Eerder blikten we al terug op de vierde speelronde van de groepsfase Champions League. In deze blog beschouwen we deze ronde van de Europa League na. De Nederlandse clubs AZ, Feyenoord en PSV kwamen in actie met alle drie een ander resultaat. Winst, gelijk en verlies wat zorgden voor 0.400 + 0.200 + 0.000 = 0.600 EL coëfficiëntpunten. Een matige score (we worden al verwend), ook omdat de Belgische ploegen de volle buit pakten. Standard Luik en Gent wonnen namelijk van de Duitse ploegen Eintracht Frankfurt en Wolfsburg. We bekijken per land (concurrentie) hoe de kansen op het overleven van de groepsfase van de EL zijn.


Geen bonuspunten

Waar je in de Champions League bonuspunten krijgt voor het bereiken van een volgende ronde is dat in de Europa League niet het geval. Logisch ook wel want de tegenstand is normaal gesproken natuurlijk ook makkelijker. We hebben eerder een artikel geschreven of het voordeliger is om qua punten in de EL uit te komen.

8. be België

De Belgische ploegen wonnen donderdag dus. Standard Luik staat daardoor gelijk met Eintracht Frankfurt op plek 2 (achter Arsenal). Het onderlinge resultaat is gelijk waardoor het waarschijnlijk op doelsaldo aankomt. De vraag is dan ook wie de schade tegen Arsenal het best beperkt kan houden en met zoveel mogelijk doelpunten van Vitoria Guimaraes wint.

Gent staat met 8 punten bovenaan in Groep I, voor Wolfsburg, Saint-Etienne en Oleksandria. Het verloor nog geen duel, het moet heel raar lopen wil Gent zich niet kwalificeren voor de volgende ronde.

9. nl Nederland

Het volgende duel van AZ thuis tegen Partizan wordt cruciaal. Het heeft aan een gelijkspel voldoende om de knock-out fase te bereiken. Maar natuurlijk zien wij het liefst een overwinning voor de coëfficiëntpunten! Het speelt daarna nog op Old Trafford tegen United, hopelijk voor de groepswinst.

Feyenoord kan zich de volgende wedstrijd op 28 november een uitstekende dienst bewijzen door thuis van Rangers te winnen. Wint het met meer dan 1-0, dan winnen ze ook het onderlinge resultaat. De wereld zou er dan ineens een stuk rooskleuriger uitzien. Het eindigt de groepsfase met een uitduel tegen FC Porto wat laatste staat in de groep.

Tot slot PSV. Het stond met 0-1 voor tegen LASK en was virtueel geplaatst voor de volgende ronde. Uiteindelijk werd echter met 4-1 verloren, waardoor het nog vol aan de bak moet. De Eindhovenaren hebben echter nog alles in eigen hand. Een gelijkspel tegen Sporting (uit) en winst op Rosenberg (thuis) zijn dan wel noodzakelijk.

10. ua Oekraïne

Oekraïne heeft nog twee ijzers in het vuur. Dynamo Kiev zal met Kopenhagen en Malmö gaan uitmaken wie er doorgaan naar de knock-out. De andere deelnemer, Oleksandria, staat er op de laatste plek in Groep I minder voor. Het zal tegen Gent en Wolfsburg zeker vier punten moeten halen en dan is nog de maar de vraag of ze doorgaan.

11. tr Turkije

Turkije beleeft een dramatisch jaar op de coëfficiënten ranglijst. Het staat dit seizoen op plek 23 met 3.200 punten. Daarnaast zijn Trabzonspor (zo goed als) en Beşiktaş nu ál uitgeschakeld in de groepsfase.

De derde deelnemer, Istanbul Başakşehir, staat er wel goed voor in Groep J. In een lastige poule met Borussia Mönchengladbach, AS Roma en Wolfsberger staat het eerste met 7 punten. Lastige duels tegen de Duitsers en Italianen volgen nog wel. Het zou dus zo maar kunnen dat Turkije is uitgespeeld in Europa na de winterstop. CL deelnemer Galatasaray staat er namelijk ook niet goed voor.

12. at Oostenrijk

LASK behaalde in twee duels vier punten tegen PSV, een gevoelige tik. Het heeft hierdoor (helaas) goede papieren om Poule D te overleven. Het relatief onbekende Wolfsberger heeft tot nu toe in totaal vier punten behaald in de Groep J van Istanbul Başakşehir. Daardoor kunnen de Oostenrijkers nog doorgaan maar groot lijkt die kans niet met ook Roma en Mönchengladbach boven zich.

Conclusie: hopen op Feyenoord en PSV

Onze voorspelling van het aantal clubs per land bij de laatste 32 deelnemers (instromers vanuit de Champions League buiten beschouwing gelaten):

  • België: 2
  • Oekraïne: 1
  • Turkije: 1
  • Oostenrijk: 1

We gaan er vanuit dat AZ ook doorstroomt. Het zou fantastisch zijn als Feyenoord en/of PSV zich ook voor de volgende ronde weet te plaatsen. Een Europees top jaar ligt dan in het verschiet, voor zover het dat al niet het geval is. Als, als, als… De Europa League gaat in ieder geval op donderdag 28 november verder, het speelschema vind je hier.