Zo weinig punten als er op dinsdag en woensdag worden behaald, zo veel punten worden er vaak op de donderdag gehaald in onze coëfficiëntenregio. Vooralsnog is dit een gunstige week voor Nederland en vanavond kan plaats 8 zomaar werkelijkheid worden. Dan moeten de Nederlandse clubs wel meer punten scoren dan de Belgische. Gezien het lastige programma zal dat een moeilijke opgave worden. De Zuiderburen treffen daarentegen zwakkere tegenstanders en kunnen hun voorsprong gaan vergroten. Voor de Oostenrijkers geldt ook dat het programma van vanavond voldoende kansen biedt op resultaat.


#9 🇳🇱 Nederland

Ajax heeft dinsdag het goede voorbeeld gegeven en het is vanavond aan PSV, AZ en Feyenoord om dat voorbeeld te volgen. Alle drie de ploegen hebben een moeilijke wedstrijd in het vooruitzicht. Om 18.55 uur trappen PSV en AZ af, beide spelen een uitwedstrijd. PSV mag uit naar Griekenland om het op te nemen tegen PAOK FC. Door een treffer in de absolute slotfase wisten de Eindhovenaren vorige week te winnen. Hierdoor staan zij op een 2e plaats in Groep E. Hun Griekse opponent van vanavond staat op plek 3 met twee punten. Deze wedstrijd lijkt dan ook belangrijke pot te gaan worden om te bepalen wie er door gaat naar de volgende ronde. PAOK is dit seizoen Europees erg sterk en is in de eigen competitie nog ongeslagen. Het wisselvallige PSV zal dan ook een goede dag moeten hebben. AZ speelt tegelijkertijd in Spanje tegen Real Sociedad. De Spanjaarden staan verrassend bovenaan in de Primera División. AZ staat minstens net zo verrassend ongeslagen bovenaan in Groep F. Het zal echter een hels karwei worden om deze ongeslagen status vast te houden. Al kan een stunt vanavond van AZ wel een hele grote stap naar de volgende ronde zijn. Voor wie de volgende ronde nog ver weg is, is voor Feyenoord. De Rotterdammers hebben vooralsnog slechts 1 punt bemachtigd en mogen vanavond niet verliezen willen zij nog uitzicht houden op de volgende ronde. Dit moet dan wel gebeuren in eigen huis tegen CSKA Moskou vanaf 21.00 uur. Drie moeilijke wedstrijden dus vanavond met maar liefst 1.200 punten in het verschiet.

#8 🇧🇪 België

De Belgen voelen de hete adem van Nederland en moeten vanavond aan de bak. Helemaal als we een blik werpen op volgend seizoen. Met de huidige stand is België dan terug te vinden op een 13e plaats. De Zuiderburen hebben dus punten nodig en die kunnen vanavond behaald worden. Om 18.55 uur speelt Standard uit tegen Lech Poznan in Polen. Beide ploegen hebben vooralsnog 0 punten en moeten vanavond winnen om nog uitzicht te houden op de volgende ronde. Vooraf gezien lijkt dit een 50/50 wedstrijd. Antwerp doet het met 6 punten vooralsnog veel beter en gaat dan ook aan kop in Groep J. Er werd al gewonnen van Tottenham Hotspur en Ludogorets. Vanavond nemen zij het om 21.00 uur in eigen huis op tegen LASK Linz. Een heuse coëfficiëntenclash tussen twee concurrenten, waarover eindeloos gediscussieerd kan worden naar wat een gunstige uitslag is voor Nederland. In de strijd voor plaats 8, lijkt op voorhand een overwinning van LASK het meest gunstig. Ook om 21.00 uur speelt KAA Gent uit tegen Rode Ster Belgrado uit Servië. Net als Standard is Gent nog puntloos en telt vanavond alleen een overwinning. Gent draait dit seizoen nog niet goed en treft met Rode Ster Belgrado (FK Crvena Zvezda tegenwoordig) een lastige tegenstander. Ook voor België liggen er dus 1.200 punt in het vooruitzicht.

