Gisteravond heeft Willem II heel voetbalminnend Nederland in extase gebracht met een eclatante 5-0 overwinning op Progrès Niederkorn. Hierdoor wisten de Tilburgers zich te plaatsen voor de volgende kwalificatieronde, maar veel belangrijker is dat Nederland 0.300 punt mag bijschrijven. België staat zodoende weer binnen schootsafstand. Onze concurrentie kwam gisteravond echter niet in actie en heeft vanavond de kans om punten te pakken. Het belooft vanavond dan ook een mooie, drukke avond te worden met maar liefst zes wedstrijden om in de gaten te houden.

We kijken naar directe concurrenten # 8 België en #10 Oostenrijk maar ook achtervolgers #11 Turkije en #12 Oekraïne houden we in de gaten. Hoewel #6 Portugal en #7 Rusland nog ver voor staan nemen we ook deze wedstrijden mee in de voorbeschouwing. Galatasary trapt de avond om 18.00 uur af met een uitwedstrijd tegen FK Neftçi uit Azerbeidzjan en om 20.00 uur beginnen TSV Hartberg, Rio Ave, FC Kolos Kovalika en Standard Luik aan hun Europese campagne. Tussendoor start Dinamo Moskou om 19.00 uur aan hun uitwedstrijd tegen Lokomotivi Tbilisi in Georgië. Meer dan genoeg wedstrijden om te volgen en hopelijk voldoende te juichen voor de tegenstanders vanavond.

Ook de tegenstanders van PSV en Willem II zijn na vanavond bekend. PSV fans kunnen om 20:15 uur Mura – AGF in de agenda zetten. Voor de Tilburgers is Lincoln Red Imps FC – Rangers om 17:00 uur dé wedstrijd om in de gaten te houden. Vrijdag 18 september wordt er overigens al geloot voor de play-offs van de Europa League kwalificatie. Dan zijn dus ook de laatste tegenstanders van PSV en Willem II bekend.

18:00 FK Neftçi – 🇹🇷 Galatasary

De voorsprong van Nederland op Turkije bedraagt 3.600 punt, dus echte zorgen hoeven wij ons nog niet te maken. Verder valt er over deze wedstrijd nog niet veel te zeggen. De club uit Azerbeidzjan heeft 3 punten weten te halen uit hun eerste twee competitiewedstrijden en heeft in de vorige voorronde met 2-1 weten te winnen van FK Shkupi uit Noord-Macedonië. Voor Galatasary is het seizoen pas 1 wedstrijd oud, deze competitiewedstrijd werd wel winnend afgesloten. Op papier zou het een makkelijk avondje moeten worden voor Galatasary, maar voor Nederland zou het goed zijn als de Azerbeidzjanen de Turken Europees kunnen uitschakelen.

19:00 Lokomotivi Tbilisi – 🇷🇺 Dinamo Moskou

Zo groot als onze voorsprong is op de Turken, zo groot is onze achterstand op Rusland. Dus voorlopig hoeven wij ons ook nog niet druk te maken om Dinamo Moskou, toch zou een Russische club minder in Europa geen overbodige luxe zijn. De Georgische competitie heeft na de coronastop al negen speelrondes afgerond en ook de Russische competitie is al zeven wedstrijden ver. Voor Lokomotiv Tbilisi geldt dat ze ook al een kwalificatiewedstrijd voor de Europa League hebben gespeeld, welke met 2-1 gewonnen ging tegen CS Universitatea Craiova uit Roemenië. De laatste keer dat een Georgisch team actief was in de hoofdronde van een Europees clubtoernooi was in het seizoen 2004/05. Dat wordt ook dit jaar weer een lastige opgave, maar laten we Lokomotivi Tbilisi na vanavond nog minimaal 1 Europes wedstrijd gunnen.

