Eindelijk weer een Nederlandse ploeg actief in Europa! Om 16:30 uur staat AZ – Viktoria Plzeň in de tweede kwalificatieronde van de Champions League op het programma. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over deze wedstrijd, op coëfficiëntengebied dan. Want daar gaat het natuurlijk om bij Europese wedstrijden.

Coëfficiëntpunten

We beginnen met het aantal coëfficiëntpunten wat clubs krijgen in de kwalificatiewedstrijden. Dit is namelijk veranderd omdat de wedstrijden in de kwalificatie, vanwege corona, gespeeld worden over één duel. Zelfs als je verliest krijg je nu een punt. Let op: in de kwalificatie dienen punten door de helft gedeeld te worden.

2019/202020/21AZ
Overwinning230.300
Gelijkspel120.200
Verlies010.100

Als AZ wint krijgt het dus 1,5 punt (3 / 2 vanwege kwalificatie). Dit aantal dient vervolgens gedeeld te worden door het aantal clubs wat Nederland vertegenwoordigt in Europa, dit zijn er 5 (Ajax, AZ, Feyenoord, PSV en Willem II). 1,5 / 5 = 0.300 coëfficiëntpunt.

Bij winst plaatsing Europa League

Mogelijk nog wel belangrijker dan de coëfficiëntpunten van vandaag: als AZ wint gaat het door naar de derde kwalificatieronde CL en het is tevens geplaatst voor de Europa League (mocht het in de CL kwalificatie worden uitgeschakeld). Verliest AZ van Plzeň dan stroomt het in de derde kwalificatieronde van de Europa League. Het moet dan nog twee rondes overleven om in de groepsfase van de Europa League te komen.

Volgende tegenstanders

Mocht AZ de volgende, derde kwalificatie, ronde bereiken dan zit het maandag in de balletjes bij de loting. De drie mogelijke tegenstanders zijn dan:

  • 🇵🇹 Benfica
  • 🇺🇦 Dynamo Kiev
  • 🇧🇪 AA Gent

Bij verlies van AZ tegen Plzeň stroomt het dus de Europa League kwalificatie in. In de derde voorronde heeft het dan een geplaatste status (bovenste helft clubs op basis van clubcoëfficiënt). De lijst met mogelijke tegenstanders is te lang om hier weer te geven. Maar AZ zou door de geplaatste status in ieder geval ploegen als Tottenham Hotspur, Beşiktaş en Sporting CP ontlopen.

#8 België in zicht

Nederland staat momenteel 9e op de coëfficiëntenranglijst met 30.800 punten. Nummer 8 België heeft met 31.300 punten slechts 0.500 punten voorsprong. Een overwinning van AZ zou ons dus nog dichterbij België brengen. Welke landen achtervolgen Nederland? Oostenrijk volgt op 1.675 punten. Rapid Wien komt vanavond ook in actie in de CL voorronde, tegen Lokomotiva Zagreb.

Op de hoogte blijven van de laatste coëfficiënten ontwikkelingen? Volg ons dan zeker op Twitter.

Author

Als coëfficiënten nerd reken ik na Europese speelrondes gelijk uit hoeveel Nederland is in- of uitgelopen. Ik probeer deze cijfers zo goed mogelijk te vertalen in blogs.

1 Comment

Write A Comment