situatie was nog mooier geweest wanneer Liverpool vorige week “gewoon” had gewonnen van Atalanta. Dan waren de Engelsen namelijk al geplaats geweest voor de volgende ronde. Helaas voor Ajax is dat niet het geval en treffen zij vanavond om 21.00 uur het sterkst mogelijke Liverpool. Liverpool is bij een overwinning verzekerd van Champions League voetbal na de winterstop. Voor Ajax geldt dat een overwinning wel leidt tot de koppositie in Groep D maar geen zekerheid biedt tot de volgende ronde. Mocht Ajax weten te stunten met een overwinning dan hebben zij volgende week tegen Atalanta wel een betere uitgangspositie en mag Nederland uiteraard 0.400 punt bijschrijven. Al lijkt ook tegen een verzwakt Liverpool een gelijkspel al een hele opgave.

🇷🇺 Lokomotiv Moskou – 🇦🇹 FC Salzburg

Om 18.55 uur vindt er een heuse coëfficiëntenkraker plaats tussen Rusland en Oostenrijk. Het is in dit geval ook lastig te bepalen welke uitslag het meest gunstig is voor Nederland. Een gelijkspel lijkt op voorhand het meest gewenst. Al schieten beide teams niets op bij een gelijkspel. Lokomotiv staat met 3 punten op de derde plaats en Salzburg sluit Groep A af met 1 punt. Atlético Madrid bezet op dit moment plaats twee met vijf punten en ontvangt vanavond het al geplaatste Bayern München. Op voorhand lijkt de wedstrijd dan ook vooral te gaan om plaats drie en de daarbij horende plek in de volgende ronde van de Europa League. De Russen hebben vooralsnog pas 1 keer verloren en speelde de overige wedstrijden gelijk. Waaronder de uitwedstrijd in Oostenrijk tegen Salzburg welke in 2-2 eindigde. Salzburg had de gehele wedstrijd een overwicht, maar zagen de Russen in de slotfase alsnog langszij komen. Bij een nederlaag vanavond is Salzburg Europees uitgeschakeld en ook bij een gelijkspel lijken zij uitgespeeld. Voor Lokomotiv geldt dat zelfs een nederlaag nog kansen biedt tot Europese overwintering.

🇺🇦 Shakhtar Donetsk – Real Madrid

Ook om 18.55 uur strijdt Shakhtar vanavond voor haar laatste kans. Na een vliegende start zijn zij door twee nederlagen tegen Borussia Mönchengladbach afgezakt naar plaats 3 in Groep B. Willen zij overwintering in de Champions League in eigen hand willen houden, dan moeten zij vanavond winnen van Real Madrid. Dit lukte hen in de heenwedstrijd. Toen verbaasde Shakhtar vriend en vijand door met 2-3 te winnen in Madrid. Sindsdien heeft Real in de CL niet meer verloren en bij een overwinning vanavond zijn zij verzekerd van de volgende ronde. Mocht Shakhtar vanavond niet weten te winnen dan rest hen plaats drie. Daar zullen zij dan volgende week in een rechtstreeks duel met Internzionale voor moeten strijden.

Een rustig avondje vanavond met slechts drie wedstrijden van belang. Ajax kan zichzelf en Nederland een goede dienst bewijzen door een resultaat te boeken in Engeland. Eerder op de avond strijden Lokomotiv en Salzburg onderling om plaats 3 in Groep A en gaat Shakhtar voor haar laatste kansen in Groep B.

Wordt vervolgd.