Gisteren begon dan eindelijk de Champions League. Met veel doelpunten en toch al een aantal verrassende uitslagen werd de kijker verwend. Op het gebied van de coëfficiënten was het voor Nederland een redelijke dag. Rusland zag Zenit verliezen en Krasnodar gelijk spelen en pakte zo slechts 0.167 punt. Namens Oekraïne verloor Dinamo Kiev niet geheel onverwacht van Juventus en alleen België deed goede zaken door de winst van Club Brugge tegen Zenit in Rusland. De voorsprong van België is hierdoor opgelopen naar 1.100 punt. Vanavond begint voor Nederland de Champions League dan ook pas echt, wanneer Ajax in actie komt. De Amsterdammers ontvangen thuis Liverpool, één van de beste teams van dit moment, en dat belooft een hels karwei te worden. Naast Ajax komen ook de concurrenten Oostenrijk, Oekraïne en, lange termijn concurrent, Portugal aan bod.

🇳🇱 Ajax – Liverpool

Doordat de Belgen gisteren weer 0.400 punt mochten bijschrijven en de voorsprong op Oostenrijk slechts 0.775 punt bedraagt, zal een resultaat vanavond gewenst zijn. Met het wegvallen van seizoen 16/17 zullen de Oostenrijkers met de huidige stand de lachende derde zijn om plaats 8. Aan Ajax de taak om vanaf 21.00 uur hun beste spel op de mat te leggen om Liverpool te verslaan. Het elftal van Klopp moet het doen zonder Van Dijk, Thiago, Allison en Matip en zijn dus enigszins verzwakt. De laatste drie wedstrijden van Liverpool werden of verloren of eindigde in een gelijkspel. De Amsterdammers wonnen op haar beurt dit weekend eenvoudig van koploper Heerenveen en moeten het vanavond alleen zonder Antony doen. Vorig seizoen wist Ajax slechts 1 thuiswedstrijd te winnen in de groepsfase. Vanavond zien we dat graag geëvenaard worden al wordt dat ook tegen een verzwakt Liverpool een hele pittige opgave.

Real Madrid – 🇺🇦 Shakhtar Donetsk

Had Dinamo Kiev gisteren met een thuiswedstrijd tegen Juventus al een lastige opgave. Daar wordt het de andere OekraÏnse ploeg nog moeilijker gemaakt met een uitwedstrijd tegen Real Madrid. De Koninklijke zijn elk jaar 1 van de favorieten om het kampioenenbal te winnen en dat zal dit jaar niet anders zijn. Van het weekend liepen zij wel tegen hun eerste nederlaag van dit seizoen aan, 0-1 thuis tegen Cadiz. Shakhtar is dit seizoen nog ongeslagen, maar staat toch op een voor hun doen onwennige 3e plaats. De ploegen troffen elkaar 2 keer eerder in de Champions League. Beide keren won Real Madrid en werd er volop gescoord. OekraÏne staat vooralsnog op een veilige achterstand en als Real vanaf 18.55 uur voldoet aan de verwachtingen blijft die achterstand in ieder geval net zo groot.

🇦🇹 RB Salzburg – 🇷🇺 Lokomotiv Moskou

Ook vanavond weer een heuse concurrentenkraker, maar dit keer is de voorkeur duidelijker. Oostenrijk is al jaren een geduchte concurrent en dat zal voorlopig zo blijven. De Nederlandse voorsprong bedraagt 0.775 punt en kan in het slechtste geval worden teruggebracht tot 0.375 punt. Dan moet Salzburg wel zien te winnen van Lokomotiv Moskou. Salzburg staat al jaren eenzaam aan de top in eigen land en is dit seizoen ook nog ongeslagen. Lokomotiv behoort sinds twee seizoenen weer tot de Russische top en doet ook dit seizoen weer bovenin mee. Rusland is de Champions League gisteren echter niet goed begonnen en ook vanavond is het geen uitgemaakte zaak. Beide ploegen troffen elkaar nog nooit eerder in een officieel duel en om 18.55 uur vindt er dus een primeur plaats.

Manchester City – 🇵🇹 FC Porto

Om Portugal hoeven wij ons voorlopig nog niet te bekommeren. Echter geldt voor hen net als voor Rusland dat met het wegvallen van seizoen 17/18, hun voorsprong nagenoeg verdwenen is met de huidige stand. Portugal heeft naast Porto nog slechts twee andere clubs actief in Europa en met de wedstrijd van vanavond is de verwachting niet dat zij punten gaan verzamelen. Manchester City is de grote favoriet vanavond in eigen huis. De ploeg van Pep Guardiola zal ook dit seizoen het winnen van de Champions League als grootste doel hebben gemarkeerd. In de competitie gaat het voor beide teams nog niet van een leien dakje, met 7 punten uit 4 wedstrijden. Waar de Engelsen daarmee de 11e plaats bezetten daar staan de Portugezen op een 2e plaats. Beide vorige ontmoetingen werden gewonnen door Manchester City en vanavond komt daar vanaf 21.00 uur waarschijnlijk een derde overwinning bij.

Vanavond belooft het voor Nederland en onze concurrentie een hels karwei te worden om punten te verzamelen. De Oostenrijkse club RB Salzburg heeft het op papier het makkelijkst. Van Ajax wordt er een klein wonder verwacht, maar de vele afwezigen maakt dat wonder wel een stukje reëler. Voor Shakhtar en Porto lijkt het een onbegonnen zaak. Verder komen vanavond onder andere de titelhouder Bayern München en de verrassing van vorig seizoen Atalanta Bergamo aan bod. Er is dus weer voetbal genoeg. Wordt vervolgd.