Het is vandaag weer donderdag en dat betekent Europa League voetbal. Een avond waarop veel punten kunnen worden verdiend door Nederland en haar concurrenten. Nederland doet vooralsnog deze week goede zaken door de winst van Ajax. Alleen Rusland wist met een gelijk spel van Lokomotiv ook punten te verzamelen. Alle overige concurrentie verloren hun wedstrijden. Hierdoor is de voorsprong van Nederland op nummer 9 België toegenomen tot 0.700 punt en op nummer 10 Oostenrijk tot 1.575. Alle drie de landen kunnen vanavond 1.200 punt verdienen als al hun clubs winnen. Gezien het programma lijkt het erop dat zowel België als Oostenrijk kan inlopen op Nederland. Nederland kan daarentegen ook weer inlopen op nummer 7, Rusland. Daarnaast werpen we nog een blik op Oekraïne en Schotland.


#8 🇳🇱 Nederland

Nadat Ajax gisteren heeft weten te winnen is het vandaag weer de beurt aan PSV, Feyenoord en AZ. Voor alle drie de ploegen staat er vanavond een belangrijke wedstrijd op het programma. Feyenoord trapt de Hollandse avond af om 18.55 uur in Rusland tegen CSKA Moskou. Voor de Rotterdammers geldt dat winst tegen Dinamo Zagreb en Wolfsberger betekent dat zij zich plaatsen voor de volgende ronde. Dat zal Feyenoord er echter niet van weerhouden om vanavond ook goed voor de dag te willen komen. Vooraf was dit de moeilijkste uitwedstrijd in de groepsfase. De thuiswedstrijd werd echter knap gewonnen met 3-1. In Groep K is na drie wedstrijden nog alles mogelijk en voor beide ploegen geldt dat zij vooral niet mogen verliezen. Om 21.00 uur komen PSV en AZ in actie. Voor PSV geldt dat er vanavond gewonnen moet worden van PAOK. De Eindhovenaren presteren tot nog toe met 3 punten uit 3 wedstrijden ondermaats. Zeker in de vorige uitwedstrijd in Griekenland werd een 1-0 voorsprong geheel onnodig weggeven. Een overwinning vanavond betekent echter dat ze weer volledig in de race zijn voor overwintering. Een nederlaag betekent daarentegen dat uitschakeling bijna een feit is. Voor AZ geldt vanavond dat elk resultaat een bonuspunt is, gezien de vorige wedstrijd tegen Sociedad. De Spanjaarden waren veel te goed voor de Alkmaarders en het was een wonder dat het slechts bij 1-0 bleef. Az begon de groepsfase voortvarend met twee overwinningen, maar heeft een overwinning nodig tegen of Sociedad of Napoli om door te gaan naar de volgende ronde.

#7 🇷🇺 Rusland

In het beste geval scoort Nederland vanavond 1.200 punt, al lijkt die kans klein. Dat zou wel automatisch betekenen dat Rusland geen punten verzamelt vandaag. Gezien Feyenoord het opneemt tegen de enige Russische club van vanavond, CSKA Moskou. De achterstand bedraagt nu 2.715 punt. CSKA was op voorhand de favoriet voor het winnen van Groep K, maar staat vooralsnog met 2 punten op de laatste plaats.

#9 🇧🇪 België

Onze zuiderburen hebben vanavond een programma die mogelijkheden biedt. Om 18.55 uur trappen Antwerp en KAA Gent af. Antwerp begon de groepsfase met 2 overwinningen, waaronder een overwinning op Tottenham Hotspur. De laatste wedstrijd ging, enigszins onverwachts, echter verloren in eigen huis tegen LASK Linz. LASK is logischerwijs vanavond weer de tegenstander. Een nieuwe nederlaag voor Antwerp maakt dat overwinteren een hels karwei wordt. Voor KAA Gent geldt dat overwintering nu al bijna onmogelijk is en als er vandaag niet gewonnen wordt zijn zij uitgeschakeld. In de Belgische competitie hebben zij de weg omhoog een klein beetje ingeslagen, maar met 0 punten in Groep L lijkt hun rol in de Europa League uitgespeeld. Al moet een resultaat tegen Rode Ster Belgrado mogelijk zijn. Om 21.00 uur komt ook Standard nog in actie en voor hen geldt hetzelfde als voor KAA Gent. Ook zij hebben nog geen enkel punt behaald en staan onderaan in Groep D. Alleen een overwinning vanavond op Lech Poznan houdt de hoop op overwintering levend. Al is zelfs dan de kans nog heel klein.

#10 🇦🇹 Oostenrijk

Van de nummers 7 – 12 lijkt Oostenrijk het makkelijkste programma te hebben. Om 18.55 uur neemt LASK Linz het op tegen Antwerp. Bij winst zetten zij een reuzestap richting de volgende ronde. Voor Wolfsberger, dat tegelijkertijd aftrapt, geldt eigenlijk hetzelfde. In dezelfde groep als Feyenoord nemen zij het in eigen huis op tegen Dinamo Zagreb. Uit werd daar de vorige wedstrijd met 1-0 verloren. Een overwinning vanavond betekent dat zij de koppositie overnemen. Bij een gelijk spel of een nederlaag zijn hun kansen op overwintering zeker nog niet verkeken. Voor Rapid Wien geldt dat er gewonnen moet worden willen zij in de race blijven. Tegen het nietige Dundalk in Ierland zou dat geen probleem mogen zijn. Al ging de thuiswedstrijd uiterst moeizaam met 4-3 gewonnen. Mochten de Oostenrijkers vanavond winnen dan lijken zij met Molde te gaan uitmaken wie er samen met Arsenal doorgaat naar de volgende ronde.

#11 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Schotland & #12 🇺🇦 Oekraïne

Schotland heeft tot nog toe veel coëfficiënten punten weten te verzamelen. Hierdoor zijn zij bezig met een mooie opmars en worden zij een serieuze concurrent van Nederland volgend jaar. Echter lijkt het erop dat de Schotten na vanavond nog maar 1 club in de race hebben voor overwintering. Om 18.55 uur neemt Celtic het namelijk op tegen Slavia Praag in Tsjechië. Alleen een overwinning houdt Celtic in de race. Thuis werd er echter kansloos met 1-4 verloren en uit in Praag lijkt winst een hels karwei. Rangers FC doet het daarentegen een stuk beter en gaat aan kop in Groep D. Om 21.00 uur nemen zij het op tegen Benfica waarbij de winnaar zich plaats voor de volgende ronde.

Oekraïne zakt steeds verder weg op de ranglijst en daar lijkt deze week geen verandering in te komen. Kiev en Shaktar verloren hun wedstrijden en er moet iets bijzonders gebeuren wil Zorja Loegansk vanavond winnen in Griekenland tegen AEK. Zorja verloor nog al haar wedstrijden en een nieuwe nederlaag betekent uitschakeling.

In totaal vanavond 11 wedstrijden om in de gaten te houden. Met 6 wedstrijden om 18.55 uur en nog eens 5 om 21.00 uur. Vooral België en Oostenrijk lijken vanavond goede zaken te kunnen doen, maar Nederland moet in staat zijn om haar voorsprong te verdedigen.

Wordt vervolgd.