20:00 FK Borac Banja Luka – 🇵🇹 Rio Ave

Portugal staat een straatlengte op ons voor, maar ook hiervoor geldt dat een ploeg minder geen kwaad kan. Het is aan de Bosniërs om dit te bewerkstelligen. In tegenstelling tot Rio Ave heeft FK Borac al zeven competitiewedstrijden en één kwalificatie wedstrijd in de benen. Met 12 punten uit 7 wedstrijden en de 1-0 winst op FK Sutjeska uit Montenegro, zijn ze het seizoen prima begonnen. Voor de Portugezen wordt dit vanavond de eerste officiële wedstrijd van het seizoen en als het aan mij ligt, wordt dat meteen een teleurstelling.

20:00 Aris Thessaloniki FC – 🇺🇦 FC Kolos Kovalika

De Griekse clubs zijn Nederland vooralsnog goed gezind. PAOK FC wist achtereenvolgend een Turkse en een Portugese club uit te schakelen. Vanavond is het de beurt aan Aris FC om de Oekraïners teleurgesteld huiswaarts te sturen. Voor beide teams geldt dat dit de eerste Europese wedstrijd van het seizoen is. De Grieken wisten hun enige competitiewedstrijd in winst om te zetten en FC Kolos Kovalika heeft 3 punten verzameld uit 2 competitiewedstrijden. Voor de Oekraïners wordt dit hun eerste officiële wedstrijd ooit in Europa, laten we hopen dat dit voorlopig ook direct hun laatste wedstrijd is.

20:00 Piast Gliwice – 🇦🇹 TSV Hartberg

Door de overwinning van Willem II is onze voorsprong op Oostenrijk gestegen naar bijna 2 volle coëfficiëntenpunten. Het affiche van vanavond is een ontmoeting tussen twee relatief onbekende clubs. Voor de Poolse club Piast Gliwice wordt het de vierde poging om een Europees hoofdtoernooi te bereiken. Hun 2-0 overwinning op Dinamo Minsk in de eerste kwalificatieronde van dit seizoen, was voor het eerst dat de Polen een kwalificatieronde hebben overleefd. Voor de Oostenrijkers geldt dat ze nog nooit een kwalificatieronde hebben overleefd, maar dat is ook niet zo gek aangezien vanavond hun Europese debuut wordt. Piast Gliwice is nog nooit verder gekomen dan een tweede voorronde, dus laten we juichen voor een primeur.

20:00 🇧🇪 Standard Luik – Bala Town FC

De belangrijkste wedstrijd van vanavond is een strijd tussen België een Wales. We zijn de Belgen genaderd tot 0.100 punt en dat gat zien we niet graag groeien. Hopen mag altijd, maar in principe moet dit een makkelijke overwinning worden voor Standard. De Belgen zijn de competitie goed begonnen met 10 punten uit 5 wedstrijden. De Welshmen hebben hun enige competitiewedstrijd gelijk gespeeld en wisten in de vorige ronde met 0-1 te winnen van de semiprofs Valetta FC uit Malta. Bala Town FC zou voor een enorme stunt moeten zorgen om Nederland een handje te helpen op de Coëfficiëntenlijst, maar hoogstwaarschijnlijk is het gat met België na vanavond weer 0.400 punt.

Vanavond wordt dus een avond met voldoende wedstrijden om in de gaten te houden al zijn dit niet de meest aansprekende wedstrijden. Niet alleen de 0.300 punten die onze concurrenten vanavond kunnen verzamelen staan op het spel, maar uitschakeling betekent dat ze dit gehele seizoen geen punten meer kunnen verzamelen voor hun land. Laten we hopen dat het thuisvoordeel van FK Neftçi, Lokomotivi Tbilisi, FK Borac, Aris FC en Piast Gliwice doorslaggevend gaat zijn en laten we extra hard juichen voor Bala Town FC, zodat zij kunnen stunten tegen Standard Luik. Wordt vervolgd…

Author

Fervent voetballiefhebber, cijfergoeroe en geobsedeerd door de Coëfficiëntenpolonaise.

Write A Comment