Wat een weelde: drie Nederlandse clubs actief in de groepsfase van de Europa League. AZ, Feyenoord en PSV kunnen heel wat coëfficiëntenpunten binnen harken de komende Europese wedstrijden. In speelronde 3 wachten respectievelijk Astana (thuis), Young Boys (uit) en LASK (thuis). Op papier niet de moeilijkste tegenstanders uit de poules van de Nederlandse clubs. Kunnen we de maximale score van 1.200 (3 x 0.400) coëfficiënpunt behalen? En tegen wie spelen de clubs uit concurrerende landen België, Oekraïne, Turkije en Oostenrijk?


Ajax wist woensdag helaas een keer geen punten te behalen. Gelukkig verloren ook bijna alle concurrenten in de Champions League. Alleen Shakhtar Donetsk speelde gelijk wat Oekraine 0.200 coëfficiëntpunt opleverde.

Europa League

Groep G – Young Boys – Feyenoord (18:55 uur)

In de poule van Feyenoord lijken alle tegenstanders aan elkaar gewaagd. Young Boys won eerder met 2-1 thuis van Rangers en verloor met dezelfde uitslag van FC Porto. Feyenoord boekte omgekeerde resultaten. We moeten de huidige nummer 2 van Zwitserland in ieder geval niet onderschatten. Het heeft met Jean-Pierre Nsame een veel scorende spits in de gelederen en het is lang geleden dat de Zwitsers thuis verloren.

# Club Wed Pnt
1 Young Boys 2 3
2 FC Porto 2 3
3 FEYENOORD 2 3
4 Rangers 2 3

Groep I –  AZ – Astana (18:55 uur)

Astana zal met vertrouwen naar Den Haag afreizen. Het won namelijk de clash met Keirat waardoor de club uit Kazachstan het kampioenschap weer in eigen hand heeft. Waar AZ twee keer knap gelijkspeelde (Partizan uit met 10 man & Manchester thuis) verloor Astana twee keer. Beide keren met 1 doelpunt verschil, dus een makkie zal het niet worden voor de Alkmaarders. Dit duel zal echter wel gewonnen moeten worden wil je een goed uitzicht houden op het doorstoten van de volgende ronde.

# Club Wed Pnt
1 Partizan 2 4
2 Manchester United 2 4
3 AZ 2 2
4 Astana 2 0

Groep D – PSV – LASK (21:00 uur)

Een wedstrijd waarin we een directe concurrent, Oostenrijk, pijn kunnen doen! PSV is de Europa League uitstekend begonnen met zeges op Sporting en Rosenborg. LASK wist tegen deze opponenten één keer te winnen. Afgelopen zaterdag won de ploeg uit Linz met maar liefst 7-2 in de competitie. Hopelijk is PSV de klap tegen FC Utrecht (3-0 verlies) snel te boven en weet het Europees weer succes te boeken.

# Club Wed Pnt
1 PSV 2 6
2 LASK 2 3
3 Sporting 2 3
4 Rosenborg 2 0

Concurrentie

#8 be België (35.300)
Voor aanvang van dit seizoen werd het onhaalbaar geacht dat we België zouden kunnen inhalen op de ranglijst. En onze Zuiderburen doen het met 5.000 coëfficientpunt dit jaar nog niet eens zo slecht. Toch is het niet ondenkbaar dat we de Belgen dit seizoen al inhalen. Nederland staat op het moment van schrijven 2.550 achter maar kan deze EL speelronde al inlopen. De Duitsers kunnen ons daarbij helpen want Wolfsburg speelt tegen Gent en Frankfurt tegen Standard Luik.

#10 ua Oekraïne (32.100 punten)
Shakhtar Donetsk speelde dinsdag gelijk tegen Dinamo Zagreb wat zorgde voor 0.200 coëfficiëntpunt. De andere twee ijzers in het vuur Dynamo Kiev (thuis tegen Kopenhagen) en Olexandriya (uit tegen St. Étienne) kunnen dat aantal opschroeven. Nederland heeft slechts een voorsprong van 0.650 punt, maar veel gevaar van Oekraïne lijkt er niet te komen.

#11 tr Turkije (31.000 punten)
Net zoals Nederland heeft Turkije ook nog 3 deelnemers actief in de Europa League. Istanbul Başakşehir, Besiktas en Trabzonspor spelen alle drie thuis en kunnen tegen respectievelijk Wolfsberg, Braga en Krasnodar aardig wat punten vergaren. Deze speelronde moeten we dus vooral op de Turken letten.

#12 at Oostenrijk (29.925 punten)
Oostenrijk kent in tegenstelling tot andere jaren tot nu toe een teleurstellend Europees seizoen. Het kan de concurrentie deze week wel pijn doen. Want zoals gezegd spelen Wolfsberg (Istanbul Başakşehir) en LASK (PSV) tegen directe tegenstanders.

Check hier het complete speelschema.