Een bomvol programma vandaag! Om 17:00 uur wordt er geloot voor de groepsfase van de Champions League met Ajax in Pot 2. Check het overzicht van de CL potindeling om te zien welke clubs Ajax kan loten.

Tevens worden vanavond de laatste Europese kwalificatiewedstrijden van dit seizoen gespeeld. Met maar liefst 21 wedstrijden in de play-offs van de Europa League is er heel de avond voetbal te zien. Een overzicht:

Voor Nederland komt vanavond PSV in actie en ook de concurrenten komen aan bod. Gisteravond was op zijn zachtst gezegd geen goede avond voor Nederland, met de plaatsing van RB Salzburg en Krasnodar. Aan PSV de taak om de opgelopen schade goed te maken. Dan moeten de Eindhovenaren wel zien af te rekenen met Rosenborg, in Noorwegen. Vanavond staan er niet alleen 0.200 coëfficiëntenpunt op het spel, maar ook plaatsing voor de Europa League en dus minimaal zes duels in de groepsfase. Bij een nederlaag betekent het einde Europese avontuur en kunnen er dus geen punten meer worden verzameld. Mede hierdoor zien wij de concurrentie vanavond graag verliezen. Onder de tabel hebben we per wedstrijd een korte vooruitblik geschreven.

#LandCoëfpuntenVerschil
8🇧🇪 België32.500-0.600
9🇳🇱 Nederland31.900
10🇦🇹 Oostenrijk31.125+0.775
Bekijk ook de complete coëfficiëntenranglijst

Programma Europa League NL + concurrenten

TijdThuisUit
19:00🇳🇴 Rosenborg🇳🇱 PSV
19:00🇧🇪 Charleroi🇵🇱 Lech
20:00🇧🇪 Standard Luik🇭🇺 Fehérvár
20:45schotland-cl Rangers🇹🇷 Galatasaray
21:00🇵🇹 Rio Ave🇮🇹 AC Milan
21:00🇵🇹 Sporting CP🇦🇹 LASK
Bekijk hier het complete Europa League kwalificatie programma

Rosenborg BK – 🇳🇱 PSV

Zoals gezegd is het eerst de taak aan PSV om zich te plaatsen, om 19.00 uur trappen zij af in Noorwegen. PSV kan de vierde Nederlandse club zijn die zich na Ajax, AZ en Feyenoord plaatst voor de groepsfase van de CL/EL. Dat zou betekenen dat Nederland ten minste nog 24 Europese wedstrijden in actie komt. Dat zijn potentieel heel veel punten. Het belooft echter geen gemakkelijke avond te worden voor de ploeg van trainer Schmidt. De Noren zijn al tien wedstrijden op rij ongeslagen en hebben al 3 kwalificatierondes weten te overleven. Vorig jaar troffen beide ploegen elkaar in de groepsfase van de Europa League. Uit wist PSV met 1-4 te winnen en thuis kwamen de Eindhovenaren niet verder dan 1-1. Rosenborg BK heeft dan wel het thuisvoordeel, maar toch moet PSV kwaliteit genoeg hebben om te zegevieren.

🇧🇪 Charleroi – Lech Poznan

De eerste van de twee Belgische ploegen die vanavond in actie komt is Charleroi om 19.00 uur. Mochten beide ploegen winnen dan is de grootste concurrent om plaats 8 met alle vijf de ploegen actief in een groepsfase. Charleroi treft met een thuisduel tegen Lech Poznan een te nemen horde. Afgelopen weekend speelde de Belgische ploeg voor het eerst gelijk, hiervoor hadden zij al hun wedstrijden gewonnen. In de vorige ronde werd er pas na verlenging gewonnen van Partizan Belgrado. Lech Poznan heeft al drie voorrondes moeten doorlopen. Alle wedstrijden werden ruim gewonnen zonder ook maar 1 tegengoal te incasseren. De Poolse formatie mag deze reeks best in stand houden.

🇧🇪 Standard Luik – FC Fehérvár

Om 20.00 uur trapt de tweede Belgische ploeg af. Standard ontvangt in eigen huis het Hongaarse FC Fehérvár. De Belgische clubs hebben betreft de loting dus niets te klagen. Standard wist in de vorige ronde het onbekende Vojvodina met de grootst mogelijke moeite te verslaan. Er moest zelfs een verlenging aan te pas komen om tot een beslissing te komen. De Hongaren wisten op hun beurt in de vorige ronde Stade Reims te verrassen. Na 120 minuten was er niet gescoord en moesten er penalty’s aan te pas komen. In de ronde daarvoor hadden zij al afgerekend met Hibernians in Schotland. Kunnen de Hongaren dat kunststukje nog 1 keer evenaren?

