Halverwege de groepsfase is het een mooi moment om terug te kijken op de prestaties van de Nederlandse clubs in Europa. Hoe staan Ajax, AZ, Feyenoord en PSV er voor? Hoeveel coëfficiëntpunten gaan we bijschrijven? Lees hier onze analyse per club.


Ajax

In een poule met Liverpool, Atalanta en FC Midtjylland leek op voorhand plaats 2 het hoogst haalbare. Liverpool zou de groep gaan eindigen als nummer 1 en de Denen zouden de poule als nummer laatst gaan afsluiten. Ajax en Atalanta moesten onderling gaan uitmaken wie er samen met de Engelse kampioen door ging naar de knock-out fase. Halverwege de groep kunnen we stellen dat er aan deze verwachtingen is voldaan.

#ClubWedWGVP+-
1.engeland-cl Liverpool33009+8
2.🇳🇱 Ajax31114+0
3.🇮🇹 Atalanta31114-1
4.🇩🇰 FC Midtjylland30030-7

Met vier punten uit de eerste drie wedstrijden én de tweede plaats mag Ajax niet ontevreden zijn. Wie de wedstrijden heeft bekeken, kan echter bevestigen dat er meer in had gezeten. Uit in Italië werd een zeker lijkende overwinning toch nog weggegeven. Kinderlijk eenvoudig gaf Ajax een 0-2 ruststand uit handen om met 2-2 richting Nederland terug te reizen. Thuis tegen Liverpool had een gelijkspel meer dan mogelijk geweest en uit in Denemarken pakten de Amsterdammers met meer geluk dan wijsheid eindelijk de volle winst.

In de resterende drie wedstrijd moet Ajax nog vol aan de bak om deze tweede plaats vast te houden. Te beginnen aanstaande woensdag thuis tegen FC Midtjylland. Hier kunnen we heel kort over zijn, deze wedstrijd moet gewonnen worden. Tegelijkertijd speelt Atalanta uit tegen Liverpool. Bij winst zijn de Engelsen geplaatst voor de volgende ronde. Aangezien Ajax volgende week uit moet naar Liverpool moet, lijkt dat het ideale scenario. Wat er ook gaat gebeuren, de laatste wedstrijd in eigen huis tegen Atalanta lijkt de beslissing te gaan worden. Winst op de Italianen betekent vrijwel zeker dat Ajax de volgende ronde van de Champions League gaat halen. Winst aankomende woensdag zorgt er in ieder geval voor dat Ajax zeker is van Europese overwintering.

Conclusie: Ajax heeft aan 6 punten inclusief een overwinning op Atalanta voldoende om de volgende ronde te bereiken. Dit zou 1.600 (0.800 punt voor beide overwinningen en 0.800 punt voor het bereiken van de volgende ronde) coëfficiëntenpunten opleveren.

AZ

Bij de loting voor de groepsfase van de Europa League waren er in Alkmaar geen blije gezichten. Napoli, Real Sociedad en Rijeka kwamen namelijk als tegenstanders uit de kokers. Mede door een zeer knappe overwinning in Napels staat AZ halverwege gewoon eerste in Groep F van de EL.

#ClubWedWGVP+-
1.🇳🇱 AZ32016+3
2.🇮🇹 Napoli32016+1
3.🇪🇸 Real Sociedad32016+1
4.🇭🇷 Rijeka30030-5

AZ vervolgt de Europese campagne met een thuiswedstrijd tegen Real Sociedad, de huidige nummer 1 van Spanje. Vervolgens wacht ook Napoli thuis en eindigt het de groepsfase in Kroatië tegen Rijeka. AZ zal net als in de eerste duels een resultaat moeten boeken tegen of Sociedad of Napoli. Een zeer lastige klus tegen deze topclubs, maar het blijkt niet onmogelijk. Uiteraard zal ook de laatste wedstrijd tegen Rijeka gewonnen moeten worden. En is het hopen dat de Spanjaarden en Italianen hiertegen punten laten liggen.

Conclusie: we hopen natuurlijk dat AZ doordringt naar de volgende ronde maar heel realistisch is dit scenario niet. Wij gaan uit van 4 punten en dat zou 0.600 coëfficiëntpunten opleveren. Tien punten in totaal lijken echter niet genoeg om door te gaan.

Feyenoord

Na de loting kon Feyenoord zich gaan voorbereiden op 3 trips richting (Zuid)Oost-Europa. Tijdens de eerste trip werd prima partij geboden aan Dinamo Zagreb in hun Maksimir Stadion. De wedstrijd resulteerde in het eerste punt voor de Rotterdammers in deze Europese campagne. Een week later volgde een enorme zeperd tegen de Oostenrijkers van Wolfsberger AC. De wanprestatie van de Feyenoorders (en wellicht de scheidsrechter) leidde ertoe dat het team na twee wedstrijden op 1 punt bleef steken. De tweede thuiswedstrijd, tegen CSKA Moskou, werd wel gewonnen na een uitstekende tweede helft.

