Inmiddels is de coëfficiëntenmaterie voor de meeste voetballiefhebbers wel duidelijk. Nog een keer de korte versie: voor een overwinning krijg je 2 punten, voor een gelijkspel 1 punt en dit dient gedeeld te worden door het aantal deelnemers. Uitzonderingen zijn de kwalificatie en het doorstromen naar de knock-out fase. Maar welke punten gelden nou voor welk seizoen en waar staat Nederland de komende seizoenen op de coëfficiëntenranglijst? In dit artikel blikken we alvast vooruit naar de komende jaren.

Punten over laatste vijf seizoenen

Het totaal aantal coëfficiëntpunten wordt berekent over de laatste vijf seizoenen. Dat betekent dat voor de huidige ranking de seizoenen 16/17, 17/18, 18/19, 19/20 en 20/21 bij elkaar op worden geteld. De score van Nederland:

16/1717/1818/1919/2020/21Totaal
9.1002.9008.6009.4003.80033.800

Voor Nederland betekent dit dat het seizoen 16/17 volgend jaar wegvalt en daarmee dus 9.100 punten. Belangrijke vraag: hoeveel punten vallen er bij de concurrentie weg volgend seizoen:

LandPunten
7. 🇷🇺 Rusland9.200
8. 🇧🇪 België12.500
9. 🇳🇱 Nederland9.100
10. 🇦🇹 Oostenrijk7.375
11. schotland-cl Schotland4.375
12. 🇺🇦 Oekraïne5.500

Coëfficiëntenranglijst 2022

Oostenrijk, Schotland en Oekraïne lopen in op Nederland. Daarentegen loopt Nederland in op België. Hoe ziet de stand er vooralsnog uit voor komend jaar?

LandPunten
7. 🇷🇺 Rusland28.015
8. schotland-cl Schotland25.750
9. 🇦🇹 Oostenrijk25.250
10. 🇳🇱 Nederland24.700
11. 🇺🇦 Oekraïne24.400
12. 🇷🇸 Servië21.875
13. 🇧🇪 België21.800

We kunnen onze pijlen voor de toekomst dus beter op Schotland en Oostenrijk richten dan op België. Al kunnen er in het huidige seizoen natuurlijk nog veel punten behaald worden. Daarnaast moet er ook rekening worden gehouden met het aantal deelnemers. Zo zal een vijfde Schotse club waarschijnlijk niet veel extra punten halen. Nu zijn bijv. Rangers en Celtic verantwoordelijk voor driekwart van de Schotse punten.

Toekomst: plaats 7 in zicht

Kijken we weer een seizoen verder, dan is plek 7 niet ondenkbaar. Het dramatische seizoen 17/18 (met in totaal slechts 2.900 punten) valt dan weg voor Nederland terwijl Rusland een goed seizoen (12.600) moet missen. Mocht Nederland dit- en volgend seizoen redelijk scoren op de coëfficiëntenranglijst dan is plaats 7 achter Engeland, Spanje, Duitsland, Italië, Frankrijk en Portugal reëel. Misschien kan Nederland tegen die tijd zelfs de aanval inzetten op de Portugezen. Maar ook hier geldt: de resultaten van dit- en volgend seizoen zijn hiervoor erg belangrijk.

Conference League

Er is nog iets waar we rekening mee moeten houden. De UEFA introduceert een derde Europees toernooi. Na de Champions-,en Europa- volgt er nu ook de Conference League. We hebben hier eerder al uitgebreid over geschreven. Wat veel voetbalfans nog niet weten: de nummer 3 van de Eredivisie stroomt komend seizoen in de derde kwalificatieronde van de Conference League in. Je leest het goed, niet de Europa League maar de Conference League. Het winnen van de KNVB beker krijgt daardoor nog meer waarde, met instroom in de Europa League play-offs als gevolg.

De UEFA heeft al een schema gedeeld waarin precies staat welke positie op de coëfficiëntenranglijst recht geeft op het aantal Europese plekken in de verschillende toernooien. De plaatsen 7, 8 en 9 leveren precies dezelfde plekken op:

  • Directe plaatsing CL (nummer 1)
  • Derde kwalificatieronde CL (nummer 2)
  • Play-off EL (bekerwinnaar)
  • Derde kwalificatieronde ECL (nummer 3)
  • Tweede kwalificatieronde ECL (nummer 4)

Bij plaats 10 op de coëfficiëntenlijst zit er een klein verschil in de instroom van de nummer 2 van de competitie, deze stroomt in de tweede i.p.v. derde kwalificatieronde van de CL in. En mocht de Champions League winnaar zich niet direct kwalificeren dan speelt de kampioen van plaats 11 play-offs i.p.v. directe plaatsing.

Mocht Nederland een keer zesde worden dan zijn de nummers 1 en 2 van de Eredivisie direct geplaatst voor het miljoenenbal en stroomt de nummer 3 in de derde kwalificatieronde in. Het zou mooi zijn als we de begin jaren 2000 weer kunnen herleven.