Voor de derde week op een rij wordt er Europees voetbal gespeeld. Uiteraard begint het ook deze week op dinsdag met acht Champions League wedstrijden. Met Real Madrid – Internazionale en Atalanta – Liverpool staan er in ieder geval al twee topaffiches op het programma. Daarnaast zijn er ook weer voldoende wedstrijden in de coëfficiëntenregio van Nederland. Om 18.55 uur komen Oekraïne en Rusland in actie en vanaf 21.00 uur gaan Nederland, Oostenrijk en Portugal op jacht naar de punten. Allereerst gaat onze aandacht natuurlijk uit naar Ajax. De Amsterdammers kunnen deze week voor Nederland goed aftrappen door te winnen in Denemarken. Vorige week zijn er goede zaken gedaan door de Nederlandse clubs. De achterstand op België bedraagt nog maar 0.500 punt en de voorsprong op Oostenrijk is vergroot tot 1.175 punt. Deze week kan daar weer verandering in komen.


FC Midtjylland – 🇳🇱 Ajax

Als Ajax een rol van betekenis wilt spelen in de huidige Champions League dan telt vanavond niets minder dan een overwinning. Gistermiddag arriveerde de Amsterdammers zwaar gehavend in Denemarken met maar liefst 11 afwezigen. Gelukkig voor hen mochten een aantal spelers later toch nog Denemarken in, waardoor Ajax in bijna zijn sterkste opstelling kan starten. Geen ideale voorbereiding voor de wedstrijd tegen de zwakste uit Groep D. De Denen gingen in hun eerste wedstrijd hard onderuit in eigen huis tegen Atalanta. De tweede wedstrijd wisten ze meer weerstand te bieden op Anfield tegen Liverpool. Ajax wist tot dusver slechts één punt te bemachtigen. Vorige week werd een zeker lijkende overwinning verspeeld in de tweede helft tegen Atalanta. Opnieuw puntverlies zou betekenen dat Ajax zich voorlopig mag richten op plaats 3. Echter zou Ajax vanavond een grote kans moeten maken op de overwinning en zodoende 0.400 punt voor Nederland kunnen verdienen.

🇦🇹 FC Salzburg – Bayern München

Tegelijkertijd met Ajax start ook de wedstrijd tussen Salzburg en München in Oostenrijk. De Oostenrijkers hebben vooralsnog 1 punt gepakt. In eigen huis werd er gelijk gespeeld tegen Lokomotiv Moskou. Vervolgens werd er uit in Madrid tegen Atlético nipt verloren. Een 1-2 voorsprong werd in de slotfase weggeven. Met een tweeluik tegen Bayern München op het programma lijkt de rol van FC Salzburg uitgespeeld in de Champions League. De Duitsers verkeren in een blakende vorm en wonnen beide wedstrijden redelijk eenvoudig. Met twee overwinningen op Salzburg plaatst München zich al voor de volgende ronde. Het ligt dus niet in de lijn der verwachtingen dat Oostenrijk vanavond (coëfficiënten)punten scoort.

🇷🇺 Lokomotiv Moskou – Atlético Madrid

De voetbalavond begint om 18.55 uur met Lokomotiv tegen Atlético in Moskou. Stukje bij beetje weet Nederland de achterstand op Rusland te verkleinen. Het verschil bedraagt nog wel 3.415 punt en is dus nog aanzienlijk, maar dat veranderd de komende seizoen als er veel punten van Rusland wegvallen. De ploeg uit Moskou wacht al vier wedstrijden op een overwinning. In de Champions League werd er ook nog niet gewonnen. Uit bij Salzburg werd er gelijk gespeeld en thuis leken ze lange tijd op weg naar een stuntje tegen Bayern. Echter ging deze wedstrijd alsnog verloren. De Madrilenen hielden 3 punten over uit de eerste twee wedstrijden. Het lijkt er dan ook op dat beide ploegen het onderling gaan uitmaken wie er samen met Bayern doorgaat naar de knockout-fase.

🇺🇦 Shaktar Donestk – Borussia Mönchengladbach

De grootste verrassing in de huidige jaargang komt vooralsnog uit Oekraïne. Shaktar wist vorig seizoen met sprankelend voetbal tot de halve finale van de Europa League te geraken. Die goede vorm hebben zij vooralsnog vast weten te houden. Tegen Real Madrid en Internazionale werden al 4 punten verzameld. Van Real werd in Madrid verdiend gewonnen en vorige week bleven zij met kunst en vliegwerk overeind tegen I Nerazzurri. Over de Duitsers valt vrijwel hetzelfde te zeggen. Ook zij speelde tegen beide grootmachten en ook zij bleven knap overeind. Vorige week werd een 2-0 voorsprong in eigen nog weggeven in de absolute slotfase tegen Real Madrid. De winnaar van vanavond doet dan ook hele goede zaken in Groep B. Oekraïne is vorige week ingehaald door Schotland op de ranglijst en heeft de punten dus hard nodig.

Voor Ajax staat er vanavond dus een boel op het spel. Uit tegen Midtjylland moet er gewonnen worden. Kunnen de Amsterdammers het goede voorbeeld geven? Voor FC Salzburg geldt eigenlijk hetzelfde, zij moeten winnen in eigen huis van Bayern München. Tegelijkertijd speelt Porto in eigen huis tegen Marseille en lijken op voorhand de punten in Portugal te blijven. De avond begint met twee wedstrijden in het Oosten van Europa met Lokomotiv en Shaktar in actie tegen respectievelijk Atlético en Borussia Mönchengladbach.

Wordt vervolgd.