Sinds het verdwijnen van de Intertoto Cup in 2009 keert er in het seizoen 2021/22 een derde Europese toernooi terug: de Europa Conference League. Het toernooi zal wat betreft de groepsfase plek bieden aan 32 clubs. Dit betekent echter niet dat er 32 extra plekken komen in de Europese hoofdtoernooien. Het aantal plekken in de Europa League wordt namelijk teruggeschroefd van 48 naar 32. Het niveau van de Europa League wordt hierdoor opgekrikt.

Het huidige Europa League seizoen zal het laatste seizoen zijn met een ‘Round of 32’ na de groepsfase. Echter blijft er plek in de knock-out fase van de Europa League voor de nummers 3 in de groepsfase van de Champions League. Er wordt namelijk een ‘preliminary knockout round’ gecreëerd. In deze ronde nemen de nummers 3 in de Champions League het op tegen de nummers 2 in de Europa League om uit te maken welke 8 teams het op gaan nemen tegen de 8 groepswinnaars van de Europa League in de achtste finales van de Europa League. Dit concept wordt gekopieerd naar de Europa Conference League, een 3e plek in de groepsfase van de Europa League levert in dat geval dus overwintering op. Bovendien is de winnaar van de Europa Conference League verzekerd van een plek in de Europa League van het volgende seizoen.

Gevolgen voor Nederlandse clubs

Ondanks de 16 extra plekken in de Europese hoofdtoernooien blijft het aantal Nederlandse tickets beperkt tot 5.

PlaatsDeelname
#1 EredivisieGroepsfase Champions League
#2 Eredivisie 2e kwalificatieronde Champions League
#3 Eredivisie3e kwalificatieronde Conference League
Play-off winnaar Eredivisie2e kwalificatieronde Conference League
KNVB BekerwinnaarPlay-off Europa League
Plaatsing Europese toernooien voor Nederlandse clubs (uitgaande van de huidige 10e plaats op de UEFA-ranking)

Voor de kampioen veranderd er niets, in de huidige en in de toekomstige situatie plaats deze zich direct voor de Champions League. De gevolgen voor de nummer 2 van de Eredivisie blijven grotendeels onveranderd. Wanneer deze club verliest in de 2e kwalificatieronde van de Champions League volgt er een herkansing in de 3e voorronde van de Europa League, dit blijft in de nieuwe situatie het geval. Wordt deze ronde echter ook niet overleefd ontstaat er met de Play-Off ronde van de Conference League een extra ontsnappingsroute voor Europees voetbal. De nummer 3 van de Eredivisie en de Play-Off winnaar moeten beide nog even veel voorrondes afleggen als voorheen (2, respectievelijk 3). Echter moeten zij deze even lange weg afleggen om niet de Europa League te bereiken maar slechts de Conference League. Voor deze clubs is er dus een duidelijke afwaardering van het Europees perspectief. De bekerwinnaar zal, in plaats van directe plaatsing, de Play-Off ronde moeten overleven om zich te verzekeren van Europa League voetbal. Hier staat tegenover dat deze Europa League van een hoger niveau zal zijn en dat bij een verlies in deze Play-Off de bekerwinnaar zich mag opmaken voor de groepsfase van de Conference League, zonder extra voorrondes.

Belang van de negende plek

Er zit wel degelijk een belangrijk verschil tussen plek 9 en 10 op de UEFA-ranking. De nummer 2 in de competitie van nummer 9 plaatst zich namelijk voor de 3e kwalificatieronde van de Champions League. Los van het feit dat dit een kortere route richting de Champions League biedt heeft het een bijkomstig voordeel. Mocht er verloren worden in deze kwalificatieronde, is de groepsfase van de Europa League al binnen. De nummer 2 in de competitie van de nummer 10 is genoodzaakt om bij een verlies in de 2e kwalificatieronde zich te melden in de voorronde van de Europa League en misschien zelfs in de voorronde van de Conference League. Kortom, als Nederland op plek 10 staat is de nummer 2 niet eens verzekerd van de Conference League, laat staan de Europa League. Verzekert Nederland zich van de 9e plek, is onze nummer 2 in ieder geval zeker van Europa League voetbal.

