Deze week geen Europese speelronde maar een midweeks KNVB Beker programma. Een mooi moment om terug te blikken op de eerste drie duels in de groepsfase van de Champions- en Europa League. Wat zijn de kansen voor de Nederlandse ploegen om de poulefase te overleven, en hoe doen clubs uit concurrerende landen België, Oekraïne, Turkije en Oostenrijk het tot nu toe?


Laten we beginnen met een compliment aan de nog actieve Nederlandse ploegen Ajax, AZ, Feyenoord en PSV. Met 7.000 coëfficiëntpunten doet Nederland het fantastisch dit jaar. Op de ranglijst van dit Europese seizoen moet het alleen Engeland en Spanje voor zich dulden. Met nog minimaal twaalf groepswedstrijden op het programma kan dat puntenaantal nog flink oplopen, om over de bonuspunten nog maar te zwijgen. Het mooiste zou natuurlijk zijn als we nog meer dan twaalf Europese wedstrijden spelen.

Coëfficiëntpunten tot nu toe

Hoe zijn de in totaal 7.000 punten verdeeld per club?

Club Punten
Ajax 2.200
PSV 1.900
AZ 1.700
Feyenoord 1.100
FC Utrecht 0.100
Totaal 7.000

Ajax

# Club Wed Pnt +-
1 Ajax 3 6 5
2 Chelsea 3 6 1
3 Valencia 3 4 -2
4 Lille 3 1 -4

Na twee overwinningen tegen Lille en Valencia leek de volgende ronde in de CL al binnen bereik. Maar door het verlies thuis tegen Chelsea wordt poule H mogelijk toch nog spannend. Gelukkig speelde Lille in de laatste minuut gelijk tegen Valencia waardoor Ajax nog 1e staat met twee punten voorsprong.

Onze voorspelling: 2e plek achter Chelsea waardoor de volgende ronde wordt bereikt wat zorgt voor 5 bonuspunten = 1 heel coëfficiëntpunt. We hebben vorig seizoen gezien hoe ver Ajax kan komen. Voor het bereiken van de kwart-, halve- en finale krijg je ook nog 1 bonuspunt.

AZ

# Club Wed Pnt +-
1 Manchester United 3 7 2
2 AZ 3 5 6
3 Partizan 3 4 0
4 Astana 3 0 -8

De Alkmaarders zijn bezig aan een uitstekend seizoen. Een knap gelijkspel met 10 man (na de vroege rode kaart van Svensson) uit bij Partizan, het gelijkspel tegen het grote United en de 6-0 overwinning tegen Astana zorgt voor de tweede plek in groep L. De thuiswedstrijd tegen Partizan op 28 november zal cruciaal worden om deze poule te overleven.

Onze voorspelling: 2e plek achter Manchester United. In de Europa League worden geen bonuspunten toegekend voor het doorkomen van de groepsfase. Maar met spelers als Stengs, Boadu, Idrissi en Koopmeiners kan AZ mogelijk wel eens ver komen in de EL. In de wedstrijden na de poulefase geldt de normale puntentelling: 2 voor een overwinning, 1 voor gelijkspel.

Feyenoord

# Club Wed Pnt +-
1 Young Boys 3 6 2
2 FC Porto 3 4 -1
3 Rangers 3 4 0
4 Feyenoord 3 3 -1

Feyenoord gaat, op zijn zachts gezegd, niet zo lekker. Het is te hopen dat Young Boys én Rangers last hebben van de Kuip vrees. De volgende twee wedstrijden (7 & 28 november) speelt Feyenoord namelijk thuis tegen deze tegenstanders. Bij goede resultaten zouden de Rotterdammers zo maar weer uitzicht kunnen hebben op de volgende ronde. De vorm zal dan wel een stuk beter moeten zijn.

Onze voorspelling: 3e plek waardoor uitschakeling volgt. We zien Feyenoord geen punten pakken uit bij FC Porto waardoor er gewonnen zal moeten worden tegen Young Boys én Rangers. Gezien het eerdere resultaat tegen deze ploegen zien wij het somber in.

PSV

# Club Wed Pnt +-
1 PSV 3 7 4
2 Sporting CP 3 6 1
3 LASK 3 4 0
4 Rosenborg 3 0 -5

Twee overwinningen en een gelijkspel: een uitstekende score voor PSV in de poulefase. Samen met de resultaten in de kwalificatie is PSV verantwoordelijk voor 1.900 van de in totaal 7.000 coëfficiënpunten.

Onze voorspelling: Hoewel nu twee lastige uitwedstrijden volgen tegen LASK en Sporting zien wij het positief in voor PSV. Hopelijk is topscorer Donyell Malen wel weer fit voor deze wedstrijden. In de competitie is al gebleken hoe belangrijk hij is voor de Eindhovenaren.

Concurrentie

be België

Club Brugge – CL
Brugge zal naar verwachting met Galatasaray gaan uitmaken wie er derde wordt en zo de Europa League instroomt. Paris Saint-Germain en Real Madrid lijken in poule A te sterk voor de Belgen, al speelden ze wel knap gelijk (2-2) in Bernabéu.

