Gisterenavond wist geen enkele concurrent van Nederland punten te verzamelen. Beide Russische ploegen, Club Brugge en Dinamo Kiev waren alle vier niet opgewassen tegen hun opponent. Vanavond lijkt voor Nederland een mooie kans om punten in te lopen op Rusland en uit te lopen op de achtervolgers. Ajax moet vanavond de kastanjes uit het vuur halen voor het Nederlandse voetbal. Van de concurrentie komt Rusland, Oekraïne en Oostenrijk in actie. Alle drie spelen zij een lastige uitwedstrijd. Voor wie de concurrentiestrijd alleen niet genoeg is staan er ook nog twee heerlijke andere affiches op het programma. Real Madrid speelt uit tegen Internazionale en Liverpool ontvangt in eigen huis Atalanta.

🇳🇱 Ajax – FC Midtjylland

Ajax kan vanavond hele goede zaken doen. Bij winst op de Denen pakken zij niet alleen 0.400 punt, maar blijven zij ook in de race voor de 0.800 bonuspunten die Nederland ontvangt als de Amsterdammers de knock-out fase van de Champions League halen. Daarnaast betekent een overwinning vanavond dat Ajax verzekerd is van Europese overwintering. Een overwinning is echter niet vanzelfsprekend. Normaliter zou Ajax te sterk moeten zijn voor Midtjylland. De uitwedstrijd ging echter met de grootst mogelijke moeite gewonnen en de ploeg van Ten Hag is dus gewaarschuwd. De andere wedstrijd in Groep D is ook van belang. Bij winst is Liverpool zeker van de volgende ronde en dat zou betekenen dat concurrent Atalanta geen punten pakt vanavond. Om 21.00 uur beginnen beide wedstrijden.

Atlético Madrid – 🇷🇺 Lokomotiv Moskou

Van de drie Russiche ploegen presteert Lokomtiv vooralsnog het beste. Met twee punten uit de eerste drie wedstrijden bezetten zij de derde plaats. Één van die twee punten werd de vorige wedstrijd behaald tegen de tegenstander van vanavond. In Moskou wisten zij Atlético knap op 1-1 te houden. Door dat gelijke spel maken de Russen nog kans op de volgende ronde. Om in de race te blijven mogen zij vanavond niet verliezen in Madrid. Als de wedstrijd wel verloren gaat dan kunnen zij zich opmaken voor een strijd om plaats drie met FC Salzburg. De wedstrijd begint om 21.00 uur. Atlético won van het weekend nog met 1-0 van Barcelona en zal ook vanavond de favoriet zijn.

Bayern München – 🇦🇹 FC Salzburg

De andere wedstrijd in Groep A begint ook om 21.00 uur. In eigen huis neemt Bayern München het op tegen FC Salzburg. De voorsprong van Nederland op Oostenrijk bedraagt 1.175 punt. Om de Oostenrijkers achter zich te houden volgend jaar, moet deze voorsprong vergroot worden tot ten minste 1.825 punt. De kans dat Salzburg vanavond punten verzameld voor het eigen land lijkt echter nihil. Bayern is bij winst vanavond verzekerd van de volgende ronde en zal er alles aan gelegen zijn om dat te bewerkstelligen. Salzburg wist de vorige wedstrijd lang in het spoor te blijven van de Duitsers. Na ruim een uur spelen stond er nog 2-2 op het scorebord. De eindstand werd echter, na een hele leuke wedstrijd, 2-6. Bayern München lijkt, zeker in eigen huis, twee maatjes te groot voor de Oostenrijkers.

Borussia Mönchengladbach – 🇺🇦 Shaktar Donestk

Shaktar begon de groepsfase weergaloos. Uit in Madrid werd er met 2-3 gewonnen van Real en thuis tegen Inter bleef het met kunst en vliegwerk 0-0. Vervolgens gingen zij tegen de eerste, op papier, gelijkwaardige tegenstander met 0-6 onderuit in eigen huis. Het eveneens goed begonnen Mönchengladbach maakte gehakt van de Oekraïners. Waardoor de Duitsers nu de trotse koploper zijn in Groep B. Of ze dat blijven weten we vanaf 18.55 uur. Shaktar zal zich gaan proberen te revancheren. Bij opnieuw een nederlaag kan de goede start wel eens voor niets zijn geweest. 1 ding is zeker vanavond, de winnaar doet hele goede zaken om te overwinteren in het Miljardenbal.

Voor de echte opportunisten kan er vanavond ook een blik worden geworpen op FC Porto. Portugal bezet op het moment plaats 6 op de ranglijst. En zeker met de komst van de Conference League is dat de plek waar Nederland op termijn heen moet. De Portugezen treffen vanavond nummer laatst Marseille in Frankrijk. De meeste aandacht zal echter uitgaan naar Ajax tegen FC Midtjylland. Vanaf 18.55 uur kan de blik op Shaktar en om 21.00 uur kan het tweede scherm aan voor Lokomotiv of Salzburg.

Wordt vervolgd.