Sinds het verdwijnen van de Intertoto Cup in 2009 keert er in het seizoen 2021/22 een derde Europese toernooi terug: de Europa Conference League. Het toernooi zal wat betreft de groepsfase plek bieden aan 32 clubs. Dit betekent echter niet dat er 32 extra plekken komen in de Europese hoofdtoernooien. Het aantal plekken in de Europa League wordt namelijk teruggeschroefd van 48 naar 32. Het niveau van de Europa League wordt hierdoor opgekrikt.

Het huidige Europa League seizoen zal het laatste seizoen zijn met een ‘Round of 32’ na de groepsfase. Echter blijft er plek in de knock-out fase van de Europa League voor de nummers 3 in de groepsfase van de Champions League. Er wordt namelijk een ‘preliminary knockout round’ gecreëerd. In deze ronde nemen de nummers 3 in de Champions League het op tegen de nummers 2 in de Europa League om uit te maken welke 8 teams het op gaan nemen tegen de 8 groepswinnaars van de Europa League in de achtste finales van de Europa League. Dit concept wordt gekopieerd naar de Europa Conference League, een 3e plek in de groepsfase van de Europa League levert in dat geval dus overwintering op. Bovendien is de winnaar van de Europa Conference League verzekerd van een plek in de Europa League van het volgende seizoen.

Gevolgen voor Nederlandse clubs

Ondanks de 16 extra plekken in de Europese hoofdtoernooien blijft het aantal Nederlandse tickets beperkt tot 5.

PlaatsDeelname
#1 EredivisieGroepsfase Champions League
#2 Eredivisie 2e kwalificatieronde Champions League
#3 Eredivisie3e kwalificatieronde Conference League
Play-off winnaar Eredivisie2e kwalificatieronde Conference League
KNVB BekerwinnaarPlay-off Europa League
Plaatsing Europese toernooien voor Nederlandse clubs (uitgaande van de huidige 10e plaats op de UEFA-ranking)

Voor de kampioen veranderd er niets, in de huidige en in de toekomstige situatie plaats deze zich direct voor de Champions League. De gevolgen voor de nummer 2 van de Eredivisie blijven grotendeels onveranderd. Wanneer deze club verliest in de 2e kwalificatieronde van de Champions League volgt er een herkansing in de 3e voorronde van de Europa League, dit blijft in de nieuwe situatie het geval. Wordt deze ronde echter ook niet overleefd ontstaat er met de Play-Off ronde van de Conference League een extra ontsnappingsroute voor Europees voetbal. De nummer 3 van de Eredivisie en de Play-Off winnaar moeten beide nog even veel voorrondes afleggen als voorheen (2, respectievelijk 3). Echter moeten zij deze even lange weg afleggen om niet de Europa League te bereiken maar slechts de Conference League. Voor deze clubs is er dus een duidelijke afwaardering van het Europees perspectief. De bekerwinnaar zal, in plaats van directe plaatsing, de Play-Off ronde moeten overleven om zich te verzekeren van Europa League voetbal. Hier staat tegenover dat deze Europa League van een hoger niveau zal zijn en dat bij een verlies in deze Play-Off de bekerwinnaar zich mag opmaken voor de groepsfase van de Conference League, zonder extra voorrondes.

Belang van de negende plek

Er zit wel degelijk een belangrijk verschil tussen plek 9 en 10 op de UEFA-ranking. De nummer 2 in de competitie van nummer 9 plaatst zich namelijk voor de 3e kwalificatieronde van de Champions League. Los van het feit dat dit een kortere route richting de Champions League biedt heeft het een bijkomstig voordeel. Mocht er verloren worden in deze kwalificatieronde, is de groepsfase van de Europa League al binnen. De nummer 2 in de competitie van de nummer 10 is genoodzaakt om bij een verlies in de 2e kwalificatieronde zich te melden in de voorronde van de Europa League en misschien zelfs in de voorronde van de Conference League. Kortom, als Nederland op plek 10 staat is de nummer 2 niet eens verzekerd van de Conference League, laat staan de Europa League. Verzekert Nederland zich van de 9e plek, is onze nummer 2 in ieder geval zeker van Europa League voetbal.

Intertoto Cup

Sinds 1995 werd de Intertoto cup georganiseerd door de UEFA. In de 14 seizoenen is er nooit een Nederlandse winnaar geweest. Heerenveen haalde in 2003 de finale maar moest het hierin afleggen tegen Villarreal. Het nieuwe 3e Europese clubtoernooi biedt naar alle waarschijnlijkheid meer kans voor Nederlandse teams om ver te geraken in een Europees toernooi.