Door het coronavirus werden bijna alle voetbalcompetities stilgelegd. Zo ook de Champions- en Europa League. En het EK is naar 2021 verplaatst. Inmiddels wordt er in bijv. Duitsland al weer een tijdje, zonder publiek, gevoetbald. En dat roept ook de vraag op: worden de Europese toernooien afgemaakt? Het Amerikaanse persbureau AP meldt dat de UEFA druk op zoek is naar een manier om de CL & EL af te maken. Dit zou allemaal in augustus moeten gebeuren. In dit artikel geven we een actuele stand van zaken.


Duitsland en Portugal als alternatieven

Niet in alle landen mag al gevoetbald worden. Dus waar gaan de resterende wedstrijden gespeeld worden? De UEFA heeft Duitsland en Portugal in het vizier om de toernooien af te maken. In deze landen wordt namelijk al gevoetbald. Uiteraard worden de duels dan gespeeld zonder publiek en mét alle regels die er nu ook in bijv. de Bundesliga gelden. De Europese voetbalbond zou in Duitsland de stadions van Frankfurt, Hoffenheim en Mainz (deze drie steden liggen relatief dicht bij elkaar) willen gebruiken en in Portugal de stadions van Benfica en Sporting Lissabon. Dat zou betekenen dat Istanboel en Gdańsk respectievelijk de CL & EL finale kwijt raken.

Champions League

De Champions League bevindt zich in de achtste finale, waarvan de helft van de wedstrijden al is beslist. Geplaatste ploegen:

  • 🇫🇷 Paris Saint Germain
  • 🇪🇸 Atlético Madrid
  • 🇮🇹 Atalanta Bergamo
  • 🇩🇪 RB Leipzig

De volgende duels moeten nog worden uitgespeeld:

ThuisUitHeenduel
🇩🇪 Bayern München🇬🇧 Chelsea0-3
🇪🇸 FC Barcelona🇮🇹 Napoli1-1
🇬🇧 Manchester City🇪🇸 Real Madrid1-2
🇮🇹 Juventus🇫🇷 Olympique Lyon1-0

Europa League

In de Europa League zijn zes van de acht heenduels van de achtste finales gespeeld. Alle terug wedstrijden staan nog op het programma.

ThuisUitHeenduel
🇩🇰 FC Kopenhagen🇹🇷 Istanbul Basaksehir1-0
🇪🇸 Sevilla🇮🇹 AS Roma
🇨🇭 FC Basel🇩🇪 Eintracht Frankfurt0-3
🇬🇧 Manchester United🇦🇹 LASK0-5
🇬🇷 Olympiakos Piraeus🇬🇧 Wolverhampton Wanderers1-1
🇩🇪 Bayer Leverkusen🇬🇧 Rangers1-3
🇺🇦 Shakhtar Donetsk🇩🇪 Wolfsburg1-2
🇪🇸 Getafe🇮🇹 Internazionale

Gevolgen coëfficiënten ranglijst

Mochten de toernooien uitgespeeld worden dan kan dit ook nog invloed hebben op de coëfficiënten ranglijst voor Nederland. Er zijn namelijk nog een aantal concurrenten actief.

Het Turkse Istanbul Basaksehir staat er goed voor tegen Kopenhagen. Ook het Oekraïense Shakhtar staat er goed voor na een 1-2 op Wolfsburg in Duitsland. Over LASK uit Oostenrijk hoeven we ons gelukkig niet zo’n zorgen te maken. Thuis in Linz werd het al met 0-5 afgedroogd door Manchester United.

Op woensdag 17 juni zal er waarschijnlijk een beslissing volgen. Dan komt de UEFA namelijk weer bijeen en zal er over dit onderwerp vergaderd worden. Wordt vervolgt…

Photo by JESHOOTS.COM on Unsplash