Na gisteravond zit de Champions League er voor deze week weer op. Als we de balans opmaken dan zijn er weinig redenen voor een polonaise. Shakhtar wist te stunten in Madrid, RB Salzburg en Lokomotiv Moskou deelden de punten en Ajax wist een verdiend resultaat niet uit het vuur te slepen. Mede door deze uitslagen is Nederland dit seizoen het, op Portugal na, slechts scorende land uit de top 11. Vanavond begint echter de groepsfase van de Europa League en daar is Nederland met drie teams goed in vertegenwoordigd. Vanzelfsprekend heeft de concurrentie vanavond ook veel ijzers in het vuur en zijn er vanavond dus veel punten te verdienen. Net als in de Champions League levert een overwinning 2.000 punten op, welke gedeeld moeten worden door het aantal Europees spelende teams uit het betreffende land (ook de al uitgeschakelde). Één voor één nemen we het programma van onze concurrenten onder de loep, maar uiteraard kijken we eerst naar de Nederlandse clubs.


Overzicht speelschema

TijdThuisUitUitslagen
18:55🇳🇱 PSV Granada1-2
18:55Napoli🇳🇱 AZ0-1
18:55🇦🇹 Rapid Wien Arsenal1-2
18:55🇧🇪 Standard LuikRangers0-2
18:55 Lech Poznan🇵🇹 Benfica2-4
21:00Dinamo Zagreb🇳🇱 Feyenoord0-0 (rust)
21:00🇵🇹 Sporting BragaAEK Athene1-0 (rust)
21:00 Leicester City🇺🇦 Zorya2-0 (rust)
21:00Tottenham Hotspur🇦🇹 LASK2-0 (rust)
21:00Ludogorets🇧🇪 Antwerp0-0 (rust)
21:00🇦🇹 Wolfsberger AC🇷🇺 CSKA Moskou1-1 (rust)
21:00Slovan Liberec🇧🇪 AA Gent1-0 (rust)

#9 🇳🇱 Nederland

Net als vorig seizoen heeft Nederland ook dit jaar 3 clubs actief in de groepsfase van de Europa League. Ook dit jaar zijn dat AZ, Feyenoord en PSV. Toentertijd haalde alleen AZ de volgende ronde, dit jaar hopen we op meer succes. Na de loting kunnen we stellen dat AZ een hele lastige opgave heeft om bij de bovenste twee te eindigen. Voor PSV en Feyenoord moet het halen van de volgende ronde eenvoudiger zijn. Vanavond trappen PSV en AZ beide af om 18.55 uur. De Eindhovenaren ontvangen in eigen huis de nummer 6 uit Spanje, Granada. AZ reist, met een uitgedunde selectie, af naar Italië voor hun uitwedstrijd tegen Napoli. Van het in een goede vorm verkerende PSV mag verwacht worden dat zij het stugge Granada kunnen verslaan. AZ wacht zo gezegd een lastige opgave. Napoli wist dit seizoen al haar wedstrijden te winnen. Dit weekend zelfs met 4-1 van Atalanta Bergamo. Kleine kanttekening is wel dat het niet komen opdagen voor hun wedstrijd tegen Juventus leidde tot een reglementaire 3-0 nederlaag en 1 punt aftrek. Feyenoord speelt vanavond om 21.00 uur direct een belangrijke wedstrijd, uit tegen Dinamo Zagreb. Vorig jaar gingen alle uitwedstrijden verloren. Vanavond zal een resultaat zeer gewenst zijn.