#10 🇦🇹 Oostenrijk

In de schaduw van Nederland en België, staat Oostenrijk ook stevig in de top 10.  De achterstand op Nederland bedraagt 1.575 punt en de voorsprong op Schotland is onderhand 2.500 punt. Vanavond kan ook Oostenrijk 1.200 punt verzamelen. Te beginnen om 18.55 uur met winst van Rapid Wien op het Ierse Dundalk. Dundalk lijkt de zwakste broeder uit Groep B en staat dan ook onderaan. Echter wel gedeeld met de Oostenrijkers, welke ook nog geen punten wisten te verzamelen. Voor beide teams geldt dus dat alleen de winst telt vanavond. Om 21.00 uur komen Wolfsberger AC en LASK Linz in actie, beide in een uitwedstrijd. LASK moet zoals besproken richting België en Wolfsberger mag naar Kroatië. Laatstgenoemde staat verrassend bovenaan in de groep van Feyenoord, Groep K. Vanavond nemen zij het op tegen Dinamo Zagreb, dat beide wedstrijd gelijk speelde. Als Wolfsberger vanavond weer weet te verrassen dan is de volgende ronde bijna al een feit.

#11 schotland-cl Schotland & #12 🇺🇦 Oekraïne

Schotland is bezig aan een enorme opmars en bezet op het moment de 11e plaats. Gekeken naar volgend seizoen bezetten zij zelfs plaats 8. De Schotten hebben echter nog maar 2 ijzers in het vuur en die moeten de punten bemachtigen. Vanavond is het eerst de beurt aan Rangers FC om 18.55 uur. Met een uitwedstrijd in Portugal tegen Benfica belooft dat een zware opgave te worden. Beide teams wonnen hun beide wedstrijden en staan aan kop in hun eigen competitie. Tot afgelopen zondag waren beide teams ook nog ongeslagen. Voor de Rangers geldt dit nog steeds, echter ging Benfica hard onderuit tegen Boavista. Celtic mag om 21.00 uur in eigen huis aantreden tegen Sparta Praag. De Tsjechen staan onderaan met 0 punten en de Schotten hebben 1 punt meer en staan op plaats 3. Celtic moet dus in eigen huis winnen van Praag, maar voor Praag geldt eigenlijk hetzelfde.

Voor Oekraïne komt er vanavond 1 ploeg in actie. Zorja Loegansk strijdt voor haar laatste kans voor overwintering. In eigen huis nemen zij het om 21.00 uur op tegen AEK uit Griekenland. Beide teams staan exact gelijk onderaan met 0 punten. De Oekraïners zijn de afgelopen weken bezig met een vrije val op de ranglijst en Zorja lijkt daar geen verandering in te gaan brengen.

#6 🇵🇹 Portugal & #7 🇷🇺 Rusland

Europees gezien begon het dit seizoen dramatisch voor Portugal, maar de laatste weken worden er weer veel punten verzameld. Beide ploegen mogen vanavond echter wel aan de bak. Benfica ontvangt in eigen huis het sterke Rangers FC en Braga moet uit naar Engeland waar een wedstrijd tegen Leicester City wacht. Voor beide geldt dat een overwinning vanavond betekent dat overwintering hen bijna niet meer kan ontgaan.

Rusland moet het vanavond met slechts 1 troef doen en dat is CSKA Moskou. De Russen nemen het in Rotterdam op tegen Feyenoord. Beide ploegen zijn de groep niet begonnen zoals gewenst en vanavond zal vooral niet verliezen de opdracht zijn.

Een overvol programma staat er weer op het menu vanavond en hopelijk kan er veelvuldig gejuicht gaan worden. Met misschien wel plaats 8 als beloning voor Nederland. Dan moeten PSV, AZ en Feyenoord echter wel meer punten verzamelen dan Standard, Antwerp en KAA Gent. Om 18.55 uur zijn er 5 wedstrijden in onze regio en om 21.00 nog eens 7.

Wordt vervolgd.