#ClubWedWGVP+-
1.🇭🇷 Dinamo Zagreb31205+1
2.🇦🇹 Wolfsberger31114+2
3.🇳🇱 Feyenoord31114-1
4.🇷🇺 CSKA30212-2

De ploegen in groep K ontlopen elkaar niet veel na 3 wedstrijden. Feyenoord heeft Europese overwintering dan ook nog altijd in het vizier. De eerstvolgende wedstrijd, op 26 november, speelt Feyenoord tegen zijn Russische poulegenoot. In deze wedstrijd lijkt elk resultaat mooi meegenomen te zijn. Belangrijker in deze wedstrijd is dat er niet met meer dan 1 doelpunt verschil verloren wordt, anders kan het onderlinge resultaat naar het voordeel van CSKA verschuiven. De thuiswedstrijd tegen Dinamo Zagreb en de uitwedstijd in Oostenrijk zijn voor Feyenoord de resterende wedstrijden waarin de punten gepakt moeten worden. Tegen Wolfsberger lijkt het onderlinge resultaat niet meer te kunnen worden omgekeerd na de 1-4 nederlaag. Tegen Dinamo kan een doelpuntrijk gelijkspel of een verlies Feyenoord het nadeel opleveren wat betreft het onderling resultaat. Aangezien de kans sterk aanwezig is dat Feyenoord op een gelijke eindstand komt te staan met CSKA of Dinamo in de poule, dient naast de te behalen punten ook gelet te worden op het onderlinge resultaat.

Conclusie: Er bestaan scenario’s waarin Feyenoord genoeg heeft aan 3, 4 of 5 punten. Maar het ziet er naar uit dat wanneer Feyenoord 6 punten behaalt uit de resterende 3 wedstrijden een plek in de KO-fase vast staat. Dit zou 0.800 punt opleveren op de coëfficiëntenranglijst.

PSV

PSV is ingedeeld in een zonnige groep met Granada, PAOK en Omonia Nicosia. Granada kwalificeerde zich via drie voorrondes voor de Europa League na een knappe zevende plek in La Liga. PAOK versloeg in de Champions League kwalificatie zowel Beşiktaş als Benfica maar de Grieken moesten hun meerdere erkennen in Krasnodar. Plaatsing voor de Europa League was een schrale troost. Ook Omonia Nicosia nam deel aan de CL kwalificatie en wist drie rondes te overleven. In de play-offs verloor het echter van Olympiacos waardoor de Cyprioten ook veroordeeld werden tot de EL. Halverwege deze groep staat PSV met drie punten op een teleurstellende derde plek.

#ClubWedWGVP+-
1.🇪🇸 Granada32107+3
2.🇬🇷 PAOK31205+3
3.🇳🇱 PSV31023-3
4.🇨🇾 Omonio Nicosia30121-3

De Europa League wordt op donderdag 26 november hervat. PSV start dan om 21:00 uur met een thuiswedstrijd tegen PAOK. Een blik op de stand in Poule E leert dat deze wedstrijd gelijk cruciaal is. Pakt PSV geen punt(en) dan is plaatsing voor de knock-out fase zo goed als verkeken. Als we er vanuit gaan dat Granada thuis geen punten laat liggen tegen Omonia. De Eindhovenaren, die de afgelopen tijd geteisterd werden door corona besmettingen, moeten dus gelijk aan de bak. Het goede nieuws is dat Denzel Dumfries weer in vorm lijkt en Mo Ihattaren ook steeds meer vertrouwen krijgt. Aangevuld met international Philipp Max en topspelers als Mario Götze, Eran Zahavi en Donyell Malen moet PSV resultaat kunnen boeken in deze groep. Na de wedstrijd tegen PAOK speelt de ploeg van trainer Roger Schmidt vervolgens uit tegen Granada en sluit het thuis af tegen Omonia. Het is te hopen dat het laatste duel er nog toe doet.

Conclusie: we rekenen op winst tegen PAOK en Omonia. Een resultaat tegen Granada zouden bonuspunten betekenen. Dat zou 4 punten opleveren voor PSV =0.800 (4/5) coëfficiëntpunten.

Coëfficiëntpunten

Nederland heeft, op moment van schrijven, in totaal 4.600 punten behaald dit seizoen. Met onze, ietwat positieve, berekening zouden daar vier volle punten bijkomen. Dat zou het totaal na de groepsfase op 8.600 punten brengen met hopelijk nog zeker drie Nederlandse clubs in actie in de knock-out fase. Ter vergelijking: vorig seizoen scoorde Nederland aan het eind van het seizoen 9.400 punten.