Vorige week donderdag zagen we concurrenten Rusland en Oostenrijk beiden één club verliezen. Rusland heeft nog steeds een grote voorsprong op Nederland, maar zijn in de aankomende seizoenen zeker in te halen.

Vanavond worden de eerste wedstrijden gespeeld in de play-offs voor de Champions League. In tegenstelling tot de vorige rondes, worden er in de play-offs wel twee wedstrijden gespeeld. Nu staat niet alleen 1 coëfficiëntenpunt per wedstrijd op het spel, maar veel belangrijker, ook de vier bonuspunten die je ontvangt bij plaatsing voor het hoofdtoernooi van de Champions League.
Helaas wist AZ deze ronde niet te bereiken door de nederlaag in Oekraïne en is Nederland met één club actief in de Champions League. Voor Nederland is het dus van belang dat zowel Red Bull Salzburg als FC Krasnodar deze play-off ronde niet winnend afsluiten en zich mogen opmaken voor de Europa League. De Oostenrijkers nemen het in een tweeluik op tegen het Israëlische Maccabi Tel Aviv en de Russen spelen vanavond eerst thuis tegen het Griekse PAOK FC. Verder staat de wedstrijd Slavia Praag – FC Midtjylland nog op het programma, maar deze is niet van belang voor onze coëfficiëntenstrijd.

Maccabi Tel Aviv – Red Bull Salzburg

Door de uitschakeling van Rapid Wien heeft Oostenrijk nog maar één ijzer in het vuur om zich te plaatsen voor het hoofdtoernooi. Deze druk ligt op de schouders van Red Bull Salzburg. Vorig seizoen wisten de Oostenrijkers zich voor het eerst sinds het seizoen ‘94/’95 weer eens te plaatsen voor het miljardenbal. Dit zouden zij uiteraard, met de uitschakeling van Maccabi Tel Aviv, een passend vervolg willen geven. Voor de Oostenrijkers wordt dit de eerste Europese wedstrijd van het seizoen, nadat zij de eerste twee competitiewedstrijden winnend hebben afgesloten. De hoop van Nederland is gevestigd op de Israëliërs, die op haar beurt al drie voorrondes hebben overleefd. Achtereenvolgens wisten zij Riga Fc, FK Süduva en Dinamo Brest te verslaan zonder ook maar één goal te hoeven incasseren. In de competitie gaat het ze met 1 punt uit 2 wedstrijden minder goed af. De laatste keer dat Maccabi de Champions League groepsfase behaalde was in ‘15/’16, ook toen moesten zij zich plaatsen via de voorrondes. Met 0 punten en slechts 1 gescoord doelpunt was dat een groepsfase om snel te vergeten.

FC Krasnodar – PAOK FC

Net als Red Bull Salzburg stroomt ook Krasnodar pas in de play-offs in. Om de groepsfase te bereiken moeten zij afreken met PAOK FC. De Grieken bleken in de voorgaande rondes een moeilijk te nemen horde. Zowel Besiktas als Benfica beten zich stuk op de dadendrang van PAOK FC. De club uit Thessaloniki is Nederland dus goed gezind en zodoende ziet de Nederlandse voetballiefhebber dit beloond worden met weer een overwinning, ditmaal op de Russen.

Rusland heeft met Lokomotiv Moskou en Zenit St. Petersburg al twee ploegen welke rechtstreeks zijn toegelaten tot het hoofdtoernooi. Daarmee strijkt Rusland daar al tweemaal 4 bonuspunten mee op. Krasnodar, met Tony Vilhena in de gelederen, is de Russische competitie met 14 punten uit 8 wedstrijden prima begonnen. Van de laatste vier wedstrijden ging er echter maar één wedstrijd gewonnen en die reeks zien wij graag nog even verlengd worden.

Om 21.00 uur hoeven wij vanavond dus slechts twee wedstrijden in de gaten te houden. Voor zowel Maccabi Tel Aviv als voor PAOK FC hopen wij dat zij hun ongeslagen status in Europa weten vast te houden en dat zij na vanavond een goede uitgangspositie hebben om zich te plaatsen voor het hoofdtoernooi van de Champions League.

Wordt vervolgd.

Author

Fervent voetballiefhebber, cijfergoeroe en geobsedeerd door de Coëfficiëntenpolonaise.

Write A Comment