De laatste speelronde van de groepsfase van de Champions League zit er op, we kunnen de balans opmaken. Door het verlies van Ajax tegen Valencia scoort Nederland geen 5 bonuspunten voor het bereiken van de knock-out fase. Gelukkig deden clubs uit concurrerende landen dit ook niet. Salzburg, Shakhtar en Club Brugge zijn net als Ajax op de derde plaats geëindigd en gaan door in de Europa Legaue. Galatasaray en Genk werden laatste waardoor hun Europese avontuur er op zit. Opvallend: de zestien ploegen die wél door zijn in de CL komen uit slechts vijf landen. Zelfs nummer 6 en 7 van de coëfficiëntenranglijst (Portugal en Rusland) scoren dus ook geen bonuspunten.


Land Clubs laatste 16 CL
england Engeland 4 (Tottenham, City, Liverpool, Chelsea)
es Spanje 4 (Real, Atlético, Barcelona, Valencia)
it Italië 3 (Atalanta, Juventus, Napoli)
de Duitsland 3 (Bayern, Dortmund, RB Leipzig)
fr Frankrijk 2 (PSG, Olympique Lyon)

Kunnen er bonuspunten worden verdiend in de Europa League?

Over naar de Europa League. AZ heeft zich al knap gekwalificeerd, Feyenoord heeft een klein wonder nodig en PSV is uitgeschakeld. Krijgt bijv. AZ dan ook bonuspunten voor het bereiken van de knock-out fase EL?  Nee, helaas. In de EL krijg je slechts 1 bonuspunt (= 0.200 coëfficiëntpunt voor Nederland) bij het bereiken van de kwart-, halve- en finale.

Ondanks dat Feyenoord en PSV mogelijk niet meer doorgaan naar de volgende ronde is de sportieve plicht wel belangrijk. Zo zijn er nog steeds 2 punten (= 0.400 coëfficiëntpunt) te behalen per overwinning en 1 punt (= 0.200) voor een gelijkspel. Het speelschema van de Nederlandse clubs vanavond:

Tijd Wedstrijd
18:55 nl PSV – Rosenborg
21:00 Porto – nl Feyenoord
21:00 Manchester United – nl AZ

PSV speelt dus voor de coëfficiënpunten, Feyenoord voor plek 2 (zelf winnen + winst Rangers) en als AZ wint wordt het 1e in de groep (= doorgaans makkelijkere loting). Hoe zit het met de concurrentie, op welke wedstrijden moeten we letten?

be 8. België

Gent is al geplaatst en heeft groep winst tegen Oleksandria in eigen hand. De kans dat Standard Luik doorstoot naar de volgende ronde is erg klein. In eigen huis moet het winnen van Arsenal en hopen dat Eintracht Frankfurt verliest van Vitoria Guimaraes. De kans is dus groot dat ook België met twee ploegen (Club Brugge en Gent) actief is in de Europa League na de winter.

ua 10. Oekraïne

Een spannende avond voor Dinamo Kiev. Het speelt thuis tegen Lugano en moet winnen. De kans is dan erg groot, vanwege onderlinge resultaten, dat het doorgaat naar de volgende ronde. Het zal in ieder geval de andere wedstrijd in de poule, Kopenhagen – Malmö, goed in de gaten houden. De andere deelnemer uit Oekraïne, Oleksandria, is al uitgeschakeld.

tr 11. Turkije

Slechts 3.800 punten wisten de Turken dit seizoen tot nu toe te behalen. De loting was zwaar maar de resultaten vallen wel erg tegen. Het al uitschakelde Trabzonspor speelt uit tegen Basel. Istanbul Başakşehir maakt in een onderling duel met Borussia Mönchengladbach in Duitsland uit wie er doorgaat. En ook Beşiktaş is al geëlimineerd en speelt een lastige wedstrijd in Wolverhampton. Als Istanbul Başakşehir niet wint van de Duitsers zijn alle Turkse clubs uitgeschakeld en zien we ze na de winter niet terug in Europa.

at 12. Oostenrijk

LASK is al door en maakt de in de poule van PSV tegen Sporting uit wie er groepswinnaar wordt. De andere deelnemer in de EL, Wolfsberger, speelt uit tegen AS Roma en kan de volgende ronde niet meer bereiken. Twee Oostenrijkse clubs (Salzburg en LASK) gaan dus verder in de Europa League.

Ondanks wat tegenvallers presteert Nederland prima in Europa. Het heeft al evenveel punten behaald als vorig seizoen en kan dit aantal (8.600) vanavond dus verder uitbreiden. De concurrentie doet het een stuk minder waardoor we tot nu toe alleen maar zijn uitgelopen op Oekraïne, Turkije en Oostenrijk en ingelopen op België.