Intertoto Cup

Sinds 1995 werd de Intertoto cup georganiseerd door de UEFA. In de 14 seizoenen is er nooit een Nederlandse winnaar geweest. Heerenveen haalde in 2003 de finale maar moest het hierin afleggen tegen Villarreal. Het nieuwe 3e Europese clubtoernooi biedt naar alle waarschijnlijkheid meer kans voor Nederlandse teams om ver te geraken in een Europees toernooi.

Author

Ik heb lang gedacht dat ik de enige ter wereld was die zich interesseerde voor de UEFA coëfficiënten. Ik volg de Nederlandse prestaties in Europa dan ook op de voet met alle ranglijsten bij de hand.

16 Comments

 1. Levert een overwinning (of gelijkspel) in de groepsfase Conference League evenveel punten op als in de EL & CL?

  • Frank Reply

   Dit heeft de UEFA nog niet bekend gemaakt, uiteraard houden we dit in de gaten!

  • PSV komt dit seizoen nog goed weg na de 4de plaats van het afgelopen seizoen. Nu kan er gewoon EL gespeeld worden, dat is nu dus afgelopen. Voor mijn eigen club, AZ, zijn er zowel voor als Nadelen, zo kunnen we met de 4de plek geen EL meer spelen. Maar kunnen we het misschien wel verschoppen in de Conference League.

   Gaan er ook tickets naar Engelse/Spaanse/Italiaanse clubs in die nieuwe competitie? Een Tottenham of AC Milan zijn meteen favoriet.

   • Frank Reply

    De topcompetities (plek 1-5) leveren 1 club aan de Conference League. Zij stromen in in de play-offs en hoeven dus maar 1 voorronde te overleven.

    • Volgens mij worden de landen die op de ranglijst t/m 15 staan toegelaten voor de nieuwe europa league

     • Jup. Alleen de landen 1 tm 15 hebben een of meerdere tickets voor de Europa League maar er komt natuurlijk ook veel uitstroom uit de Champions League. Dus de landskampioenen van de landen 16 en lager zullen ook deelnemers leveren.

      Maar alle nummers 2 en bekerwinnaars stromen nu direct in tijdens de voorronde Conférence League

   • Wat lul jij nou man hahah AC Milan speelt vanaf nu standaard Champions League mark my words

 2. Pingback: Waar staat Nederland volgend seizoen op de coëfficiëntenranglijst?

 3. Pingback: Coëfficiënten Matchday (25 nov) - UEFA Coëfficiënten

 4. Ik snap niet waarom NL de beker winnaar dan naar de EL zou sturen. Dan krijg je doorgaans een minder sterke ploeg in de EL (utrecht / WII / Heracles / etc) en een relatief sterke en stabiele ploeg (top / subtop) in de Conference league. Heel dom van de KNVB wanneer een van je doelstellingen het behalen van coëfficiënten punten zou moeten zijn. En een eerlijke en competitieve plek in de Europese competities.

  • Frank Reply

   Helaas gaat niet de KNVB maar de UEFA hierover. Al denk ik dat de KNVB dit ook zo zou willen om het bekertoernooi zo aantrekkelijk mogelijk te houden. Als de bekerwinnaar in de top 2 eindigt schuift het EL-ticket natuurlijk door naar plek 3.

  • Het bekertoernooi gaat dus belangrijker worden dan plek 3 in de competitie.

   Het bekertoernooi krijgt hiermee dus een opwaardering waar in de competitie eigenlijk alleen de eerste 2 plekken interessant zijn.

   Dit gaat de competitie naar mijn gevoel niet goed doen.

   Heb je geen zicht op plek 1 of 2 dan alles vol op de beker met het risico dat je aan het einde van het seizoen met lege handen staat.

   Dit lijkt mij het begroten van je budget voor een seizoen alleen maar moeilijker te maken.

Write A Comment