#8 🇧🇪 België

Ook onze Zuiderburen zijn vertegenwoordigd met drie clubs. Antwerp was als Belgische bekerwinnaar direct geplaats voor de groepsfase, Standaad Luik wist twee voorrondes te overleven en KAA Gent verloor de play-offs van de Champions League. Om 18.55 uur is het Standard wie als eerste aftrapt. Dat doen zij in eigen huis tegen Rangers FC, dat dit weekend nog met 0-2 van Celtic wist te winnen. Gorep D wordt gecomplementeerd door Benfica en Lech Poznan en belooft dus een spannende poule te worden. Om 21.00 uur beginnen Antwerp en KAA Gent aan hun uitwedstrijd. Antwerp moet naar Bulgarije en treft met Ludogorets en ploeg die net als zijzelf meedraaien in de top van de competitie. KAA Gent hoeft minder ver te reizen en speelt tegen het Tsjechische Slovan Liberec. De Belgen zijn terug te vinden in de onderste regionen van de competitie en de Tsjechen doen bovenin mee. Voor België staat er dus 1 mooie thuiswedstrijd en 2 lastige uitwedstrijden op het programma.

#10 🇦🇹 Oostenrijk

Net als Nederland (#9) en België (#8) heeft ook nummer 10 Oostenrijk drie clubs actief in de groepsfase. Alle drie staan ze vanavond voor een hels karwei. Om 18.55 uur begint de Oostenrijkse voetbalavond met een thuiswedstrijd voor Rapid Wien tegen Arsenal. Dundalk en Molde FK zijn de andere twee teams in groep B en tegen deze tegenstanders zal Rapid Wien op papier meer kans moeten hebben. Om 21.00 uur speelt LASK ook tegen een Engelse opponent. Voor hen staat er een uitwedstrijd tegen Tottenham Hotspur op het programma. LASK heeft in de voorrondes Sporting Portugal weten te verslaan en vorig jaar hebben zij ook al een aantal knappe prestaties neergezet. Echter zullen de Spurs normaliter een maatje te groot zijn. Tegelijkertijd trapt Wolfsberger AC af voor hun thuiswedstrijd tegen CSKA Moskou. Dit is de andere wedstrijd uit de groep van Feyenoord. Vooraf zou je zeggen dat de Oostenrijkers de zwakste broeder is uit deze groep. Al kan de huidige nummer 9 uit Oostenrijk, de nummer 3 uit Rusland misschien wel verrassen.

#11 🇺🇦 Oekraïne

Met Dinamo Kiev en Shaktar Donetsk is Oekraïne goed vertegenwoordigd in de Champions League. In de Europa League moeten ze het met slechts 1 deelnemer doen, Zorja Loegansk. Als nummer 3 in de Oekraïense competitie waren zij rechtstreeks geplaats voor de groepsfase. De overige teams werden uitgeschakeld in de voorrondes. Aan Zorja de zware taak om op de donderdagavonden punten te verzamelen. Dit begint vanavond met een uitwedstrijd om 21.00 uur tegen Leicester City. In een groep met verder AEK Athene en Sporting Braga lijkt het er niet op dat de Oekraïners een grote rol van betekenis gaan spelen.

#6 🇵🇹 Portugal & #7 🇷🇺 Rusland

Voor de Portugese clubs verloopt het Europese seizoen nog niet zoals gehoopt. Zoals eerder gezegd zijn zij het slechtst scorende land uit de top 11. Met Benfica en Sporting Braga hebben zij wel twee sterke teams in de groepsfase van de Europa League. Om 18.55 uur speelt Benfica uit tegen Lech Poznan uit Polen en om 21.00 uur wacht Braga een thuiswedstrijd tegen AEK Athene.

Rusland vaardigt slechts 1 club af in de groepsfase van de Europa League, maar is met 3 teams in de Champions Laegue goed vertegenwoordigd. Zoals vermeld speelt CSKA Moskou vanavond om 21.00 uur uit tegen Wolfsberger AC in dezelfde groep als Feyenoord.

Het wordt dus weer genieten vanavond met voor zowel Nederland als België als Oostenrijk, drie wedstrijden om in de gaten te houden. Uiteraard wordt er het hardst gejuicht voor eerst AZ en PSV en later op de avond voor Feyenoord. Mochten negen wedstrijden niet genoeg zijn, dan kan je altijd nog een blik werpen op de wedstrijden van Benfica, Sporting Braga en Zorja Loegansk.

Wordt vervolgd.