Rangers FC – 🇹🇷 Galatasaray

Voor de Turken verlopen de Europese duels vooralsnog dramatisch. In de vorige ronde werden Alanyaspor en Besiktas al uitgeschakeld en vanavond wacht Galatasaray een zware opgave. Rangers FC wist Europees al twee keer ruim te winnen in een uitwedstrijd, met in de vorige ronde een geflatteerde 0-4 overwinning op Willem II. De Schotten zijn op dit moment de trotse lijstaanvoerder in de Schotse competitie en lijken dit seizoen echt mee te gaan doen om de titel. De Turken zijn vooralsnog ook nog ongeslagen. Beide landen strijden vooralsnog om plaats 12 en vormen weinig gevaar.

🇵🇹 Sporting Portugal – 🇦🇹 LASK Linz

Oostenrijk heeft met de overwinning van RB Salzburg gisteren hele goede zaken gedaan. De achterstand op Nederland bedraagt nog maar 0.775 punt. Op de lange termijn is de zesde plaats van Portugal een haalbaar doel, maar vooralsnog kan Nederland zich beter richten op België (#8) en Oostenrijk (#10). Aan Sporting Portugal de taak om LASK vanavond uit te schakelen. In eigen huis trappen de Portugezen vanavond af om 21.00 uur. Vorig jaar troffen beide ploegen elkaar ook. Toen in de groepsfase van de Europa League. De Portugezen waren thuis met 2-1 te sterk en de Oostenrijkers wisten hun thuiswedstrijd met 3-0 te winnen. Beide teams zijn dit seizoen nog ongeslagen en daar gaat dus veranderingen in komen. Voor Nederland zou het gunstig zijn als de reeks van LASK Linz beëindigd wordt.

🇵🇹 Rio Ave – AC Milan

De tweede Portugeze club ontvangt vanavond met AC Milan een tegenstander van een ander kaliber. De Italianen wisten, zij het moeizaam, al twee kwalificatierondes te overleven en daarnaast wonnen zij beide competitiewedstrijden. Rio Ave heeft ook nog niet verloren dit seizoen, echter werden beide competitiewedstrijden gelijk gespeeld en wisten zij Beşiktas ‘pas’ na penalties uit te schakelen. Zoals gezegd is plaats 6 op termijn een haalbaar doel en zodoende zien we AC Milan vanavond graag, vanaf 21.00 uur, haar faam waar maken.

Vanaf 19.00 uur tot en met ten minste 22.45 uur is er dus weer voldoende voetbal om in de gaten te houden. De avond wordt afgetrapt door PSV. Als zij weten te winnen kunnen we rustig achterover leunen en hopen dat onze concurrentie misstappen begaan. Onze grootste interesse gaat dan uit naar Charlerio, Standard Luik en LASK Linz.

🇮🇪 Dundalk – 🇫🇴 KÍ Klaksvík

Nóg een wedstrijd om in de gaten te houden: het Ierse Dundalk tegen KÍ uit Faeröer. Waarom? Omdat het voor het eerst in de geschiedenis kan voorkomen dat een club uit de Faeröer eilanden zich kan plaatsen voor de groepsfase een Europees toernooi.

Gevolgen voor potindeling AZ, Feyenoord & PSV

PSV is al zeker van Pot 2 en -AZ en Feyenoord van Pot 3 (zie complete overzicht) Kunnen deze Nederlandse clubs nog een pot omhoog voor de loting van de Europa League vrijdag om 13:00 uur? Theoretisch wel!

PSV heeft de grootste kans om een pot te stijgen. Van de volgende vier clubs: Tottenham, FC Basel, Sporting CP en FC Kopenhagen moeten er dan twee verliezen. Gezien de tegenstand zou dit bij de laatste twee clubs mogelijk moeten zijn. Promotie van Pot 2 naar 1 zou betekenen dat de Eindhovenaren o.a. Arsenal, Napoli, Bayer Leverkusen en Villarreal ontlopen in de groepsfase van de EL.

Voor AZ & Feyenoord wordt het een lastiger verhaal. Er zouden dan 10 & 11 clubs boven de twee Nederlandse clubs qua clubcoëfficiënt uitgeschakeld moeten worden. De kans dat, dat gaat gebeuren is zeer klein.

Wordt vervolgd…