Vanavond staat er een knotsgekke avond voor de deur met een overvol voetbalprogramma. Nadat gisteravond gunstig is verlopen door de nederlaag van het Belgische KAA Gent, hoopt Nederland vanavond nog betere zaken te doen. Op het programma staan vanavond maar liefst 34 wedstrijden in de derde voorronde van de Europa League, deze ronde gaat over 1 wedstrijd. Hiervan zijn er 12 wedstrijden van belang voor de coëfficiëntenstrijd. Wanneer we de in een bloedvorm verkerende Schotse clubs meetellen zijn dit er zelfs 14. Voor Nederland komt vanavond om 19.00 uur PSV in actie en achtereenvolgens begint Willem II om 21.00 aan hun wedstrijd. Bij 2 overwinningen kan Nederland 0.600 punt bijschrijven. De achterstand op België bedraagt 0.400 punt en in het meest gunstige geval kunnen we die dus passeren. Dan moeten beide Belgische clubs vanavond wel verliezen. Verder komen vanavond clubs uit Portugal (2), Rusland (1), Oostenrijk (1), Turkije (3), OekraÏne (2) en Schotland (4) in actie.

🇳🇱 Nederland

Voordat Nederland naar de concurrentie mag kijken moeten eerst zelf de punten worden binnengehaald. Op papier mag dat voor PSV geen probleem zijn wanneer zij tegen het nietige NS Mura mogen aantreden in Slovenië. Mura heeft wel al twee voorrondes weten te overleven en is in de competitie na 4 wedstrijden nog ongeslagen. Voor PSV is dit de eerste Europese wedstrijd nadat ze beide competitiewedstrijden winnend heeft weten af te sluiten. Het mooiste Nederlandse affiche van vanavond vindt echter om 21.00 uur plaats met een wedstrijd tussen Willem II en Rangers FC. De gevallen Schotse grootmacht die onder leiding van Steven Gerard de weg omhoog weer is ingeslagen komt op bezoek in Tilburg. Geen gemakkelijke opgave voor de Tilburgers, maar het thuisvoordeel maakt dit geen onmogelijke zaak. Zoals gezegd staat er 0.600 punt op het spel vanavond die worden behaald als PSV ‘gewoon’ haar wedstrijd wint en als Willem II weet te stunten tegen de Rangers.

🇧🇪 België

Samen met onze zuiderburen is Nederland verwikkeld in een strijd om plaats 8. België heeft vanavond ook twee ijzers in het vuur met Charleroi en Standard Luik. Bij beide confrontaties gaat het om een clash tussen België en Servië. Charleroi trapt de avond voor België om 19.00 uur af met een thuiswedstrijd tegen Partizan Belgrado. Om 20.00 uur ontvangt Standard Luik het onbekende Vojvodina. Voor Charleroi wordt dit de eerste Europese wedstrijd van dit seizoen. In de competitie kennen zij een droomstart met 18 punten uit 6 wedstrijden. Standard bezet in de competitie de tweede plaats achter Charleroi en wist in de vorige kwalificatieronde al af te rekenen met Bala Town uit Wales. Beide clubs hebben het thuisvoordeel en ontvangen een tegenstander die beide meedraaien in de top van de Servische competitie. Het zal natuurlijk gunstig zijn als beide Belgische clubs worden uitgeschakeld, maar echt aannemelijk is dat niet.

🇵🇹 Portugal

Net als België en Nederland komen er voor Portugal twee clubs uit. Portugal staat op beide landen een straatlengte voor, maar met het wegvallen van seizoen ‘17/’18 worden de verschillen een stuk kleiner. Zodoende zou het prettig zijn als Rio Ave vanavond wordt uitgeschakeld in Istanbul, tegen het Turkse Besiktas. Deze wedstrijd begint om 19.00 uur. 2 uur later speelt Sporting Portugal een thuiswedstrijd tegen het Schotse Aberdeen. Voor Sporting zal dit de allereerste officiële wedstrijd van het seizoen zijn. Rio Ave heeft er al een competitiewedstrijd en een kwalificatiewedstrijd opzitten, met 1 punt en het bereiken van de volgende ronde is dat ze prima afgegaan.

