Voor zowel Ajax als Valencia staat de belangrijkste wedstrijd van het seizoen vanavond op het programma. Ajax heeft genoeg aan een gelijkspel om door te stoten naar de knock-out fase van de Champions League, Valencia móet winnen. We gaan er dan vanuit dat Chelsea in eigen huis van het al uitgeschakelde Lille wint (dat ook nog eens met een B elftal speelt). Wat staat er precies aan coëfficiëntpunten op het spel?


Net zoals in de andere groepsfase wedstrijden geldt de puntentelling van 2 punten bij een overwinning en 1 punt bij een gelijkspel. Dit aantal moet gedeeld worden door het aantal deelnemers, bij Nederland 5, waardoor Ajax 0.400 coëfficiëntpunt kan behalen bij winst tegen Valencia. Daarbovenop komt dan de bonus van in totaal 5 punten (= 1.000 coëfficiënpunt) voor het bereiken van de volgende ronde. In het gunstigste geval pakken de Amsterdammers dus maar liefst 1.400 punt. Ter vergelijking: Nederland heeft nu in totaal 8.600 coëfficiëntpunten behaald (zie hier de gehele ranglijst). Daarmee zouden we op minimaal 10.000 punten komen, dit gebeurde voor het laatst in het seizoen 2011/2012.

Concurrentie in CL

Hoe zit het met ploegen uit de landen België, Oekraïne, Turkije en Oostenrijk in de Champions League? Er zijn zeker wat leuke potjes om in de gaten te houden dinsdag en woensdag. Zo is Salzburg al zeker van een derde plaats maar kan het bij winst op Liverpool zelfs doorstoten naar de volgende ronde CL ten koste van The Reds. Wij gaan er vanuit dat dit bij Van Dijk en consorten ook duidelijk is. In dezelfde groep is Genk al uitgeschakeld, het speelt de laatste wedstrijd tegen Napoli.

Een ander interessant duel is Shakhtar – Atalanta woensdag. Wij hopen op winst van de ploeg van Marten de Roon en Hans Hateboer. Afhankelijk van het resultaat bij Dinamo Zagreb – Manchester City zou Shakhtar dan helemaal uitgeschakeld kunnen zijn. Poule C is in ieder geval erg spannend met nummers 2, 3 én 4 nog in de race.

De andere Belgische deelnemer in de CL, Club Brugge, lijkt verzekert van plek 3 wat recht geeft op Europa League. Het speelt thuis tegen Real Madrid maar is alleen te achterhalen als Galatasaray uit van Paris Saint Germain wint. De kans is zelfs aanwezig dat Turkije helemaal geen ploegen in Europa meer actief heeft na de winterstop, maar daarover later meer in onze EL voorbeschouwing.

Polonaise of deceptie?

Mocht Ajax winnen (en dus de bonuspunten behalen) dan kunnen we de polonaise lopen! Als groepswinnaar ontloopt het dan tevens de sterke nummers 1 uit de andere poules. Het lijkt er ook niet op dat de concurrentie veel punten gaan behalen in de CL.

Weet Ajax zich niet voor de volgende CL ronde te plaatsen dan wordt het een vervelende Europese week. Niet alleen loopt het dan vele miljoenen mis, ook de bonuspunten worden niet toegekend. Met 10 punten uitgeschakeld worden in de CL zou een drama betekenen. Winnen Salzburg en Shakthar ook nog eens dan kunnen we wel spreken van een coëfficiëntendeceptie.

Hieronder de stand vóór de laatste speelronde in de groepsfase. Een zeer belangrijke ronde om de aanval op de Belgen echt in te zetten.

 

Land Punten totaal
8. be België 36.900
9. nl Nederland 34.950
10. ua Oekraïne 33.300
11. tr Turkije 32.400
12. at Oostenrijk 31.525