Genk – CL
Genk heeft een zware loting in de CL met Napoli, Liverpool en Salzburg. Ook hier lijkt een derde plek het maximaal haalbare en zal het duel op 27 november tegen de Oostenrijkers cruciaal zijn om na de winterstop in de EL actief te zijn.

AA Gent – EL
Na drie speelrondes staat Gent verrassend bovenaan in groep J van de EL. Knap omdat het bij Wolfsburg, Saint-Etienne en Oleksandriya in de poule zit.

Standard Luik
De kans dat Luik doorgaat naar de volgende ronde is een stuk kleiner. Arsenal en Eintracht Frankfurt staan namelijk 1 en 2 in poule F. Luik wist alleen te winnen van het Portugese Vitoria de Guimaraes.

Onze voorspelling: met een beetje geluk zijn er na de winterstop nog maar 1 of 2 Belgische ploegen actief. Genk en Luik geven we sowieso weinig kans, en het is ook nog maar de vraag of Brugge derde wordt in de CL.

ua Oekraïne

Shakhtar Donetsk – CL
Shakhtar staat op de twee plaats in poule C. Achter Manchester City maar voor Dinamo Zagreb en Atalanta. Vooral van de nog puntloze Italianen werd meer verwacht. De kans is groot dat Shakthar doorstoot naar de volgende ronde van CL. Het ontvangt dan 5 bonuspunten, maar ligt er dan mogelijk wel gelijk uit. Misschien is dat beter dan als #3 doorgaan naar de Europa League.

Dinamo Kiev – EL
In de relatief makkelijk poule met Kopenhagen, Malmö en Lugano staat Kiev met 5 punten op een tweede plaats. De verwachting is dat de ploeg, met Fran Sol in de gelederen, doorgaat.

Oleksandriya – EL
Zoals gezegd zit deze ploeg uit Oekraïne bij Gent in de poule. Het staat met twee punten laatste waardoor overwintering ver weg lijkt.

Onze voorspelling: Shakhtar (al dan niet in de EL) en Kiev zullen naar verwachting doorgaan waardoor Oekraïne waarschijnlijk nog twee sterke ijzers in het vuur heeft na de winter.

tr Turkije

Galatasaray – CL
Zoals besproken zit Galatasaray bij Brugge, PSG en Real in de poule. Het behaalde tot nu toe maar 1 punt, maar speelt nog thuis tegen Brugge. Mogelijk kan clubtopscorer Ryan Babel nog van betekenis zijn voor de Turken.

Trabzonspor – EL
De nummer vier van de Turkse competitie staat laatste in groep C met Basel, Getafe en Krasnodar als tegenstanders. Alleen thuis tegen Basel werd een punt behaald. De kans is klein Dat Trabzonspor de groep doorkomt.

Istanbul Başakşehir – EL
Een pittige loting voor Başakşehir met AS Roma, Wolfsberger en Borussia Mönchengladbach. Toch staat het met 4 punten knap 2e. Wij verwachten wel dat Mönchengladbach nog de nodige punten zal pakken, een spannende poule dus.

Besiktas – EL
Besiktas kunnen we zo goed als afschrijven voor de volgende ronde. Het staat met 0 punten laatste in poule K achter Braga, Wolverhampton en Bratislava.

Onze voorspelling: drie ploegen in de Europa League lijkt voor Turkije het hoogst haalbare na de winter. Wij verwachten echter dat alleen Galatasaray zich voor de EL plaatst.

at Oostenrijk

Salzburg – CL
Wedstrijden van Salzburg staan garant voor doelpunten. In drie wedstrijden kwam het al 11 keer tot scoren. We zien ze echter niet van Napoli en Liverpool winnen. De kans is groot dat de Oostenrijkers als nummer drie naar de Europa League gaan.

LASK – EL
LASK zit dus bij PSV in de groep en moet nog vol aan de bak om de Eindhovenaren en Sporting in te halen. Het heeft nog wel twee thuisduels voor de boeg. Om te binnen op 7 november tegen PSV.

Wolfsberger – EL
De huidige nummer drie van Oostenrijk begon met een 0-4 overwinning tegen Borussia Mönchengladbach. Daarna volgde een knap gelijkspel tegen Roma en een verlies tegen Istanbul Basaksehir. Het staat nu met vier punten op de 3e plek.

Onze voorspelling: Zoals het er nu voor staat heeft Oostenrijk na de winterstop nog maar 1 ploeg actief in Europa (Salzburg). Laten we hopen dat dit zo blijft zodat we definitief niet meer achterom hoeven te kijken naar Oostenrijk.

Conclusie

Geen van de concurrenten van Nederland staat er Europees gezien goed voor. Mochten Ajax, AZ en PSV overwinteren dan kunnen we veel punten uitlopen (en inlopen op België). Als Feyenoord thuis ook nog weet te winnen van Young Boys én Rangers kunnen we de polonaise weer starten! Wij verwachten nog zeker 2 hele coëfficiëntpunten voor de winterstop (voorzichtig gerekend). Tel daarbij het (mogelijke) bonuspunt van Ajax op en Nederland staat op 10.000 punten dit seizoen. Dat is dan al het hoogste aantal sinds 2011/2012, toen we uiteindelijk 13.600 punten haalden.

Het speelschema voor ronde 4 (5 t/m 7 november). Wordt vervolgd…