🇷🇺 Rusland

De voorsprong van Rusland op Nederland is nog steeds aanzienlijk. Vanavond komt er maar 1 Russisch team in actie om punten te verzamelen. De Russen hebben met de uitschakeling van Dinamo Moskou in de vorige ronde al 1 team verloren en daar ziet Nederland graag een tweede bijkomen. Dan moet FK Rostov vanavond wel verliezen van Maccabi Haifa uit Israël, deze pot begint om 18.30 uur. De Israëliërs hebben al twee rondes weten te overleven. Rostov is pas in de derde voorronde ingestroomd en staat, met 11 punten uit 7 wedstrijden, in de middenmoot van de Russische competitie.

🇦🇹 Oostenrijk

Op plaats 10, één plek achter Nederland, staat Oostenrijk. Met een voorsprong van 1.675 punt is de marge ruim. Tel daar bij op dat TSV Hartberg vorige week al is uitgeschakeld en we hoeven even niet naar beneden te kijken. Toch zien we LASK vanavond graag worden uitgeschakeld. Al is het alleen maar, omdat zij vorig jaar (mede)verantwoordelijk waren voor de uitschakeling van zowel AZ als PSV. De hoop is gevestigd op Dunajská Streda uit de gelijknamige stad in Slowakije. De Slowaken hebben dit jaar al hun wedstrijden gewonnen. Uit de eerste 7 competitiewedstrijden werd het maximaal aantal punten behaald en ook wisten zij al twee kwalificatierondes te overleven. Kan deze reeks worden volgehouden met nog een overwinning? De wedstrijd begint om 20.30 uur.

🇹🇷 Turkije, 🇺🇦 Oekraïne en schotland-cl Schotland

Is de marge op Oostenrijk al ruim, daar is de marge op Turkije (11e op 3.300), Oekraïne (12e op 3.600) en Schotland (13e op 4.375) nog ruimer. Bekijk hier de volledige ranglijst. Aan het eind van dit seizoen vervalt echter seizoen ‘16/’17 en dat brengt de nummer 12 en 13 gevaarlijk dichtbij. Vooral de Schotten kunnen vanavond goede zaken doen, maar liefst 4 clubs komen in actie vandaag. Uiteraard zien we de Rangers vanavond graag verliezen en gunnen we Aberdeen een overwinning tegen Sporting Portugal. Verder komen Celtic en Motherwell nog in actie, beide wacht een uitwedstrijd.

Voor Turkije komen vanavond Alanyaspor, Galatasaray en het eerder besproken Besiktas in actie. Alanyasport speelt een uitwedstrijd tegen Rosenborg, de winnaar van deze wedstrijd speelt eventueel tegen PSV. Willem II kan in de volgende ronde de winnaar van Galatasaray – Hadjuk Split treffen.

Met Kolos Kovalivka en Desna Chernihiv komen vanavond twee onbekende Oekraïsche clubs in actier. Eerstgenoemde komt vanavond in actie in Kroatië tegen HNK Rijeka. Voor Desna wacht een bijna onmogelijke opgave met een uitwedstrijd tegen VFL Wolfsburg.

Programma

TijdThuisUit
18:30🇷🇺 Rostov🇮🇱 Maccabi Haifa
19:00🇸🇮 Mura🇳🇱 PSV
19:00🇧🇪 Charleroi🇷🇸 Partizan
19:00🇹🇷 Besiktas🇵🇹 Rio Ave
19:00🇳🇴 Rosenborg🇹🇷 Alanyaspor
19:00🇱🇻 Rigaschotland-cl Celtic
19:30🇮🇱 Hapoel Be’er Shevaschotland-cl Motherwell
20:00🇧🇪 Standard Luik🇷🇸 Vojvodina
20:00🇹🇷 Galatasaray🇭🇷 Hajduk Split
20:15🇩🇪 VfL Wolfsburg🇺🇦 Desna Chernihiv
20:30🇦🇹 LASK🇸🇰 DAC Dunajská
20:45🇭🇷 Rijeka🇺🇦 Kolos Kovalivka
21:00🇳🇱 Willem IIschotland-cl Rangers
21:00🇵🇹 Sporting CPschotland-cl Aberdeen
Bekijk het complete programma op Europa League kwalificatie pagina.

Een bijna niet te volgen voetbalavond vanavond. Uiteraard gaat in Nederland de meeste aandacht naar PSV en Willem II. Met veel interesse houden we de wedstrijden van de Belgische clubs in de gaten en met een schuin oog volgen we de overige concurrentie. Kort samengevat juicht Nederland vanavond voor PSV, Willem II, Partizan Belgrado, Vojvodina, Besiktas, Aberdeen, Maccabi Haifa en Dunajská Streda.

Wordt vervolgd.