Na bijna 3 weken zonder Europees clubvoetbal gaat deze week “eindelijk” de strijd om de coëfficiëntenpunten weer los. De laatste Europese avond was een heerlijke avond voor het Nederlandse voetbal. Nederland heeft België weten te verdringen van plaats 8 en kan nu de jacht inzetten op nummer 7, Rusland. Al is het reëler om voorlopig nog naar beneden te kijken. Nummer 9 België (0.300) en nummer 10 Oostenrijk (1.175) zitten ons nog op de hielen en het gat naar Rusland is met 2.949 punt nog aanzienlijk. In tegenstelling tot Nederland komen de Russen vanavond wel in actie, twee maal zelfs. De Zuiderburen hebben vanavond 1 troef en kunnen bij winst Nederland weer van de 8ste plaats verstoten. Met een schuin oog houden we ook Oekraïne nog in de gaten, al is het verschil voorlopig dusdanig groot (4.700 punt), dat zij ook volgend jaar nog achter Nederland blijven.


🇷🇺 FK Krasnodar – Sevilla

Om 18.55 uur wordt er vanavond weer voor het eerst afgetrapt. Krasnodar ontvangt in eigen huis Sevilla. De Russen strijden vanavond voor hun laatste kans om te overwinteren in de Champions League. Dat hebben ze wel aan zichzelf te wijten. Een zeker lijkende winning in Spanje tegen Sevilla werd weggeven. Een 0-2 voorsprong en één man meer op het veld was niet genoeg om de punten mee naar Rusland te nemen. Hierdoor bezetten zij met 1 schamel puntje samen met Rennes de laatste plaats in Groep E. De kans lijkt aannemelijk dat zowel Rennes als Krasnodar zich na vanavond kan gaan richten op plaats 3. Al spelen zij beide een thuiswedstrijd en wie weet kunnen ze dat voordeel omzetten in één of meerdere punten.

Lazio – 🇷🇺 FC Zenit

Ruim twee uur later komt de tweede Russische ploeg in actie. Voor Zenit staat er een uitwedstrijd op het programma in Italië tegen Lazio Roma. Wat voor Krasnodar geldt, dat geldt ook voor Zenit. Alleen een overwinning houdt de hoop levend om te overwinteren in het miljardenbal. Zenit bezet met 1 punt de laatste plaats in Groep F. Dit punt werd wel behaald in de vorige wedstrijd in eigen huis tegen Lazio. In de slotfase werd de 1-0 voorsprong nog weggeven. De Italianen zijn in de groepsfase nog ongeslagen en hebben de weg omhoog gevonden in de eigen competitie. Zenit zal dus flink aan de bak moeten voor een resultaat.

Borussia Dortmund – 🇧🇪 Club Brugge

De andere wedstrijd in Groep F begint ook om 21.00 uur. Club Brugge neemt het op tegen Dortmund in Duitsland. Zoals gezegd betekent een overwinning van Club, dat België voorlopig weer over Nederland heen gaat. Gezien de vorige wedstrijd is dat echter niet heel aannemelijk. De Duitsers wonnen, zij het geflatteerd, redelijk eenvoudig met 0-3. Een ingecalculeerde nederlaag van vanavond hoeft niet te beteken dat de Belgen zijn uitgeschakeld in de Champions League. Met 4 punten uit de eerste 3 wedstrijden heeft Club het namelijk prima gedaan. Een overwinning vanavond betekent zeker dat België plaats 8 weer terug heeft en bijna zeker Europese overwintering voor Club Brugge.

🇺🇦 Dinamo Kiev – FC Barcelona

De laatste relevante wedstrijd van vanavond vindt plaats in Oekraïne om 21.00 uur. Dinamo ontvangt in eigen huis het kwakkelende Barcelona van Ronald Koeman. Zo slecht als de Spanjaarden presteren in de eigen competitie zo goed gaat het zich af in Groep G van de Champions League. Alle wedstrijden gingen vooralsnog gewonnen. Zo ook de vorige wedstrijd in eigen huis tegen Dinamo, 2-1. Deze zege was echter wel te danken aan doelman Ter Stegen, Dinamo Kiev had namelijk kansen genoeg om te stunten in Spanje. Kiev bewees zichzelf een slechte dienst en heeft tot nog toe slechts 1 punt. Hierdoor staan zij samen onderaan met Ferencváros. Bij winst van zowel Juventus als Barcelona zijn de Oekraïners na vanavond uitgeschakeld in de Champions League.

Een heerlijke avondje om weer aan de coëfficiëntenstrijd te beginnen. Gaat Rusland haar marge op Nederland vergroten of kan Nederland na vanavond de jacht op de Russen inzetten? Voor België moet Club Brugge het vanavond gaan doen, bij winst halen zij Nederland weer in. Verder staan er vanavond nog vier andere wedstrijden op het programma.

Wordt vervolgd.